WIP Integracja MQTT SUPLA

Wyjasni mi kiedyś ktoś po co Wam ta integracja z Suplą? Widzę @Goral64 , że piszesz o czujniku BME - zamel nie ma takiego czujnika czyli dodales go na wemosie. Dlaczego na wemosa nie wgrasz Tasmoty czy EspHome? Nie mogę tego pojąć.
Ok ma ktoś rolety na sterownikach zamelowskich czy otwieranie bramy to jeszcze jestem w stanie wybaczyć :wink: nie chce rozbierać i wgrywac tasmoty, ale wemosy?

3 polubienia

Tak mi wygodniej :slight_smile:

Mam 21 modułów ZAMELa opartych o Suplę i samoróbki także są na Supli. Zaangażowałem się jakimś stopniu w rozwój Supli i nie widzę powodu aby stosować inne rozwiązania. Supla się cały czas rozwija, więc pewnie niebawem będzie więcej funkcjonalności.
Niestety, nie ma sterowania głosowego stąd zainteresowanie innym polskim projektem czyli AI-Speaker, który ma obsługę głosową po polsku.
Ale bez odstawiania Supli.
Ot, co w tym dziwnego? :wink:

4 polubienia

Stara miłość nie rdzewieje. :face_with_hand_over_mouth:
Najważniejsze, że nie zaślepia.

1 polubienie

Też mam moduły na Supla i stacje pogoda więc nie wyobrażam sobie rzucić tego całkowicie.
Z ciekawostek u mnie wszystko dodało się bez problemu.
Moduły z incan easy oraz stacja pogodowa od shimano73 :slightly_smiling_face:

Używam Supli wiele lat i nigdy mnie nie zawiodła. Pracuje sprzętowo i sieciowo bez zarzutu. Połączenie z AIS wydaje się idealnym małżeństwem :slightly_smiling_face:

5 polubień

Na razie integracji z Suplą nie potestujemy bo serwerownia ma pożar

https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=6&t=8202

Dlatego przydałby się dokładny opis jak skonfigurować rolety na tasmota. :slightly_smiling_face::slightly_smiling_face::slightly_smiling_face:
Sam mam rolety na supla ale akurat miałem więcej szczęścia.

Nie żeby bramka nie mogła się spalić… ale może szybciej udałoby się ugasić ewentualny pożar.

2 polubienia

no tak, w złą godzinę to wypowiedziałem :grinning:

Nie żeby to była moja wina :rofl:

Dlatego ja mam Suplę zainstalowaną lokalnie w domku na RPi4B :slight_smile: Leży sobie koło DEV-1 :smiley:

Taaaaa…
Dla Supli obowiązuje prawo Murphy’ego:
I. Jeżeli coś może się nie udać – nie uda się na pewno.
II. Nie uda się nawet wtedy, gdy jednak nie powinno się nie udać.
III. Wszystko wali się naraz.
Ja wole Prawo Clarke’a:
"Każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii”
dlatego przeszedłem na AIS i Tasmotę, do czego was też namawiam
:wink:

2 polubienia

Jednak karty na RPI częściej padają, niż płonie serwerownia… :grinning:

Pełna zgoda, dlatego moje RPi nie ma karty :smiley: Mam podpięty SSD, z którego malina się bootuje i na którym sobie śmiga :smiley:
A nie zapominajmy, że rozwiązania oparte o chmurę w internecie mogą nie działać i bez awarii serwera, wystarczy brak internetu…

Dobrze, że nie miałem do czynienia z tą Suplą co Ty :slight_smile: Moja Supla tak nie robi :slight_smile:

3 polubienia

OK - Supla już działa na nowych serwerach. Niestety nie jest widoczna w AIS:

SUPLA connection status - client-id error

Zrobiłem nową autoryzację ale niestety bez skutku. Proszę o pomoc.

Pomoc jest taka, że zmien soft na AIS, ewentualnie supla lokalnie w dockerze, choć oprócz stwierdzenia “bo tak”, “bo lubie” nie ma innej sensownej odpowiedzi, ze trzymasz Suple i Ais.

2 polubienia

a da się połączyć AIS z Suplą lokalną?

EDIT 1 - a już zauważyłem, że przy autoryzacji jest pole do połączenia z własnym serwerem lokalnym.
EDIT 2 - już ogarnęli w Supli i i AIS łączy się prawidłowo

21 modułów (na razie) ZAMEL-a to jest bezsensowna odpowiedź?

1 polubienie