Witam.
Pisze bo nie wiem czy mam problem w konfig czy dev1 już nie wyrabia.
Posiadam integrację z supla plus zigbee oraz kilka wemos na tasmota.
Doszły ostatnio dwie kamery onvif ptz i tu jest problem.
Kamera udostępnia dwa stream 640x480 oraz 720p.
Problem ze gdy dodałem podgląd z dwóch kamer w nowej karcie to bramka co godzinę łapała restart. Wyłączyłem zbędne encje z kamery i nadal było to samo. Dopiero po przejściu na 640x480 bramka zaczęła funkcjonować prawidłowo.
Czy ktoś ma pomysł jak poprawić wydajność ?
Może faktycznie czekać na pro.
Tylko obawiam się że cena będzie zabujcza.
98,55 zł 56%OFF | 5MP aparat IP HD 1080P bezpieczeństwo zewnętrzne PTZ kamera WiFi automatyczne śledzenie domu nadzoru CCTV H.265 sieci dwukierunkowy dźwięk Onvif
Niestety przy wyższych rozdzielczościach ta bramka nie daje rady
Wpisz w konsoli htop to zobaczysz, że dekodowanie streamu ją zabija.
Można do podglądu spróbować podłączyć się do substramu (jeśli ta kamera generuje dwa streamy) i na nim ustawić mniejszą rozdzielczość.
Najlepiej jakby się udało zmusić FFmpeg do wykorzystania sprzętowej akceleracji (jeśli bramka taka posiada), ale niestety nie wiem czy jest to możliwe do zrobienia ani jak to zrobić
Zaczynam się zastanawiać nad eksperymentem z takim android box.
Wiem że nie bedzi to wspierane ale 4gb ram może dały by radę.
Chyba że dostaniemy info jakie parametry i cenę będzie miała bramka pro
Jeżeli cena będzie około 600 zł to moim zdaniem zablokuje to większość klientów.
Chyba że 6gb ram żeby faktycznie bramka działa bardzo płynnie
Wersja Dev2 ale 4gb ramu już by było ok. Do tego bluetooth żeby wpiąć głośnik i ja jestem szczęśliwy
A moim zdanie to nie jest odpowiedni kierunek myślenia. Nie wiem co masz zintegrowane ale ja na moduły, czujniki, termometry, ETHM-1 plus do Integry wydałem już ok 2 tyś. A to jeszcze nie wszystko co będzie potrzebne do zakończenia projektu. Część rzeczy mam nadal z Grentona którego kupiłem wcześniej i nadal wykorzystuję z niego elementy przewodowe. To teraz jak mam zaoszczędzić 300-400 zł na sercu systemu to mówię Nie. Jeżeli Bedzie Pro i informacja że może na nim stać AiS, Zbiee2MQTT i kilkadziesiąt urządzeń, Node-RED, ze 4 kamery to jestem pierwszym chętnym do zakupu takiej bramki a DEV1 zostawię sobie do testów.
No tak.
Ja już powoli plan wykonałem. Zostały rolety na supla które chodzą po chmurze i to wszystko.
Większość urządzeń jest lokalna już.
Liczę na to że pojawi się możliwość dopłaty aby rozbudować Dev2 o dodatkowy ram
Tak aby płynnie działał podgląd z kamer
Tak.
Musiałem usunąć kalendarz google i zejść z jakością kamer bo bramka łapała restarty.
I był problem z komendami głosowymi z pilota.
W logach żadnych błędów.
Wydajność w tej chwili jak na screen wyżej.
Brak wykresów temperatur itd. (a chciałbym je uruchomić)
Dojdą jeszcze dwie kamery onvif i dwa ESP32.
Więc nie wiem co jest grane ale brakuje mi wydajności. Dlatego liczę że pojawi się Dev2 z 4gb ramu. Wtedy sądzę że kamery nie będą blokowały innych procesów.