Sterowanie grzałką elektryczną CWU

Moim zdaniem niepotrzebnie próbujesz osiągnąć swój cel poprzez automatyzację. Funkcję utrzymania zadanej temperatury w zadanym przedziale realizuje w 100% generic termostat. Wystarczy, że za temperaturę docelową, ustawisz połowę przedziału, który oczekujesz. Czyli 70 - 46 = 24 (jako temp. docelowa). Dla takiej temperatury docelowej ustawiasz odchylenie (histerezę) w postaci cold_tolerance oraz hot_tolerance → 24/2= 12 st.C

Przykładowy kod do przetestowania (przerobiony z dokumentacji HA):

climate:
  - platform: generic_thermostat
    name: termostat pompy bufora CO
    heater: switch.pompa_bufora_CO
    target_sensor: sensor.temperatura_bufora_CO
    min_temp: 40
    max_temp: 90
    ac_mode: false
    target_temp: 24
    cold_tolerance: 12
    hot_tolerance: 12
    min_cycle_duration:
      seconds: 5
    keep_alive:
      minutes: 3
    initial_hvac_mode: "off"
    away_temp: 16
    precision: 0.1

P.S.
Przeczytaj i zastosuj na tym forum.

Drugi sposób, który zaproponowałem to stworzenie pomocnika, który zadziała jak automatyczny włącznik pompy CO - do użycia w automatyzacji.

Moja propozycja:

trigger:
  - platform: state
    entity_id:
      - binary_sensor.wlacznik_pompy_bufora_co #pomocnik
    not_from:
      - unavailable
      - unknown
condition: []
action:
  - service: "switch.turn_{{ trigger.to_state.state }}"
    target:
      entity_id: switch.pompa_bufora_CO

Jak działa ten kod

• trigger: Automatyzacja monitoruje stan binary_sensor.wlacznik_pompy_bufora_co. Gdy jego stan zmieni się z on na off lub odwrotnie (o ile nie przechodzi z unavailable lub unknown), automatyzacja się uruchomi.
  • action: Wykonuje akcję switch.turn_on lub switch.turn_off dla switch.pompa_bufora_CO, zgodnie z nowym stanem sensora.

W efekcie switch.pompa_bufora_CO będzie zawsze zgodny ze stanem binary_sensor.wlacznik_pompy_bufora_co.

A teraz najlepsze - stwórz automatyzację w Tasmota (wewnątrz ESP), omijasz wszystkich pośredników, jeśli tylko w tym sterowniku masz również pomiar temperatury.

O kurde, namieszałeś mi w głowie… Muszę się teraz nad tym zastanowić…
Ale bardzo dziękuję. Będę próbował i dam znać.
pozdr.

1 polubienie