­čÖćÔÇŹÔÖé´ŞĆ Wersja systemu Franek wydana

@Jolka - dzi─Ökuj─Ö za odpowied┼║.

Zapyta┼éem tylko o changelog; a Ty zdobywasz si─Ö na taki pocisk. To jednak ni┼╝szy poziom dyskusji; nie obra┼╝am si─Ö, ale nie p├│jd─ů t─ů drog─ů. Nie przystoi Tobie i mi.

@Celina i @Cezary.K prosiła o konkrety (tak, słusznie) - a Ty na merytoryczne zestawienie, pozwalasz sobie na taki komentarz.

Liter├│wki? Tak - widzia┼éem b┼é─Ödy ortograficzne w dokumentacji ale z szacunku nie ┼Ťmia┼éem poprawia─ç; nikt nie jest doskona┼éy - ja r├│wnie┼╝.

Tak, nie umiem wielu rzeczy . Przepraszam. Zgłaszam, jak umiem. Zrobisz z tym co uważasz.

┼╣le znoisz konstruktywn─ů krytyk─Ö; nawet nie krytyk─Ö - trudniejsz─ů dyskusj─Ö. Tego nie przeskoczymy; to oczywiste.

EOT

Jak zawsze z szacunkiem i ┼╝yczliwo┼Ťci─ů - pozdrowienia :wink:

6 polubień

Ok. Dzi─Öki b─Öd─Ö czeka─ç

qrcze to jednak nie takie proste - robimy testy z r├│┼╝nymi Blueprint ale nie udaje nam si─Ö odtworzy─çÔÇŽ
B─Ödziemy pr├│bowali dalejÔÇŽ

Jak mo┼╝esz to wy┼Ťlij na info@ai-speaker.com to co masz w pliku: /data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS/automations.yaml

PS
Je┼╝eli nie wiesz jak to zrobi─ç (┼╝eby dosta─ç si─Ö do tego pliku) to napisz, opiszemy jaki┼Ť spos├│b.

@jolka lub @Celina czy to normalne ?
Mo┼╝e ona si─Ö uruchamia albo co┼Ť.
Pod┼é─ůczona do zasilania i ani jedna dioda si─Ö niepali.
Adapter zigbee pod┼é─ůczony zapala diod─Ö.

Bramka po aktualizacji uruchomiła się normalnie.
Dodałem integrację Philips i stwierdziłem że zakończę cały proces komenda z menu uruchom ponownie.
Wcisn─ů┼éem, Asystent powiedzia┼é ┼╝e uruchamia ponownie i cisza. Zagl─ůdam do szafki a na bramce ┼╝adna z diod nie dzia┼éa i g┼éucho.
Co się mogło stać?


Po hdmi brak kontaktu

oki chyba mamy lekarstwo, zobaczymy najpierw czy zadziała, zrób tak:

  1. wklej t─ů komend─Ö w konsoli
curl https://raw.githubusercontent.com/sviete/AIS-home-assistant/7c76974049f6dd3e85757e9fd08a26125fbb6c8b/homeassistant/components/ais_ai_service/__init__.py -o /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/components/ais_ai_service/__init__.py 
  1. potem wykonaj restart serwisu ais z konsoli
pm2 restart ais

jak wstanie to zobacz czy dzia┼éaj─ů komendy i daj zna─ç?

zobacz tu:

Szczeg├│lnie zwr├│─ç uwag─Ö na to:

Mo┼╝esz te┼╝ przeczyta─ç list, kt├│ry dosta┼ée┼Ť od nas wraz z bramk─ů:

1 polubienie

@jolka ok w taki razie pisze mail.
Napisałem na info@sviete.pl :slightly_smiling_face:
Pozostało czekać. :slightly_smiling_face:

1 polubienie

znale┼║li┼Ťmy w logach integracji AIS SUPLA b┼é─ůd, sprawdzamy to i poprawiamy
prawdopodobnie dzisiaj wydamy wersj─Ö z poprawk─ů

2 polubienia

@jolka po wklepaniu komendy w konsoli i restarcie bramki, jolka prawidlowo wykonuje automatyzacje z komend głosowych. Dzięki

1 polubienie

Moja dev3 padła. Znalazłem dev1.
Pr├│bowa┼éem przywr├│ci─ç swoj─ů kopie zapasow─ů sprzed aktualizacji ale nie widzi jej.
Czy jest mo┼╝liwo┼Ť─ç sprawdzenia z portalu integratora kiedy by┼éy wykonywane kopie itd?
Mam tylko kopie sprzed miesi─ůca kiedy przesiad┼éem si─Ö z dev1 na dev3.
Przy pełnym resecie to samo.
Widzi tylko tamta kopie zapasow─ů.
Napewno przez ten czas wykonywałem dwie kopie ustawień.

A czy nie jest tak, ┼╝e portal integratora gromadzi kopie osobno dla ka┼╝dej z bramek? Wejd┼║ tam i sprawd┼║ prosz─Ö - powinny by─ç zarejestrowane dwie bramki.

1 polubienie

Dzi─Ökuj─Ö @Cezary.K - w┼éa┼Ťnie o to mi chodzi┼éo; ja mam dwie bramki i ka┼╝da ma swoj─ů kopi─Ö. Jak s─ůdz─Ö @Kraszewsky powinien pobra─ç kopie z dev3 i przerzuci─ç je do dev1 w portalu i potem przywr├│ci─ç z kopii dev1. Tak my┼Ťl─Ö ale nie mam do┼Ťwiadcze┼ä praktycznych w tym zakresie.

Problem w tym ┼╝e nie mam dw├│ch urz─ůdze┼ä.
Wi─Öc dziwne to.
Identyfikator bramki przepadł bo bramka padła więc problem mały. :slightly_smiling_face:
Mo┼╝e jak b─Ödzie na serwisie to uda si─Ö odzyska─ç dane :slightly_smiling_face:

Udost─Öpnili┼Ťmy kolejn─ů aktualizacj─Ö na kanale stabilny

image

Rozwi─ůzanie 2 problem├│w kt├│re wysz┼éy po wydaniu Franka.

  1. W nowej funkcjonalno┼Ťci alias├│w z komendami dla Jolki, pojawi┼é si─Ö problem w przypadku gdy automatyzacja jolka: by┼éa tworzona na podstawie szablonu a nie r─Öcznie - poprawione.

  2. Wczoraj zobaczyli┼Ťmy na czym polega b┼é─ůd w integracji z SUPLA, bardzo pomocne by┼éo urz─ůdzenie MEW1 kt├│re co 5 sekund wysy┼éa kilkadziesi─ůt komunikat├│w po MQTT. Jak mieli┼Ťmy ju┼╝ kilka GB log├│w + kilka GB bazy to sta┼éo si─Ö bardziej oczywiste, ┼╝e co┼Ť jest nie tak.
    Zmienili┼Ťmy dzia┼éanie integracji z SUPLA, powinno by─ç lepiej, testujemy dalej.
    Opisali┼Ťmy w dokumentacji dok┼éadnie jak to dzia┼éa, jakie s─ů ograniczenia:

Dodali┼Ťmy te┼╝ w dokumentacji informacj─Ö jak taki most z mqtt supla mo┼╝na doda─ç r─Öcznie, dla tych co nie maj─ů urz─ůdze┼ä SUPLA w chmurze SUPLA ale we w┼éasnych instancjach lub maj─ů inne ustawienia MQTT:

PS
Musimy dokupi─ç troch─Ö pami─Öci do serwera AI-Speaker bo zaczynamy ju┼╝ swap-a. B─Ödziemy pewnie restartowa─ç i przestanie dzia┼éa─ç na chwil─Ö kilka us┼éug (backup, ota, apt, wwwÔÇŽ), damy zna─ç.

1 polubienie

Ta aktualizacja zn├│w wywali┼éa wszystkie ustawienia, czy tam wpisy z pliku mosquitto.conf, przez co straci┼éem ┼é─ůczno┼Ť─ç z moim hassio, za to widze ustawienie mqtt supla.

Mam nadziej─Ö, ┼╝e zapisa┼ée┼Ť sobie dane konfiguracji do hassio?

Niestety, je┼Ťli mia┼ée┼Ť ustawion─ů integracj─Ö AIS SUPLA MQTT to po aktualizacji i restarcie integracja zaw┼éaszczy┼éa plik mosquitto.conf i takie s─ů konsekwencje.

Zapamiętaj sobie ustawienia, które masz teraz w mosquitto.conf np. w notatniku, usuń integracje AIS SUPLA MQTT, dodaj do mosquitto.conf te zapamiętane ustawienia, odtwórz ustawienia do hassio, zapisz i zrestartuj MQTT.

Dopóki nie dowiesz się, że integracja AIS SUPLA MQTT zwróciła użytkownikom mosquitto.conf trzymaj się od niej z daleka :wink:

Problem w tym ┼╝e po ka┼╝dym uruchomieniu plik mosquito jest skasowany, znaczy przywr├│cony do ustawie┼ä pocz─ůtkowych :angry:

Ale tylko przy w┼é─ůczonej integracji z Supl─ů. Je┼Ťli j─ů usuniesz to przestanie.

1 polubienie

No to rewelacja :angry:
musze co┼Ť dopisa─ç bo mi wyskakuje :