Wydajność Dev1 / onvif

Witam.
Pisze bo nie wiem czy mam problem w konfig czy dev1 już nie wyrabia.
Posiadam integrację z supla plus zigbee oraz kilka wemos na tasmota.
Doszły ostatnio dwie kamery onvif ptz i tu jest problem.
Kamera udostępnia dwa stream 640x480 oraz 720p.
Problem ze gdy dodałem podgląd z dwóch kamer w nowej karcie to bramka co godzinę łapała restart. Wyłączyłem zbędne encje z kamery i nadal było to samo. Dopiero po przejściu na 640x480 bramka zaczęła funkcjonować prawidłowo.
Czy ktoś ma pomysł jak poprawić wydajność ?
Może faktycznie czekać na pro.
Tylko obawiam się że cena będzie zabujcza.

98,55 zł 56%OFF | 5MP aparat IP HD 1080P bezpieczeństwo zewnętrzne PTZ kamera WiFi automatyczne śledzenie domu nadzoru CCTV H.265 sieci dwukierunkowy dźwięk Onvif

Niestety przy wyższych rozdzielczościach ta bramka nie daje rady :frowning:
Wpisz w konsoli htop to zobaczysz, że dekodowanie streamu ją zabija.
Można do podglądu spróbować podłączyć się do substramu (jeśli ta kamera generuje dwa streamy) i na nim ustawić mniejszą rozdzielczość.

Dołączam się z zapytaniem jak zrobić aby taki podgląd nie zabijał bramki

1 polubienie

Już to zrobiłem. W tej chwili obraz ma słaba rozdzielczość. A w planie są jeszcze dwie ptz plus dwie ESP32 z cam.

Najlepiej jakby się udało zmusić FFmpeg do wykorzystania sprzętowej akceleracji (jeśli bramka taka posiada), ale niestety nie wiem czy jest to możliwe do zrobienia ani jak to zrobić :frowning:

Zaczynam się zastanawiać nad eksperymentem z takim android box.
Wiem że nie bedzi to wspierane ale 4gb ram może dały by radę.
Chyba że dostaniemy info jakie parametry i cenę będzie miała bramka pro :slightly_smiling_face::slightly_smiling_face::slightly_smiling_face::slightly_smiling_face:

89,79 zł 50%OFF | TV, pudełko android 10 4G 64GB 6K Android TV, pudełko 2020 H96 MAX H616 Smart TV Box TV, pudełko LEMFO 2.4G 5.8G WIFI Google zestaw głosowy H96max

PRO będzie taka

z ewentualnymi różnicami w peryferiach (wifi,bt, itp)

Raczej coś bardziej pro. Odroid? - to już podobne parametry ma dev2. Liczę na coś z min. 2 zatokami pod SATA.

Jeżeli cena będzie około 600 zł to moim zdaniem zablokuje to większość klientów.
Chyba że 6gb ram żeby faktycznie bramka działa bardzo płynnie :slightly_smiling_face:
Wersja Dev2 ale 4gb ramu już by było ok. Do tego bluetooth żeby wpiąć głośnik :slightly_smiling_face: i ja jestem szczęśliwy :slightly_smiling_face:

A moim zdanie to nie jest odpowiedni kierunek myślenia. Nie wiem co masz zintegrowane ale ja na moduły, czujniki, termometry, ETHM-1 plus do Integry wydałem już ok 2 tyś. A to jeszcze nie wszystko co będzie potrzebne do zakończenia projektu. Część rzeczy mam nadal z Grentona którego kupiłem wcześniej i nadal wykorzystuję z niego elementy przewodowe. To teraz jak mam zaoszczędzić 300-400 zł na sercu systemu to mówię Nie. Jeżeli Bedzie Pro i informacja że może na nim stać AiS, Zbiee2MQTT i kilkadziesiąt urządzeń, Node-RED, ze 4 kamery to jestem pierwszym chętnym do zakupu takiej bramki a DEV1 zostawię sobie do testów.

2 polubienia

No tak.
Ja już powoli plan wykonałem. Zostały rolety na supla które chodzą po chmurze i to wszystko.
Większość urządzeń jest lokalna już.
Liczę na to że pojawi się możliwość dopłaty aby rozbudować Dev2 o dodatkowy ram :slightly_smiling_face:
Tak aby płynnie działał podgląd z kamer :slightly_smiling_face:

Mam trzy kamery zintegrowane na DEV1 i chodzą płynnie. RAM wystarcza.

Podeślij jak to wykonać :slightly_smiling_face:
Chętnie zobaczę. :slightly_smiling_face:

Podłączenie kamer mam po onvife więc to nie problem. Chodzi o wykaz użycia systemu itd.

Mam po RTSP, wykaz użycia systemu pokazałem.

@Celina czy będzie możliwość kupienia Dev2 z 4gb ramu?

Bo strzelam że ta płytka siedzi w Dev2 tylko z 2gb ram wersja :slightly_smiling_face:

Brakuje Ci zasobów w DEV1?

Tak.
Musiałem usunąć kalendarz google i zejść z jakością kamer bo bramka łapała restarty.
I był problem z komendami głosowymi z pilota.
W logach żadnych błędów.
Wydajność w tej chwili jak na screen wyżej.

Brak wykresów temperatur itd. (a chciałbym je uruchomić)
Dojdą jeszcze dwie kamery onvif i dwa ESP32.

Więc nie wiem co jest grane ale brakuje mi wydajności. Dlatego liczę że pojawi się Dev2 z 4gb ramu. Wtedy sądzę że kamery nie będą blokowały innych procesów.

Kalendarz mam, kamery w jakości 720p 3szt., do tego z 40 urządzeń. Nie mam problemów z wydajnością. Kamery po RTSP.