Cześć,
Na wstępie dodam, że jestem początkującym użytkownikiem AIS i to mój pierwszy opis. Będę wdzięczny za wyrozumiałość Chętnie przyjmę rady jeśli można coś zrobić lepiej, sprawniej.
TRADYCYJNA SKRZYNKA NA LISTY + POWIADOMIENIE
Z racji tego, że zdarza mi się nie zaglądać za często do skrzynki na listy, znajduję czasem listy sprzed dobrych kilku- czasem nawet kilkunastu dni Nie byłoby z tym problemu, gdyby od czasu do czasu nie było to np. przeterminowane awizo do urzędowego listu poleconego
Już jakiś czas temu myślałem założyć jakiś kontaktron, ale nie mam możliwości dostania się do skrzynki kablem aby było to estetyczne. Z-wave (mam fibaro) wykreśliłem z racji zasięgu oraz jakby nie patrzeć kosztów, Zigbee póki co brak, chociaż z zasięgiem pewnie podobnie. W ostatnim czasie stałem się posiadaczem bramki Sonoff RF, dlatego postanowiłem to wykorzystać i na test zakupiłem najtańszy Sonoff DW1 za 18.99PLN i zacząłem przymiarki.
Zaleta:
- duży zasięg
- niska cena
Wada:
- brak stanu baterii
- duży rozmiar
Nie jest to system alarmowy, więc stan baterii nie będzie dla mnie krytyczny. Przypomnienie w telefonie co 6m-cy/1rok i powinno być OK. Poczty dostaję naprawdę bardzo mało, ale jak już się zdarzy to dość ważną, więc bateria powinna posłużyć spokojnie rok czasu (zobaczymy co będzie zimą).
Moja skrzynka wygląda tak:
Kontaktron RF Sonoff DW1:
Na początek sprawdzenie zasięgu ze skrzynki, montaż “na sucho” - w konsoli bramki RF pojawiają się nowe wpisy - checked
Z racji dość dużego rozmiaru elementu zawierającego magnes postanowiłem wykorzystać niewielkie, ale o wiele mocniejsze magnesy neodymowe. Zalegało mi kilkanaście takich, średnica 8mm grubość 1mm - sprawdziłem działanie z Sonoff DW1 - checked
Przykleiłem element zawierający płytkę i baterię wewnątrz skrzynki, do wewnętrznej strony pokrywy skrzynki na listy magnes. Niestety Sonoff DW1 i magnes okazały się zbyt daleko od siebie, sygnał RF pojawiał się raz na kilkanaście otwarć
Przypomniałem sobie, że zostało mi kilka zbędnych magnesów od kontaktronów okien i w dodatku mają mocną taśmę dwustronną. Taki magnes jest trochę większy i wchodził w szczelinę na listy do wnętrza skrzynki. Było zdecydowanie wiele lepiej, lecz nadal skuteczność dość wybiórcza. Niestety ograniczała mnie duża obudowa Sonoff DW1, dlatego postanowiłem wyjąć płytkę z baterią z obudowy, włożyłem ją do woreczka strunowego w celu “ochrony” przed ewentualną wilgocią i przykleiłem najbliżej szczeliny na listy - pierwsze sprawdzenie i bingo! Potem dłuższe testy i jest skuteczność 100%
Tak to wygląda na gotowo:
PS. gdyby komuś przyszło do głowy gmeranie w skrzynce albo szarpanie magnesu, można ustawić automatyzację, gdzie zbyt długie otwarcie pokrywy powoduje cyknięcie fotki delikwenta z kamerki itp.
TIP: Jeśli ktoś z różnych względów nie może / nie chce zastosować magnesu może pozbyć się wykreślonego poniżej elementu i wlutować kabelki, których zwarcie będzie powodowało wysłanie kodu RF.
Teraz kolej na dodanie encji do bramki AIS:
Odczytujemy kod RF z konsoli bramki RF:
następnie w pliku binary_sensors.yaml dodajemy:
Jeśli nie masz pliku binary_sensors.yaml stwórz nowy np. używając Notepad++ w tym samym katalogu co configuration.yaml a w samym pliku konfiguracji dodaj:
binary_sensor: !include binary_sensors.yaml
Ponieważ binary _sensor będzie miał stan “on” tylko w chwili podniesionej pokrywki skrzynki, dodałem w pomocniczy przełącznik, który w automatyzacji będzie zmieniał stan i pokazywał w bramce AIS obecność listów w skrzynce:
Na tej samej zasadzie dodałem jeszcze sensor w pliku sensors.yaml z opisem stanu oraz zmiennymi ikonami:
sensors:
skrzynka_na_listy:
value_template: >-
{% if states.input_boolean.listy_w_skrzynce.state == 'off' %}
Brak nowej poczty
{% elif states.input_boolean.listy_w_skrzynce.state == 'on' %}
Masz nową pocztę
{% else %}
n/a
{% endif %}
icon_template: >
{% if states.input_boolean.listy_w_skrzynce.state == 'off' %}
mdi:mailbox-outline
{% elif states.input_boolean.listy_w_skrzynce.state == 'on' %}
mdi:mailbox-up
{% else %}
mdi:help
{% endif %}
Teraz automatyzacja:
Jeśli chcemy w powiadomieniu skorzystać dodatkowych przycisków musimy utworzyć kolejne 2 automatyzacje:
Efekt końcowy:
Tak to wygląda w interfejsie: