Sterowniki smart home NIPPY

Polecamy bardzo ciekawy projekt NIPPY! :slight_smile:

Strona Nippy Newsletter:

https://www.nippysmart.com/

Trzymamy kciuki żeby udało się autorom skomercjalizować projekt :+1:

Oglądałem właśnie ten odcinek.
Wygląda obiecująco.
Może wkońcu powstanie jakiś fajny multi sensor do domu :slightly_smiling_face:

Wg mnie próg wejścia w programowanie tego rozwiązania jest bardzo wysoki, zdecydowanie wyższy niż w ESPHome dlatego w projektach DIY nie będzie używane w szerokim zakresie. Rozwiązanie jest skierowane do wąskiej grupu i z dużą wiedzą na temat programowania a przecież nie o to chodzi.
Przykład rozwoju HA pokazuje, że wszystko musi być proste - grzebanie w plikach yaml w HA odchodzi do lamusa, wszystko idzie w kierunku GUI - do wyklikania. Kolejny przykład ESPHome - pierwsze flashowanie przez przegladarkę, “onboarding” układu, żeby potem został automatycznie wykryty w dashboardzie ESPHome (ESPHome jako dodatek w HA) - to jest kierunek programowania.
Nie pamiętam już dobrze tego filmu ale chyba zmiana kodu oprogramowania wymaga demontażu układu z szyny DIN, otwarcia obudowy i podpięcia programatora, jak dla mnie trochę słabo :frowning: .
Projekt fajny ale nie dla mnie, zostaję przy ESPHome :heart:.

2 polubienia

Ja to rozumiem tak, że programowanie będzie tylko dla “hakerów” którzy chcą sami wgrywać własne programy i zmieniać przeznaczenie modułów. Jak ktoś nie chce wgrywać własnego programu, to moduł działa tak jak go producent zaprogramował.

PS
ESPHome jest spoko, ale… twórca NIPPY próbował 4 lata temu też na radiu zrobić projekt:

aż doszedł do wniosku, że - cytuje:

“jednak opieranie sieci automatyki budynkowej o sieć wifi jest jakąś pomyłką”

cytat z tego filmu - polecam:

1 polubienie

Trzeba wiedzieć jak i na czym zbudować Wi-Fi i gwarantuje, że żadnych problemów z Wi-Fi nie będzie.

Ja używam ESPHome na modułach ESP32 z ethernetem ( w ramach testów niezawodności pracujacą także naprzemiennie na Wi-Fi) a cała logika sterowania światłem (on_press, on_click, on_multi_click, itd) zawarta jest właśnie w ESPHome, nawet podwójne kliknięcie przycisku podłączonego do #ESP1 steruje światłem podłączonym do #ESP2 - nie muszę się wracać do przedpokoju żeby zgasic światło, mogę to zrobić z dowolnego przycisku na korytarzu przez dwuklik i właśnie taka dowolność programowania jest super w ESPHome :slight_smile:.

1 polubienie