Zapytałem tylko o changelog; a Ty zdobywasz się na taki pocisk. To jednak niższy poziom dyskusji; nie obrażam się, ale nie pójdą tą drogą. Nie przystoi Tobie i mi.
@Celina i @Cezary.K prosiła o konkrety (tak, słusznie) - a Ty na merytoryczne zestawienie, pozwalasz sobie na taki komentarz.
Literówki? Tak - widziałem błędy ortograficzne w dokumentacji ale z szacunku nie śmiałem poprawiać; nikt nie jest doskonały - ja również.
Tak, nie umiem wielu rzeczy . Przepraszam. Zgłaszam, jak umiem. Zrobisz z tym co uważasz.
Źle znoisz konstruktywną krytykę; nawet nie krytykę - trudniejszą dyskusję. Tego nie przeskoczymy; to oczywiste.
EOT
Jak zawsze z szacunkiem i życzliwością - pozdrowienia
@jolka lub @Celina czy to normalne ?
Może ona się uruchamia albo coś.
Podłączona do zasilania i ani jedna dioda się niepali.
Adapter zigbee podłączony zapala diodę.
Bramka po aktualizacji uruchomiła się normalnie.
Dodałem integrację Philips i stwierdziłem że zakończę cały proces komenda z menu uruchom ponownie.
Wcisnąłem, Asystent powiedział że uruchamia ponownie i cisza. Zaglądam do szafki a na bramce żadna z diod nie działa i głucho.
Co się mogło stać?
Moja dev3 padła. Znalazłem dev1.
Próbowałem przywrócić swoją kopie zapasową sprzed aktualizacji ale nie widzi jej.
Czy jest możliwość sprawdzenia z portalu integratora kiedy były wykonywane kopie itd?
Mam tylko kopie sprzed miesiąca kiedy przesiadłem się z dev1 na dev3.
Przy pełnym resecie to samo.
Widzi tylko tamta kopie zapasową.
Napewno przez ten czas wykonywałem dwie kopie ustawień.
A czy nie jest tak, że portal integratora gromadzi kopie osobno dla każdej z bramek? Wejdź tam i sprawdź proszę - powinny być zarejestrowane dwie bramki.
Dziękuję @Cezary.K - właśnie o to mi chodziło; ja mam dwie bramki i każda ma swoją kopię. Jak sądzę @Kraszewsky powinien pobrać kopie z dev3 i przerzucić je do dev1 w portalu i potem przywrócić z kopii dev1. Tak myślę ale nie mam doświadczeń praktycznych w tym zakresie.
Problem w tym że nie mam dwóch urządzeń.
Więc dziwne to.
Identyfikator bramki przepadł bo bramka padła więc problem mały.
Może jak będzie na serwisie to uda się odzyskać dane
Udostępniliśmy kolejną aktualizację na kanale stabilny
Rozwiązanie 2 problemów które wyszły po wydaniu Franka.
W nowej funkcjonalności aliasów z komendami dla Jolki, pojawił się problem w przypadku gdy automatyzacja jolka: była tworzona na podstawie szablonu a nie ręcznie - poprawione.
Wczoraj zobaczyliśmy na czym polega błąd w integracji z SUPLA, bardzo pomocne było urządzenie MEW1 które co 5 sekund wysyła kilkadziesiąt komunikatów po MQTT. Jak mieliśmy już kilka GB logów + kilka GB bazy to stało się bardziej oczywiste, że coś jest nie tak.
Zmieniliśmy działanie integracji z SUPLA, powinno być lepiej, testujemy dalej.
Opisaliśmy w dokumentacji dokładnie jak to działa, jakie są ograniczenia:
Dodaliśmy też w dokumentacji informację jak taki most z mqtt supla można dodać ręcznie, dla tych co nie mają urządzeń SUPLA w chmurze SUPLA ale we własnych instancjach lub mają inne ustawienia MQTT:
PS
Musimy dokupić trochę pamięci do serwera AI-Speaker bo zaczynamy już swap-a. Będziemy pewnie restartować i przestanie działać na chwilę kilka usług (backup, ota, apt, www…), damy znać.
Ta aktualizacja znów wywaliła wszystkie ustawienia, czy tam wpisy z pliku mosquitto.conf, przez co straciłem łączność z moim hassio, za to widze ustawienie mqtt supla.
Mam nadzieję, że zapisałeś sobie dane konfiguracji do hassio?
Niestety, jeśli miałeś ustawioną integrację AIS SUPLA MQTT to po aktualizacji i restarcie integracja zawłaszczyła plik mosquitto.conf i takie są konsekwencje.
Zapamiętaj sobie ustawienia, które masz teraz w mosquitto.conf np. w notatniku, usuń integracje AIS SUPLA MQTT, dodaj do mosquitto.conf te zapamiętane ustawienia, odtwórz ustawienia do hassio, zapisz i zrestartuj MQTT.
Dopóki nie dowiesz się, że integracja AIS SUPLA MQTT zwróciła użytkownikom mosquitto.conf trzymaj się od niej z daleka