Sterowanie oświetleniem w instalacji bez przewodu neutralnego

Cześć,

zakupiłem Shelly 2.5 z nadzieją sterowania w moim domu oświetleniem, lecz jak się niestety okazało, dom niby nie jest stary, ale instalacja wykonana “po staremu” i w puszce pod włącznikiem nie ma przewodu neutralnego :frowning: Dostępu do puszki pod sufitem niestety nie ma.

Znalazłem kilka rozwiązań, ale zastanawiam się czy jest ich więcej, może na coś się zdecyduję :slight_smile: Może ktoś coś podsunie, może występują w przyrodzie urządzenia, o których istnieniu zapewne nie wiem.

Moje opcje to póki co:

1. Shelly wpięty w oprawie oświetlenia L+N itp., przewody w puszce pod włącznikiem zmostkowane, przycisk podłączony do jakiegoś bateryjnego nadajnika radiowego 433mHz (jakieś pomysły co to mogłoby być?) + Sonoff RF 433mHz. Niby OK, ale dużo urządzeń po drodze i potencjalnie jak coś przestanie działać to nie ma możliwości zapalenia/zgaszenia światła (np. gdy nie działa wi-fi/RF)

2. W przypadku włącznika świecznikowego mógłbym zrezygnować z jednego obwodu, a następnie:
    a) odłączyć go od przycisku, zmostkować, a shelly umieścić w oprawie oświetlenia, gdzie miałby stałe zasilanie tym obwodem, a drugim przyciskiem zmieniać stan.
    b) w oprawie oświetlenia pod sufitem puścić N do przycisku jednym obwodem, a drugim zmieniać stan.
    W obu przypadkach sprawa włącznika pojedynczego jednak nadal pozostaje nierozwiązana.

3. Znalazłem przyciski dotykowe do instalacji bez przewodu neutralnego, ale nie mogę znaleźć samego modułu dopuszkowego :frowning:

4. Pod Fibaro (do którego centralka HCL kurzy się u mnie w pracowni) istnieje coś takiego jak Ściemniacz/Dimmer, który można podłączyć do instalacji bez N. Może się jeszcze pogodzimy jeśli nie wymyślę czegoś lepszego :wink: Dodatkowym plusem byłoby łagodne/płynne włączanie i gaszenie światła. Ciekawe czy ściemniacz byłby obsługiwany przez HA…

image

Jakieś inne pomysły?

A taki mi się znalazł:

Adapter to gasik (filtr RC), dla eliminacji mrugania zgaszonych LED. Jeśli będzie potrzebny, to jak widać na schemacie, możesz go dać w oprawie.

Wymiana przycisków/włączników nie wchodzi w grę.

Jednak nie koniecznie gasik. Podobno rezystor zamykający obwód w celu zasilenia elektroniki z sieci 230V.
Polecam blog:
A jednak nie koniecznie gasik. Zamyka obwód i pozwala na zasilanie elektroniki.

Będę wdzięczny jeśli mógłbyś rozwinąć :slight_smile:

Znam i tam też szukałem. Prócz tego, że bez N się nie da albo trzaba wymienić włącznik, niczego tam nie znalazłem…

Zrozumiałem. Więc pewnie pozostanie szukać radio na baterię…

System ExtaLife (który mam w domu) ma taki sprzęt na baterie:
https://extalife.pl/produkty/radiowy-nadajnik-puszkowy-rnp-22/

Sprzęt super, tylko gorzej z działaniem w HA. Integracja kolegi dgtal1 działa super i nadal się rozwija, więc pewnie i ten problem z nadajnikami będzie rozwiązany. Sporo zależy od dobrej woli w firmie Zamel. Obecnie działanie nadajnika nie jest komunikowane na zewnątrz przez kontroler EFC-1 który jest bramką dla systemy ExtaLife.

Nadal trzymam się wersji, w której nie będę wymieniał włączników, choć natrafiłem na xiaomi aqara bez N, które moim zdaniem są ładniejsze niż tuya/sonoff szklane i dotykowe. Nie brałem zigbee pod uwagę, a może w tym środowisku istnieją przekaźniki dopuszkowe bez N? Szukałem, ale wyskakują mi tylko kompletne włączniki.

