Tuya czy ktos z forumowiczów potrafi dodać do bramki ais

Nie tylko z softem AIS - u mnie w sekcji urzadzenia pokazuje sie tez moj router :slight_smile:

Niedawno zakupiłem gniazdko za 25zł na Alleeee marki TECKIN model SP22 z nadzieją, że przeprogramuję na Tasmotę. Niestety trafiłem na nowszy model na chipie WiFi RTL8710BN. Już myślałem, że trafi do kolekcji leżaków. Ale okazuje się, że Teckin jest z rodziny Tuya z platformą obraz działa w tej samej chmurze.
Integracja zadziałała od strzału, gniazdko jako encja widoczne po restarcie serwera HA:

Czy ktoś z forumowiczów próbował zintegrować taki sterownik zaworu kulowego z naszą brameczką? Może zespół @AIS ma jakieś doświadczenie z tym urządzeniem?

Chodzi o to czy zadziała z donglem ZigBee od AIS czy trzeba niestety przez bramkę TUYA?
Ktoś coś?

Na 99% to jest to urządzenie, czyli zadziała na Jolce.

Witam mam w temacie pytanie…
mam 4 gniazdka kupione na Alle… SmartNouse A2 (gdzieś doczytałem, że one są z rodziny tuya). Podpiąłem je przez Smart Life do GH. Działają ok- reagują na komendy z GA.
Jutro mam otrzymać nowo zakupioną bramkę AIS tak więc jestem jeszcze laikiem w temacie obsługi i dodawania do niej urządzeń.
No i teraz moje pytanie a w zasadzie dwa:

1. chce zintegrować GH z AIS wg opisu z dokumentacji, czy w takim przypadku urządzenia w GH też dodadzą się do AIS? czy to trzeba osobno robić?
  2. jeśli osobno to proszę o info co i w jakiej kolejności dodać/zmienić w nowej bramce AIS? by dało się nimi sterować przez AIS.

Pozdrawiam
Radek

Jeżeli chcesz wykorzystać potencjał bramki a dokładniej Home Assistant, to koniecznie jako laik przeczytaj bez pośpiechu dokumentację dla Asystent Domowy:

Poniżej link do opisu integracja z GH:

Dziękuję za Twoją odpowiedź .
A możesz odnieść się do moich pytań ?

Dokumentacje dotyczącą integracji GH z AIS przeczytałem w pierwszej kolejności . W tej chwili kończę już dokumentacje całego projektu. Staram się czytać ze zrozumieniem.
Informacji o które pytam tam nie znalazłem. Albo znalazłem tylko ich nie zrozumiałem. Nie każdy ma wieloletnie doświadczenie w materii o której rozmawiamy.

Pozdrawiam,
Radek

Bardzo dobrze, że zaczynasz od przeczytania dokumentacji.
Nie czuję się osobą kompetentną w zakresie integracji z Google Home, bo zwyczajnie jej nie mam.
Na pewno znajdzie się ktoś na tym forum, kto ma większą wiedze i doświadczenie w tym zakresie.
Przygodę z HA zacząłem od zakupu bramki ma początku tego roku. Również byłem laikiem i nie wiedziałem nic o platformie Home Assistant. Dziś wiem więcej a w szczególności, że wiele jeszcze nie wiem. Z uwagi na to nie chcę wyprowadzić Ciebie na manowce i przysporzyć frustracji już na początku. Lecz zapewnię, że odkrywanie możliwości projektu Asystent domowy (HA) wciąga.

1 polubienie

Urządzenia zintegrowane z GH nie przeniosą się magicznie do HA.
Dodasz je przez integrację HA dodając do configuration.yaml:

tuya:
  username: YOUR_TUYA_USERNAME
  password: YOUR_TUYA_PASSWORD
  country_code: YOUR_ACCOUNT_COUNTRYCODE

lub bezpośrednio z Konfiguracja / Integracje

Ale to nadal będzie działać przez chińską chmurę, więc będą opóźnienia i nie wszystko się da.

PS: Jak się trochę wciągniesz w temat to przeflashujesz je na AIS Tasmota.
PS2: A wystarczyło kupić gniazda AIS i nie miał byś problemów :wink:

Dziękuję za wyjaśnienia.
Tak myślałem - jak napisałeś.

Nie chcę półśrodków.
Jakiś przykład przefleszowania? konkretnie jak? skąd program? który ? i gdzie? co? i jak zrobić ?

Przepraszam za taką natarczywość w moich pytaniach ale praktyki mi brak najbardziej.

do ps2: te gniazda kupowałem wcześniej a rzecz jasna z bramką i pilotem zamówiłem również jedno “na próbę” od AIS.

Pozdrawiam,
Radek

A podobno przeczytałeś dokumentację ze zrozumieniem :wink:
Szukaj hasła Tasmota.

Zaczynij od dokumentacji :wink:

http://ai-speaker.com/docs/ais_iot_firmware_index

A później przeszukaj forum, jest tu kilka wątków z opisami.

Na forum jest również wiele na ten temat.

wiem co to tasmota. Ale już skąd i jaką ja/jego (program/protokół) pobrać to nie bardzo.
2. konkretnie jak przefleszować ? jeśli po wpisaniu adresu ip gniazdka nie wyświetla się żadna strona…

Pozdrawiam
Radek

dziękuję - tego wątku jeszcze nie czytałem.
Zabieram się za niego.

Pozdrawiam,
Radek

taak… właśnie tak myślałem.
Fleszowanie fajna zabawa.
Nic to przygotuje się do tej zabawy, ale najpierw spróbuje tych metod … nazwijmy to mniej inwazyjnych :slight_smile:
choć wiem, że i tak skończy się na kabelkach i com-ach :slight_smile:
Jak nie przy tych gniazdkach, to przy innym sprzęcie . Chyba, że będę kupował tylko już z wgranym tasmata … choć i tu pewności brak czy to będzie działało … no cóż uroki #dev

dzięki za rozmowę i do usłyszenia / przeczytania.

ps. jest jakaś lista sprzętu potencjalnie zgodnego poza 1-ym gniazdkiem i pilotem?
oczywiście bez konieczności fleshowania, integracji i ingerencji w kod? taka wiecie “szort” lista?

Pozdrawiam
Radek

Napisz dokładniej o co chodzi z tą listą?
Generalnie wg mnie musisz zrozumieć czym jest HA.

A najłatwiej będzie zintegrować dużą liczbę urządzeń bez wkładu typu flashowanie za pomocą Zigbee.

1 polubienie

Ja polecam zigbee.
Trzeba kupić dongla.
Tu kilka linków w temacie:

Kupujesz gotowe urządzenia, nic nie trzeba wgrywać.
Wybór ogromny.

1 polubienie

Tak, tylko warto podkreslic ze bramki Zigbee innych producentow nie moga byc sparowane z donglem zigbee2mqtt, czyli jesli ktos ma np mostek Philips Hue czy Ikea Trafidri to urzadzenia (zarowki, sensory etc) powinien i tak sparowac bezposrednio z zigbee2mqtt. Ponadto mostki zigbee innych firm nie sluza jako wzmacniacze sygnalu.

Niby oczywiste ale nie dla wszystkich :slight_smile: