Hej.
Mam dwa rodzaje przycisków Xiaomi Zigbee i kilka pytań do nich.
Mija WXKG01LM
Aqara WXKG11LM
Czy też tak macie, że po resecie bramki w automatyzacjach nie widać wszystkich możliwości przycisku, tylko te co na screenie poniżej ? Pozostałe pojawiają się dopiero po wciśnięciu przycisku.
Czy nadal są problemy z ich działaniem w HA?
Jak z realnym zasięgiem w połączeniu z CC2531?
Szukam mobilnego, fizycznego przycisku do otwierania elektrozamka z pominięciem domofonu.
Ja mam taki przycisk, nie mam z nim problemow (aczkolwiek faktem jest ze rzadko go uzywam). Co do zasiegu to nie powiem, bo mam gniazdko zigbee, ktore wzmacnia sygnal. Ale generalnie jakos nie zauwazylem roznic miedzy tym przyciskiem, kostka mi cube oraz sensorem temperatury od xiaomi.
Mam go u siebie i zasięg 5 m ogarnia. Jedyne trochę jest lag od chwili przyciśnięcia do np. zapalenia lampki. Nie mam porównania z innymi przyciskami zigbee więc nie wiem czy to normalne.
@traviz u mnie lagi zniknęły po zmianie dongla - trochę to już brzmi jak kryptoreklama, ale niestety wiele problemów z Zigbee zniknęło po tej zmianie. Czujki ruchu reagują jakby szybciej, przyciski IKEA czy Aqara również szybciej realizują polecenia, switch Aqara 2gang nie złapał zwiechy od 3 tygodni, która z CC2531 zdarzała się częściej niż raz w tygodniu.
A ja myślałem, że Exta Life z Zamela jest słabe. Na szczęście to już przeszłość i system działa stabilnie. Przyciski i inne elementy działają również niezależnie od kontrolera/bramki Exty jako pary nadajnik - odbiornik. Jedyny problem, to brak notyfikacji dla przycisków (nadajników) w systemie. O tym, że zostały naciśnięte system wie po odpytaniu odbiorników. Nie widać od razu zmiany statu w HA.
Ale zwiecha raz w tygodniu dyskwalifikuje dla mnie system z CC2531 (sflashowany w szufladzie). Może jednak nie iść drogą Zigbee jeśli są jeszcze problemy ze stabilnością. Jak radzicie, wchodzić w ten ekosystem?
Zwieszał się switch Aqara, a nie cała sieć Zigbee, która u mnie na dzień dzisiejszy składa się z 28 urządzeń, które działały, ale jak się okazuje mogły działać lepiej.
Co do samego switcha Aqara to czytałem, że on “nie lubi” innych bramek niż dedykowana bramka Xiaomi. Grunt że teraz działa poprawnie, bo mam jeszcze 2 do zamontowania
Ja poszedłem w zigbee i mam już około 15 urządzeń.
Wszystko działa na razie bardzo stabilnie.
Raz miałem jakiś problem, że wywalało całą sieć, ale działo mi się to po zamontowaniu gniazdka BlitzWolf. Jak je wywaliłem problem zniknął. Teraz jadę na wersji 1.14.4 bo z tego co czytam na innych forach itp. to masa problemów z 1.15 więc na razie nie aktualizuje i czekam na stabilniejsza wersje
Ja dokładnie tak samo jak @Tomasz. Zigbee to rewelacja. Dokładasz gniazdo i masz zasięg na kolejne pokoje itd, itd.
Wersja Zigbee2mqtt 1.15 na razie mnie nie zachęca. Za dużo narzekania, choć po ponownym flashu niby działa.
Co do switch Aqara to miałem 2 i 2 się popsuły. Teraz biorę tylko Tuya switch 2x, które pięknie mieszczą się w puszkę i żadnego problemu. Polecam Zigbee i tuya zigbee.
PS. Tuya WIFI nie polecam.
Mam problem z tym przyciskiem Xiaomi WXKG11LM w automatyzacji z wykorzystaniem Node Red.
Przycisk ma 3 funkcje pojedyncze kliknięcie, podwójne i przytrzymanie.
Po którejś aktualizacji przestała działać funkcja przytrzymanie (nic się nie dzieje, jakbym w ogóle nie przyciskał). Single i double działa.
W Node Red nic nie zmieniałem i mam tak:
,
Analogicznie mam zrobione flow dla Mija WXKG01LM i tam przetrzymanie działa bez problemu.
Myślałem, że może zepsuł się przycisk ale zrobiłem automatyzacje przez HA i działa bez problemu
.
Ktoś może to sprawdzić Xiaomi WXKG11LM w Node Red u siebie ??
Sprawdź co lata po mqtt, bo widzę że w HA masz “hold” a w NR “long” więc pewnie wystarczy podmienić na “hold” w NR. Był ostatnio update z2m, więc to pewnie ta zmiana.