Szczerze mówiąc xiaomi aqara wpadła mi w oko i możliwe, że tam gdzie tego tak nie będzie widać w zestawieniu z pozostałymi pokuszę się o podmianę (zwłaszcza, że wychodzą taniej niż szklane). Szkoda, że wymiary mają spore i nie da się ustawić obok siebie w puszkach, tak jak ma to miejsce w ramkach wielokrotnych.

image

Nie powiem ma 100%, ale ich chyba nie zamontujesz do naszych puszek. Do nich są puszki kwadratowe. Popatrz na filmikach.

1 polubienie

Na bank potrzebne puszki kwadrat 83x83mm.

1 polubienie

Rzeczywiście zdaje się tak to wyglądać… Jak żyć? :slight_smile: generalnie ściemniacze byłyby jakimś rozwiązaniem, najczęściej to one nie wymagają przewodu N tylko wyboru też nie widzę dużego…

Ja też szukam czegoś takiego ale chyba jednak pójdę w stronę wymiany włączników. Aqara Zigbee są fajne ale drogie (min 100PLN za sztukę), do tego trzeba pamiętać że te bez neutralnego nie rozgłaszają sygnału więc w przypadku domu może być problem jak nie ma innych urządzeń zigbee.
Ja jeszcze myślę o urządzeniu RFLink (433.92 MHz) i włącznikach sterowanych radiowo. Wtedy odejdzie problem z sygnałem i wieloma urządzeniami w domu a do tego można sterować bramami wjazdowymi. Z powodu wielu urządzeń w domu odpadły z wyścigu włączniki WiFi aby nie zagęszczać i tak wielu odbiorników - z resztą mam tak sterowane światła w ogrodzie (Sonoff Basic z wgranym ai-speaker) i tak mieszane mam uczucia.

A tak odpowiadając na Twoje pytanie:

• przy lampach możesz spróbować schować w osłonie przełączniki mini sterowane przez wifi, o ile wifi bierzesz pod uwagę. Przy lampie masz już neutralny. Co prawda jedna lampa to jeden przełącznik ale wtedy masz i tak większy wybór bo jest kabel neutralny.
1 polubienie

Dobrze wiedzieć, kolejny minus, ehhh

Tylko w tym wypadku nie będzie sterowania z fizycznego przycisku :frowning:

Ze wszystkich dostępnych opcji chyba wykorzystam fibaro HCL (które mam) i dokupię dimmer 2 (pracuje bez N).

Pod fizycznym przyciskiem też możesz wsadzić sonoff mini i w automatyzacji ustawić, że jeżeli załączy się ten sonoff pod przyciskiem to załącz wszystkie sonoffy w lampach.

jak znajdziesz ciekawe włączniki RF podziel się plis :slight_smile: wezmę pod rozwagę. Z-wave też ma swoje ograniczenia zasięgu niestety, a obawiam się, że Dimmer2 podłączony bez N też może nie przekazywać sygnału dalej (nie mogę znaleźć nigdzie informacji)

Chyba nie rozumiem :crazy_face: po schematach widzę, że on też wymaga N, a ja mam pod włącznikiem tylko L.
image

Ojjj sorry, faktycznie pisałeś, że potrzebujesz bez N. Zasugerowałem się lampami na ogrodzie, gdzie masz N. Swoją droga to nie dasz rady poprzepinać przewodów tak aby było N pod włącznikiem? Też mam starą instalację, ale poprzepinałem przewody w puszcze, lub włożyłem sonoffa mini właśnie w puszkę pod sufitem.

Niestety nie mam dostępu do puszki…

Ja mam wlaczniki Sesoo, mam je sparowane z bramka Broadlink. Dziala ok, mozna sterowac z poziomu Alexa / GoogleHome. Niesetty, nie udalo mi sie ich spiac z HA/Jolka, poniewaz

• na HA/AIS nie dziala mi przechwytywanie kodow z bramki broadlink. Uzylem apki na komorce zeby przechwycic kody ale wysylanie ich z Jolki nic nie daje
  • przechwytywanie kodow RF na bramce Sonoff Bridge czasami dziala ale nigdy nie dziala ich wysylanie (opisane tutaj)

Moje doświadczenie z Broadlink jest takie, że działa całkiem dobrze z IFTTT (w przeciwieństwie do tuya), więc czemu nie zrobić integracji z użyciem tej usługi ?

Ja połączyłem czujniki zbliżeniowe Xiaomi (zigbee) z pilotem uniwersalnym RM4C mini. Jest pewne opóźnienie ale jeśli chodzi o niezawodność to całkiem dobrze to się sprawuje.