Witam.
Zakupiłem czujniki temperatury SNZB-02 (sonoff). Dodałem je do naszej Joli przez protokół zigbee. Moje pytanie, czy mogę, jeśli tak to jak zmienić raportowanie odnośnie odczytów np. temperatury. Chodzi mi o czas zapytań o temperaturę.
Nie możesz, bo to standard zigbee, 2 lata na bateryjce ma działać.
Zawsze zaczynam szukać informacji od źródła:
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/SNZB-02.html#sonoff-snzb-02
Cześć.
Szału niema. Może, ktoś, coś więcej mi podpowie.
Tu nie chodzi, że “ktoś coś innego podpowie”, tak poprostu to zostało zaprojektowane i tak działa - czujniki Zigbee na baterie raportują tylko w momencie zmiany stanu mierzonego parametru albo co gorsze w momencie kiedy przekroczona zostanie pewna (zaprojektowana przez producenta) różnica, np. jeżeli nastąpi zmiana temperatury o 0,6 stopnia dopiero wtedy czujnik wysyła sygnał. Dodatkowo nie możesz wymusić odczytu danych z takiego czujnika. Na podstawie dokumentacji tego czujnika na stronie Z2M jest informacja (z pewnością na podstawie informacji przekazywanych od użytkowników Z2M):
Odnotowano, że czujnik dość często zgłasza zmiany wilgotności (zmiany na poziomie 2 cyfry), ale zmiany temperatury są zgłaszane tylko raz na godzinę lub gdy temperatura zmieniła się > ~0,6°C.
Takiej informacji nie znajdziesz nigdzie w dokumentacji producenta.
Kolejna sprawa, to że w GUI Zigbee2MQTT są jakieś opcje to nie oznacza to, że dotyczą one wszystkich urządzeń.
Witam.
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź.