Wychodzi na to że musi być coś do czego odwołuje się bramka aby poznać pogodę i to zawiodło.
@Celina czy u was wszystko działa?
zastanawiam mnie czy to problem globalny wszystkich bramek czy tylko dla wybranych
Spokojnie panowie, spróbuję się czegoś dowiedzieć czasami brak odpowiedzi oznacza, że jeszcze jej nie mam
Może to wynika z ograniczenia czasowego ilości pobrań danych z OWM bo rozumiem, że o ten serwis chodzi. Wystarczy kilkukrotnie w ciągu kilku godzin zrestartować parę razy bramkę skojarzoną z tokenem OWM i nastąpi zablokowanie pobrań danych.
@begginer nie sądzę. nie resetowałem bramek. poza tym - działa często (i tylko to): “Prognoza pogody w Krakowie” (a i tak mówi o aktualnej pogodzie)
bingo
Generalnie Jolka nie przewiduje pogody … sic
Wyszukuje ją w Internecie i nie zawsze jej się udaje
Ale masz teraz możliwość robienia tego lepiej:
-
masz wbudowaną pogodę albo dodajesz integrację z serwisem pogodowym który uważasz, że działa OK
-
sprawdzasz stan danych zwracanych z tego serwisu
-
szablonem wyciągasz info o pogodzie które chcesz usłyszeć
-
dodajesz automatyzację np. “Jolka: raport pogodowy”
która wywołuje usługę mówienia szablonu
Już Ci mówie jaka jest pogoda, temperatura to {{ state_attr('weather.dom', 'forecast')[0].temperature }} i tak dalej...
I już, oto cała magia, masz możliwość dodania własnej pogody czytanej przez Jolkę (i każdej innej komendy)
masz a nie
nie musisz już pod każdym postem pisać, że Ci pogoda nie działa - bo masz własną która działa
powodzenia
PS
tu jest dokumentacja
@jolka wybacz ale chyba nie na tym rzecz polega abym tworzył kolejną automatyzację do odczytywania pogody i edytował swoich 6 poprzednich które odczytują pogodę.
Jeżeli wyłączyliście tą komendę to powiedzcie, zaś jeżeli mamy czekać na rozwiązanie to miło by było usłyszeć czy cokolwiek się dzieje w tym temacie. Chcę pomóc ale w logach nie widzę nic podejrzanego.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli, odczytywanie pogody nie jest kluczową funkcją działania systemu ai-speaker lecz bardzo miłym dodatkiem który w tej chwili nie funkcjonuje prawidłowo. Dlatego jako użytkownicy Dev staramy się pomóc zgłaszając taki problem
Bardziej pomożesz jak zrobisz szablon czytający pogodę i udostępnisz dla wszystkich
Pisanie pod każdym postem, że nie działa pogoda… to tak średnio jest pomocne…
Masz dobre wprowadzenie, spróbuj proszę coś zrobić i opisać dla innych - to będzie pomocne
@jolka - wszystko jasne.
Jak ktoś mądrzejszy ode mnie zrobi działający szablon to myślę, że z korzyścią dla wszystkich. Ja się niestety na tym nie znam - rozumiem więc, że mam już nie marudzić i zamilknąć w tym temacie. W porządku.
Chciałem pomóc i jak kol. @Kraszewsky po prostu zasygnalizować problem, robiąc testy takie jakie umiem i na jakie mnie stać. Przepraszam za kłopot w takim razie.
Proponuję tylko pokornie usunąć z dokumentacji informacje, które są nieaktualne lub nie działają bowiem wprowadzają użytkowników błąd. To będzie pomocne z Twojej strony - zwłaszcza, iż wielokrotnie kierujesz użytkowników do niej.
Pozdrowienia
No i mamy konsensusu - to jest błąd w dokumentacji. Serio.
Ta pogoda kiedyś działał na szablonie i wtedy to jako komenda lokalna miało sens. Z czasem pojawiły się pytania pogoda w xxx itd i tego szablon już nie ogarniał, więc zaczęliśmy robić zapytania w serwisie pogodowym. Ale przy większej ilości zapytań może brakować limitu w API serwisu, albo może nie udać się geolokalizacja itd…
Faktycznie jedyne rozsądne wyjście to poprawka w dokumentacji.
Nie będziemy tego kodu usuwali więc dla tych co działa będzie działało bez zmian.
Opublikujemy też szablon który używaliśmy wcześniej, żeby każdy mógł sobie dodać sam odpowiedź o pogodzie z serwisu pogodowego który sobie doda.
