:ais: Przejście na binarki Termux

Co ciekawe ta integracja na czystym HA działa. Wygląda to na jakiś problem z bramką AiS.

U mnie integracja Lg dziala poprzez instalacje z HACS na pro1

a która wersje masz integracje lg i na jakiej wersji jest bramka?

Miałem tą integrację dodaną ręcznie na PRO1 i działa. chciałem sobie ułatwić zadanie z utrzymaniem komponentów niestandardowych i zainstalowałem HACS. Usunąłem tą integrację i próbowałem ją dodać przez HACS i teraz za każdym razem przy próbie instalacji wywala błąd.

obraz

I nie ma już znaczenia czy jest dodawana przez HACS czy też ręcznie. Nie mogę znaleźć żadnych informacji co może powodować ten błąd.

A usunąłeś smartthing z custom components? przed instalacją ponowną integracji. Restart pozniej bramki i nowa instalacja.

Usuwałem ,restartowałem nic nie pomaga.

zrobilem restart do fabrycznych ustawień instalacja wywalilo error 500 cuda na nic sie nie zdały
problem jest z ccharset i pytonem 3.11

You could easily migrate to charset_normalizer.

I changed the import cchardet in core_async.py to

from charset_normalizer import detect 

and changed the detect line to:

encoding = detect(content).get("encoding") 

and everyhing works fine.

niestety nie wiem jak to ugrysc

edit
pojawiła sie aktualizaczja SmartThinQ LGE Sensors powinno to rozwiazac sprawe

Próbowałem i ja przejścia na binarki Termux (bramka DEV3) i niestety bez powodzenia.
Start bramki kończy się na komunikacie na wyświetlaczu AI 3, na TV jest obraz, czyli niby działa, sieć jest, ale dostępu po www nie ma, nie ma również dostępu po ssh, choć niby jest ale hasło domyślne czyli dom nie działa.
Proces uruchamiania widoczny na TV podłączonym do bramki kończy się na:

Dodam, że powrót do ustawień fabrycznych ożywia bramkę, pojawia się normalny dostęp przez www, ale kolejna próba przejścia na Termux i ten sam problem.
Istnieje rozwiązanie problemu?

1 polubienie

Nie wiem co mnie podkusiło żeby też grzebać z TERMUXem… Działało dobrze na dev3 mogłem nie ruszać ale oczywiście włączył mi się tryb kombinowania w HA. Mam taki sam błąd jak @zet120 z tym problemem że bramka padła na dobre. Robiłem wipe reset i niestety bramka wczytuje się do momentu AI 3 i koniec. Stawiam BLIKa za uratowanie mi tyłka :triumph: a z tobą @jolka będę się musiał rozstać skoro wsparcie już jest na zerowym poziomie…

2 polubienia

Spróbuj teraz bo u mnie zaczęło pobierac kody po restarcie i coś idzie.
@Celina sprawdziła i coś było po stronie serwerów.

Też ruszyło. Wracam backupa i już nic nie ruszam

Mam jeszcze pytanie do użytkowników DEV3. Swoją bramkę mam od listopada 2022 i jest szansa żebym miał już na niej fabrycznie postawiony Termux? Przeglądając początek tego wątku były wpisy że adresacja FTP się zmieni a u mnie od początku wygląda to tak jak na zdjęciach

Nie instalowałem recznie AIS serwer Termux a mętlik w głowie zrobiły mi wpisy innych użytkowników DEV3 którzy męczyli się z przejsciem na tą binarke.

Możecie mi podpowiedzieć czy mam to u siebie dobrze czy po prostu nie ogarniam :smile:

Tak, masz u siebie Termux.

Dzięki za szybką odpowiedź :beer:

Panowie i Panie jak u Was pracuje termux?
U mnie jest problem z kamerami.

Widziałem wcześniejsze wpisy odnośnie ffmpeg ale potem jest info od @jolka że zostało to ogarnięte.
Pomimo tego onvif niechce ruszyć tak jak powinien.
Ktoś ma podobnie.

Mam dwie dev3. Jedna która cały czas pracuje a druga która ma Termux.