Poszukuje kogos, najlepiej z Wroclawia, kto potrafi, zainstalowac w AI urzadzenia domowe. Kupilem AI, sprzedajacy naopowiadal mi niesamowitych rzeczy o AI i ze mi to wszysko poinstaluje i uruchomi. Skonczylo sie jak prawie zawsze, od 3 miesiecy „brak czasu, jestem poza miastem”, itp…
Biuro AI tez nie odbiera tel:( Siedziba(y) w Srodzie Sl to tylko adresy na stronie…
Pomoze ktos? Oczywiscie odplatnie;)
Cześć @Dominik.
Zacznę od pytań:
- Czym jest dla Ciebie AI?
- Co kupiłeś?
- Gdzie kupiłeś?
- Czy sprzedajacy i biuro AI to to samo?
- Czego konkretnie oczekujesz?
Czesc,
odpowiedzi ponizej.
Mfg/Pozdrawiam
Dominik Roziel
Początek przekazywanej wiadomości:
- Czym jest dla Ciebie AI?
Urzadzeniem, ktorym moge spiąć i sterowac urzadzeniami w domu typu swiatlo, rolety, domofon, kamery, alarm…
- Co kupiłeś?
Male, kwadratowe, czarne urzadzenie z pilotem.
- Gdzie kupiłeś?
u takiego Pana we Wro.
- Czy sprzedajacy i biuro AI to to samo?
Chyba nie.
- Czego konkretnie oczekujesz?
Podlaczenia i skonfigurowaniaw/w urzadzen. Bo dla mnie te encje, dashbordy to czarna magia.
Mialo byc pieknie i co najwazniejsze dobrze dzialac.
Ale czy to jest DEV-1, DEV-2, DEV-3 czy PRO-1?
Jakie (WiFi?, Zigbee? inne?, marka?, model?) masz urządzenia sterujące w domu, które chcesz podłączyć do bramki AIS?
Jutro bede w domu to sprawdze dokladnie co to za bramka.
Tak, chce podlaczyc urzadzenia:
- swiatlo BLEBOX(wBox)
-rolety SELVE
-alarm SATEL integra
-kamery+rejestrator BCS
i stacje pogodowa ECOWITT
No to nie najgorsza bramka
A o same integracje to już trzeba pytać kogoś kto je robił dla tych urządzeń, bo skoro temat technicznie jest całkowicie dla ciebie obcy to nie masz szans na samodzielną integrację (o ile wszystko da się zintegrować).
Czyli rozumiem, ze teraz musze szukac kilka osob, które robily „softy” dla tych kilku w/w urzadzen?!?! Jakbym wiedzial ze to tak skomplikowane to wybralbym cos bardziej normalnego…. Reasumujac, najlepiej to spakowac i wyj… do kubla?
a nie ma zadnego wsparcia technicznego czy serwisu firmowego producenta tego smiesznego urzadzeni?
Było najpierw zapoznać się z tym co kupujesz i dowiedzieć się, że jest to pudełko z klockami, które można wykorzystać od razu (ale trzeba mieć do tego minimalną wiedzę), można postarać się o dodatkowe klocki w sieci (trzeba mieć jeszcze większą wiedzę) albo sobie te klocki samemu stworzyć (trzeba mieć w cholerę wiedzy).
Wtedy nie miałbyś tego rozczarowania co masz teraz.
A DEV-3 wystaw na sprzedaż, bo tobie na bank nie przyniesie nic dobrego. A sam rozglądnij się za jakimiś gotowymi rozwiązaniami, typu zakup z wdrożeniem, montażem i usługą serwisową.
Pan co mi to sprzedawal, zachwalal ze to najlepsze na rynku i opowiadal ze wszystko poinstaluje, uruchomi itd…
Czyli producent tego urzadzenia nie ma zadnego wsparcia technicznego ani serwisu?
Wiesz wogole co kupiłeś?
Interesujesz się IoT ale bardziej DiY?
Mam wrażenie że poprostu jesteś trolem.
Ale, że sprzedawca to zrobi czy pudełko?
Producent zapewne oferuje wsparcie i serwis dla rozwiązań komercyjnych, oraz serwis urządzenia, jeśli takowe nie działa lub działa nieprawidłowo w podstawowym zakresie.
Twoje integracje, ich konfiguracja oraz ich utrzymanie to już twój problem.
Panie Kraszewski, tak na wstepie, czy ja Pana obrazam? Ja poszukuje pomocy w uruchomieniu bramki. Kupilem produkt, ktory mial dzialac i sprawic ze bede mogl „sterowac” urzadzeniami domowymi z jednego miejsca a nie z 6 aplikacji. A ze zostalem wysterowany… zycie.
Wiec jesli nie Pan ochoty lub nie potrafi Pan pomoc, to niech Pan nie wyciera litere na klawiszach, jak robia to „trole” …
Niech Pan nic nie odpowiada skora nie ma Pan nic do powiedzenia.
Pozdrawiam.
Najgorsze jest to ze nie ma zadnego kontaktu do wsparcia producenta:( tel na stronie tez nie robi… tak jak pisalem, adresy siedziby to tez jakis farmazon…
Dlatego probuje jakos to ogarnac. Normalnie powinienem ta bramka wyrzucic w kubel, ale podobaja mi sie mozliwosci tego urzadzenia i chcialbym to uruchomic i z tego korzystac.
Producent daje wsparcie do HW, a nie SW.
Czytałeś dokumentację?
Jeśli nie to zacznij tutaj:
Bramka dev3 jest spoko, daja ogromne i stabilne możliwości. Ale wymaga wiedzy i doświadczenia.
Bramka jest chińska sprzętowo a soft jest na bazie HA wdrażany w PL.
Gdybyś trafił tutaj 1,5 roku temu to zobaczyłbyś zapał twórców softu oraz forumowiczów.; wiele rzeczy zrobiłbyś z ich pomocą; miaiłbyś odpowiedzi na wiele pytań. Miałbyś też produkty z serii Easy, obiecane a niewdrożone…
Na ten moment - produkt i wparcie jest praktycznie zerowe i postępuje, moim zdaniem, ku schyłkowi.
Sprzedaj bramkę, te słowa przychodzą mi z trudem bo produkt świetny i ogromnych możliwościach. Ale bez przyszłości. My go stosujemy bo coś już na nich zrobiliśmy i trochę więcej umiemy.
Powodzenia
Jeszcze troche powalcze z ta bramka bo mi sie bardzo podobaja rozwiazania o ktorych czytam… sprobuje. Wazne ze jest opcja „reset” z ktorej zawsze mozna skorzystac Nie ukrywam ze liczylem na kogos kto jakies pojecie ma i chce zarobic pare zlotych…