Mam problem jak w tytule, zmieniłem firmware na przełączniku sonoff basic z oryginalu na s26_firmware_v7.1.2.bin czyli ( gniazdko ), wszystko poszło ok, natomiast teraz mam problem ze sparowaniem z bramką.
Po podaniu napięcia sonoff rozgłasza sieć wifi dom… - ustawiam do jakiej sieci wifi ma sie łączyć, zapisuje robi się restart.
W bramce wybieram integracje → AIS dodanie nowego urządzenia → znajduje mi sonoff’a natomiast przy zapisie konfiguracji dostaje błąd “invalid flow specifed” i nie mogę potwierdzić okna. Natomiast sonoff przechodzi w tryb jakby się “sparował”
Może ktoś miał podobny problem? Może wybrałem błędny firmware ?
Bramka najnowszy dostępny soft.
Wejdź na router, sprawdź jalie ip dostał moduł. Wejdz na te ip i tam w usyawieniacj mqtt wpisz adres bramki i topic jaki sobie wymyślisz. Na forum masz temat odnosnie dodawania modułu.
Starting Nmap 7.60 ( https://nmap.org ) at 2020-01-15 22:46 CET
Nmap scan report for localnet (192.168.1.15)
Host is up (0.0028s latency).
Not shown: 999 closed ports
PORT STATE SERVICE
2160/tcp filtered apc-2160
Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 8.23 seconds
Masz bramke podpieta bezposrednio pod monitor/tv czy tez logujesz sie przez panel WWW? Jesli ten drugi scenariusz - It’s not a bug, it’s a feature jak mawial klasyk
Spojrz na ten watek: Sonoff RF Bridge oraz soft AI Speaker - #29 przez badzio
Ten komunikat bledu jest jak najbardziej ‘poprawny’, poniewaz w pewnym momencie bramka AIS przelacza sie na wifi urzadzenia z ktorym sie paruje i traci polaczenie z netem.
Gdyby bramka byla podpieta bezposrednio pod TV/monitor to ten komunikat by nie wystepowal.
Zgadza się, łączyłem się zdalnie.
Dziś dla pewności zrobiłem jeszcze raz flashowanie i według Twoich wskazówek połączyłem się przez TV jest ok! Dzięki!