Mam działająca pogodę w bramce darksky oraz weather.dom ale jak wydam polecenie glosowe “pogoda” to jolka mówi “niestety ale nie wiem jaka jest pogoda”. Jak ustawic w bramce i gdzie aby jolka mówiła informację o pogodzie. Dzięki
może się tak zdarzyć, że Jolka nie jest w stanie po Twojej geolokacji określić gdzie mieszkasz
przesuń lokalizację domu w stronę jakiejś większej mijscowości, zapisz i zobaczy czy to pomaga?
Pogoda działa mi jak ustawie dom w Dublinie a to ponad 100km ode mnie, to trochę bez sensu. Czy jest jakas inna możliwość?
Tak, masz rację. Tak samo jest u mnie - mojej wsi nie rozpoznaje ale obok, po ustawieniu na mapie, już tak.
Skąd dokładnie bramka czerpie lokalizację? Z tej mapy czy aplikacji AIS na telefonie? Gdy bawię się komendami typu “apteka w pobliżu” czy “supermarket w pobliżu” to podaje jakieś adresy na antypodach, u mnie najczęściej w Paryżu…
U mnie też podaje jakieś miejsca z kosmosu
Więc ciekawe w jakiej okolicy mieszkam bo na pewno nie w Polsce według Jolki (1 Francja, 2 i 3 Belgia) więc bardzo w mojej okolicy a mieszkam w stolicy mojego województwa (nie mylić ze stolicą Polski) nawet po przesunięciu pinezki parę cm dalej wyświetla bzdury bo według niej mam w pobliżu sklep we Francji a jak zapytałem o pogodę to odpowiedziała prawidłowo może dlatego że mam integrację openweather
Jolka ma ostatnio refleksje Przestałą reagować na pogodę - większość zapytań sprowadza do “nie znajduje radia pogoda w krakowie”. Działały a przestały działać komendy:
Pogoda w Krakowie
Pogoda Kraków
Kraków pogoda
Aktualna pogoda w Krakowie
Jaka będzie pogoda w Krakowie
Jaka jest pogoda w Krakowie
Jedyne co działa to:
Prognoza pogody w Krakowie
U mnie to samo.
Aktualizacja do Ewy nic nie dała.
Próbuje w każdej możliwej kombinacji ale nic nie działa. Tak jak napisał @sdsi
Wg mnie to jest jakiś problem z geolokalizacja bo “w pobliżu”. też przestało działać a działało dobrze w przeszłości. No nie wiem, może @jolka lub @Celina coś wymyśla
Albo może idzie przejść na serwer pogodowy z MSN weather? Mam pogodę tą w dekoderze z enigma2 i nawet największe zadupia poprawnie serwis wyszukuje.
Dzięki, z tym, że tutaj nie chodzi nawet o nierozpoznane miejsca - pogoda w Krakowie czy Warszawie też nie działa. Czasami zadziała “prognoza pogody w Krakowie” - z tym, że raz mówi o aktualnej pogodzie a raz o prognozowanej. No i dlaczego na pytania o pogodę odpowiada “nie znajduje radia…”?
@sdsi którą bramkę posiadasz?
Nie sądzę aby miało to coś wspólnego z dev3 ale zaczynam się zastanawiać jak to możliwe że wydarzyło to się przed aktualizacją do Ewy.
Czy ktoś znalazł już rozwiązanie?
@jolka jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny?
@Kraszewsky - mam dwie bramki: DEV1 i DEV3, obydwie z Darkiem. Parę dni temu działało; teraz jest problem.
Wychodzi na to że musi być coś do czego odwołuje się bramka aby poznać pogodę i to zawiodło.
@Celina czy u was wszystko działa?
zastanawiam mnie czy to problem globalny wszystkich bramek czy tylko dla wybranych
Spokojnie panowie, spróbuję się czegoś dowiedzieć czasami brak odpowiedzi oznacza, że jeszcze jej nie mam
Może to wynika z ograniczenia czasowego ilości pobrań danych z OWM bo rozumiem, że o ten serwis chodzi. Wystarczy kilkukrotnie w ciągu kilku godzin zrestartować parę razy bramkę skojarzoną z tokenem OWM i nastąpi zablokowanie pobrań danych.
@begginer nie sądzę. nie resetowałem bramek. poza tym - działa często (i tylko to): “Prognoza pogody w Krakowie” (a i tak mówi o aktualnej pogodzie)
bingo
Generalnie Jolka nie przewiduje pogody … sic
Wyszukuje ją w Internecie i nie zawsze jej się udaje
Ale masz teraz możliwość robienia tego lepiej:
-
masz wbudowaną pogodę albo dodajesz integrację z serwisem pogodowym który uważasz, że działa OK
-
sprawdzasz stan danych zwracanych z tego serwisu
-
szablonem wyciągasz info o pogodzie które chcesz usłyszeć
-
dodajesz automatyzację np. “Jolka: raport pogodowy”
która wywołuje usługę mówienia szablonu
Już Ci mówie jaka jest pogoda, temperatura to {{ state_attr('weather.dom', 'forecast')[0].temperature }} i tak dalej...
I już, oto cała magia, masz możliwość dodania własnej pogody czytanej przez Jolkę (i każdej innej komendy)
masz a nie
nie musisz już pod każdym postem pisać, że Ci pogoda nie działa - bo masz własną która działa
powodzenia
PS
tu jest dokumentacja
@jolka wybacz ale chyba nie na tym rzecz polega abym tworzył kolejną automatyzację do odczytywania pogody i edytował swoich 6 poprzednich które odczytują pogodę.
Jeżeli wyłączyliście tą komendę to powiedzcie, zaś jeżeli mamy czekać na rozwiązanie to miło by było usłyszeć czy cokolwiek się dzieje w tym temacie. Chcę pomóc ale w logach nie widzę nic podejrzanego.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli, odczytywanie pogody nie jest kluczową funkcją działania systemu ai-speaker lecz bardzo miłym dodatkiem który w tej chwili nie funkcjonuje prawidłowo. Dlatego jako użytkownicy Dev staramy się pomóc zgłaszając taki problem
Bardziej pomożesz jak zrobisz szablon czytający pogodę i udostępnisz dla wszystkich
Pisanie pod każdym postem, że nie działa pogoda… to tak średnio jest pomocne…
Masz dobre wprowadzenie, spróbuj proszę coś zrobić i opisać dla innych - to będzie pomocne
@jolka - wszystko jasne.
Jak ktoś mądrzejszy ode mnie zrobi działający szablon to myślę, że z korzyścią dla wszystkich. Ja się niestety na tym nie znam - rozumiem więc, że mam już nie marudzić i zamilknąć w tym temacie. W porządku.
Chciałem pomóc i jak kol. @Kraszewsky po prostu zasygnalizować problem, robiąc testy takie jakie umiem i na jakie mnie stać. Przepraszam za kłopot w takim razie.
Proponuję tylko pokornie usunąć z dokumentacji informacje, które są nieaktualne lub nie działają bowiem wprowadzają użytkowników błąd. To będzie pomocne z Twojej strony - zwłaszcza, iż wielokrotnie kierujesz użytkowników do niej.
Pozdrowienia