Ps
Ten szablon to nie jest żadna magia, mając przykład, taki jak powyżej da się to zrozumieć i zastosować do każdego “dialogu z Jolką”.
Na tym polega moc tego systemu, że można samemu tworzyć rzeczy. Dużo bardziej wartościowe jest to, że można samemu dodać dowolny dynamiczny komunikat w systemie (np. informacje o pogodzie) niż to, że Jolka powie coś gotowego co ktoś zaprogramował.
Dlatego zachęcamy żeby to zrozumieć i używać - tylko w ten sposób można w pełni wykorzystać moc tego narzędzia.
@jolka - dziękuję. oczywiście pełna zgoda i rozumiem oczywiście idee samodzielnego dodawania.
prawdopodobnie coś jest na rzeczy z tym mechanizmem googlowskim bo w tym samym czasie przestała funkcjonować komenda “w pobliżu”. mniejsza z tym; szczegół
pozdrowienia
U mnie chyba to nie działa jak powinno
alias: 'Jolka: jaka jest pogoda'
description: test z dodawania komendy głosowej
trigger: []
condition: []
action:
- service: ais_ai_service.say_it
data:
text: >-
Dzisiaj jest {{states('sensor.openweathermap_weather')}}.Przewidywana
temperatura to
{{state_attr('weather.openweathermap','forecast')[0].temperature }}
stopnia a ciśnienie to {{state_attr('weather.openweathermap',
'forecast')[0]. pressure}} hektopaskala
mode: single
Bo jolka odpowiada że nie wie jaka jest pogoda
Też próbuje to ogarnąć od jakiegoś czasu tylko z odczytem czujnika temp na zewnątrz i nie mogę dojść co jest nie tak.
Ma ktoś może szablon lub coś co naprowadzi na rozwiązanie ?
Spróbuj coś takiego
Nie mogę dojść o co chodzi. Jeżeli jest ktoś w stanie pomóc to proszę i informację.
Postaram się odwdzięczyć
Sam już się poddałem a chce zrobić automatyzację która sprawdza temperature i wilgotność z stacji pogodowej która mam
A nie możesz po prosru powiedzieć: Status, temperatura na zewnątrz? Oczywiście, jeżeli Twoja nazwa czujnika to: Temperatura na zewnatrz
Pytam ale Jolka mówi że nie rozumie
Każdy czujnik, który mam - te moje urządzenia lub np pogodę z Airly nazywam po swojemu. A potem mówię: Status nazwa i Jolka odpowiada. Np Status temperatura w garażu albo Status Kraków powietrze (to z Airly) i Jolka odpowiada
Jak coś to zrobiłem u sobie taką automatyzacje. O dziwo po dwóch resetach ruszyło
alias: ‘Jolka: Pogoda’
description: 'Odczytuje dane z stacji pogodowej ’
trigger: []
condition: []
action:
- service: ais_ai_service.say_it
data:
text: 'Sprawdzam dane z stacji pogodowej. ’ - delay:
hours: 0
minutes: 0
seconds: 1
milliseconds: 0 - service: ais_ai_service.process
data:
text: status temperatura za oknem - delay:
seconds: 2
data:
text: status wilgotność za oknem - delay:
seconds: 2
data:
text: status ciśnienie za oknem
mode: single
Czyli komenda “Status…” działa dobrze
Fajny patent w Ewie z tą komendą “Jolka:…” - dziękuję @jolka @Celina
@jolka - proszę, napisz mi: jeżeli stan jest np “cloudy” (w j. angielskim) to w jaki sposób Jolka może to wypowiedzieć w j. polskim (“pochmurno”) ? Karta pogody pokazuje w j. polskim - a głosowo jak to wykonać?
Dzięki
EDIT
Dla potomnych - dzięki @jolka zbudowałem tą nieszczęsną pogodę i działa ok:
Cytat
service: ais_ai_service.say_it
data_template:
text: >-
OK - oto raport pogodowy. Jest {{ states.sensor.time.state }}.
Pogoda w MIASTO: jest {{states.weather.dom.state}}.
temperatura teraz to: {{ state_attr(‘weather.dom’, ‘temperature’)}} stopni
a ciśnienie wynosi: {{ state_attr(‘weather.dom’, ‘pressure’)}} hektopaskale.
Temperatura minimalna jutro: {{ state_attr(‘weather.dom’, ‘forecast’)[0].templow }} stopni
a maksymalna: {{ state_attr(‘weather.dom’, ‘forecast’)[0].temperature }} stopni.
Pytanie właśnie mam do tego: {{states.weather.dom.state}} - jak usłyszeć tą wartość w j. polskim (tak jak na karcie pogodowej)?