Wersja systemu Paweł 🧔‍♂

I boom … Po aktualizacji systemu wstaje ale ma do niego dostępu
Za pierwszym razem aktualizacja wykonała instalacje zigbee. AIS HA niestety pozostał w starej wersji.

@jolka jak widać ta aktualizacja wywołuje problemy, możemy prosić o pomoc ?

Czy jedynym rozwiązaniem jest instalacja na nowo AIS termux APK ?


Przy ręcznym uruchomieniu aktualizacji błąd

Mam dokładnie tak samo

Dobiłem się po SSH

w widows uruchamiamy power Shell jako admin.

ssh <IP-BRAMKI>
zatwierdzamy "yes" (jak pierwszy raz)

hasło "dom"

doc:

i uruchamiamy kolejno:

curl -L https://raw.githubusercontent.com/sviete/AIS-utils/master/releases/alfa.sh -o alfa.sh
chmod +x alfa.sh
./alfa.sh

i leci. czekam na wynik i dam znać

2 polubienia

nadal się nie uruchamia poprawnie :frowning:

i tak cały czas

Zainstaluj AisServerTermux.apk, utwórz użytkownika i zaloguj się do bramki, zaktualizuj bramkę, odtwórz kopię. Tylko w takiej kolejności działa. Małym pocieszeniem jest to że nie tylko u mnie występuje taki problem więc może @jolka się tym zajmie.

1 polubienie

Dzięki, mega licho ponieważ nie mam ostatniej kopi ze względu na wagę nie mieści się na serwerze.

Czy można jakoś przez SSH wykonać kopię ? Głównie chodzi mi o zigbee. → Edit skopiowałem pliki i foldery, mam dostęp po ftp do bramki.

AIS wstał ale z błędami (nie wczytało MQTT i innych integracji)

opcja http://IP_Bramki/config/ais_dom_config_update → nie wyświetla nic więc nie mogę zrobić kopii.

Tak samo to wyglądało u mnie (błędy). Zobacz jaki rozmiar ma katalog /data/data/com.termux/files/home/AIS/tts. Prawdopodobnie przez niego kopia jest za duża. Możesz bezpiecznie usunąć jego zawartość.

Bramka perzywrócona do 2023.9.0b5, kopia zrobiona i zmieniłem na kanał Beta…
mam nadzieje że uda się innym tez to naprawić :slight_smile:

Czy możesz opisać po kolei kroki jakie podejmowałeś i co wg Ciebie było przyczyną? Mam bardzo podobne objawy do Twoich. Ja robiłem również zgodnie z poradami kolegi jszkiela ale mimo to bez powodzenia.

Też miałem taką przygodę i przeszedłem na betę. Także problem jest większy.

Ten sposób na 100% działa jak komuś zależy to zapraszam na priv.

Przed Pawłem jeszcze daleka droga bo u wielu bramka staje się przy ciskuem do papieru więc polecam aby ułatwić Jolce analizowanie problemów przed wykonaniem polecenia aktualizacji czy restartu bramki po spacji dopisać > nazwa pliku i wkleić na forum jak na przykład

Aby to wykonać logujemy się do bramki przez FTP i ssh lub przez ip na porcie 8888 i wpisujemy curl -L https://raw.githubusercontent.com/sviete/AIS-utils/master/releases/alfa.sh -o alfa.sh chmod +x alfa.sh ./alfa.sh > aisupdate.log (nazwa pliku i rozszerzenie dowolne)

Po dłuższym czasie jak na bramce na wyswietlaczu widnieje coś innego niż aktualna godzina np “ai s” to wiadomo że może coś nie grać więc znów powtarzam czynność z FTP i ssh tylko że wpisujemy w konsoli pm2 restart ais & pm2 log > aisboot.log (tutaj tak samo jak poprzednio w nazewnictwie mamy dowolność) i powstałe oba pliki (np.: aisupdate.log i aisboot.log) wklejamy na forum

2 polubienia

Nowa wersja na kanale ALFA

Zmiany/Poprawki

Poprawka pakietu numpy który powodował problemy przy poprzedniej instalacji

Jeżeli ktoś ma proglem z działaniem HA po poprzedniej instalacji to proszę wykonać w konsoli instalację:

curl -L https://raw.githubusercontent.com/sviete/AIS-utils/master/releases/alfa.sh -o alfa.sh
chmod +x alfa.sh
./alfa.sh

jeżeli po instalacji nadal występuje problem z uruchomieniem HA to proszę wykonać w konsoli:

pm2 restart ais
pm2 logs

w logu powinno być widać z czym jest problem.

Najnowszy Home Assistant 2023.11.0

Najnowsze Zigbee2Mqtt 1.33.2

(puściłem instalacje z konsoli na tej wadliwej wersji i trochę to trwało nim się zainstalowało) Teraz jest wszystko ok bramka wstała i jest do niej dostęp lokalny tylko że tunel chyba mi się zawiesił bo mam ergo tunel error 1033 więc jak mogę go inaczej zrestartować (restart bramki czy tunelu nic nie daje) niż przy pomocy Pm2?

takie cos co chwilę mam w logach i o co może chodzić ?

U mnie ładnie robiło aktualizację przez ponad 1700 sekund, potem wstało tylko w tunelu, bez dostępu do ssh, i masa błędów w logach, po resecie już nie wstało nawet w tunelu ;(

U mnie to samo. Działa wszystko poza tunelem. Zarówno w w aplikacji jak i przez www:

Jeśli chodzi o tunel, to dzisiaj grzebią w Orange (i wczoraj też - wyłączenia 3G i pół PL leży) więc u mnie nie działał tunel Cloudflared ani przez Hamburg 1 (ham01), ani przez Warszawę 2 (waw02) a tylko takie tunele się same zestawiały (i akurat na screenshocie są te same lokacje, tak swoją drogą pieczołowite zamalowywanie IP serwerów Clouflare nie ma sensu).
Jakkolwiek mam zapasowy VPN Zerotier (a jako zapas zapasu Tailscale), więc z mojego punktu widzenia tylko szukałem dziury w całym - przełączenie na drugą kartę SIM w Playu rozprawiło się z problemem.

Oczywiście u Was źródło problemu może być inne.

U mnie tunel zaczął działać. Nic nie robiłem więc przypuszczam że to była przyczyna zewnętrzna niezależna od AiS.

Przed chwilą włączyłem tunel (bo skoro miał awarie to go wyłączyłem bo może było za dużo zapytań z mojego adresu i mnie zablokowali na jakiś czas) i śmiga dzięki za info czyli w skrócie teraz wszystko już działa po za przezroczystością kart

Nie działa też mi mój układ przycisków na zasadzie Floorplan
Wygląda na to jakby wszystkie style np. : przezroczystosci czy położenia były ignorowane

1 polubienie

Tu dokładny opis awarii cloudflare:

1 polubienie