Bramę internetową i dns też ustawiłeś na bramce AiS prawidłowo?
Bramka i DNS 192.168.0.1
Maska 255.255.255.0 więc przedrostek sieci 24
I tak wisi i nie można się podłączyć do lovelace
Sieć działa :
Ping google :
i z innego komputera też nie możesz się zalogować na bramkę z przeglądarki na adres 192.168.0.250
a jak zapingujesz bramkę to odpowiada?
Wszystko pięknie wyjmij jeszcze przewód lan z bramki i zapiguj.
@Speedlight Publikujesz w sieci swój indywidualny identyfikator bramki, to wysoce niebezpieczne.
Podejrzana może być również zapora ogniowa na routerze. Stwórz może wyjątek dla adresu bramki.
Teraz dopiero zauważyłem że na screen z cloud fire został adres
Gdyby to była zapora to z poziomu bramki powinienem się dostać na serwer HA po localhost.
Wyłączyłem firewall i jest dalej to samo.
Wygląda to tak jakby HA nie wstawał
Brak mi pomysłów. Długo masz tą bramkę? Możesz ją jeszcze ras zresetować do ustawień fabrycznych. ale to nie jest wyjście z sytuacji żeby przywracać brankę co kilka dni. Mam tak samo jak ty DEV 1 i przywracałem ją tylko raz wiele miesięcy temu jak porządnie w niej namieszałem. Może ją przywróć i ustaw od razu stały adres IP jak się wywali to wygląda na problem ze sprzętem. Przecież nie roisz nic co powinno powodować takie problemy.
Właśnie po restarcie jest ok…
Wygląda na to że jakakolwiek modyfikacja configuration.yaml powoduje zawias całego HA
ok. jak go modyfkujesz?
Ściągam na tel /laptopa po FTP
Na komórce przez Acode
Na laptopie notepad ++
Później nadpisuje przez ftp
Ja też edytuję note++ tylko łączę się do bramki za pomocą Win SCP i nigdy mi się yaml nie wywalił. Może ta kombinacja z komórką coś rozwala configuration.yaml. Ja taki kombinacji nie lubię i nie robię. Ale możesz sprawdzić najwyżej przywrócisz bramkę jeszcze raz
Polecam zainstalować Atom’a i do niego doinstalować paczkę np: FTP-Remote-Plus
Dzięki temu można łączyć się po ftp z bramką i edytować pliki “na bramce”.
Według mnie bardzo wygodne rozwiązanie.
zawsze można skorzystać z editora Visual Studio Code i połączyć się z ha przy pomocy Home Assistant Configuration Helper extension ja zaś łączę sie z bramką przy pomocy RealFtp ze sklepu windowsa i po edycji zawsze sprawdzam konfigurację w ustawieniach bramki
To nie jest problem z edytorem. Coś się ewidentnie sypie w bramie.
Dziś już termostat działa jak powinien…
Mam dylemat czy dodawać integracje z Burze_dzis_net
Może uda się aby zespół AiS dodał tą integrację w standardzie
Zrób backup yaml i spróbuj dodać. Jak coś podmienisz plik