🌳 Wydania wersji Nikodem

Jak obecnie u Ciebie z działaniem dev1?

Na razie nie działa mi tunel i cześć usług (samo ha działa lokalnie ale wyświetla nadal błędy mimo formatu przez recovery czyli nowe id bramki ale przywrócone przez ftp wraz z backupem) gdyż nie mam czasu pokombinować jak wrócić do wersji przed termuxa i zastanawiam się nad zakupem nowszej wersji bramki ale też mam te same obawy

mam już dev3, zaktualizowałem do bety, ale był błąd z argo 1033, zrobiłem pełen reset, potem znowu beta i zainstalowałem alfę i niestety ais nie wstaje, wpada w bootlopa z poniższym logiem:

3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/config.py”, line 19, in
3|ais | from . import auth
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/auth/init.py”, line 12, in
3|ais | from homeassistant import data_entry_flow
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/data_entry_flow.py”, line 15, in
3|ais | from .core import HomeAssistant, callback
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/core.py”, line 45, in
3|ais | from . import block_async_io, loader, util
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/loader.py”, line 34, in
3|ais | from .helpers.json import JSON_DECODE_EXCEPTIONS, json_loads
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/helpers/json.py”, line 7, in
3|ais | import orjson
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/orjson/init.py”, line 1, in
3|ais | from .orjson import *
3|ais | ModuleNotFoundError: No module named ‘orjson.orjson’
3|ais | Traceback (most recent call last):
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/bin/hass”, line 8, in
3|ais | sys.exit(main())
3|ais | ^^^^^^
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/main.py”, line 159, in main
3|ais | args = get_arguments()
3|ais | ^^^^^^^^^^^^^^^
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/main.py”, line 69, in get_arguments
3|ais | from . import config as config_util
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/config.py”, line 19, in
3|ais | from . import auth
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/auth/init.py”, line 12, in
3|ais | from homeassistant import data_entry_flow
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/data_entry_flow.py”, line 15, in
3|ais | from .core import HomeAssistant, callback
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/core.py”, line 45, in
3|ais | from . import block_async_io, loader, util
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/loader.py”, line 34, in
3|ais | from .helpers.json import JSON_DECODE_EXCEPTIONS, json_loads
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/homeassistant/helpers/json.py”, line 7, in
3|ais | import orjson
3|ais | File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.11/site-packages/orjson/init.py”, line 1, in
3|ais | from .orjson import *
3|ais | ModuleNotFoundError: No module named ‘orjson.orjson’

co mogę z tym zrobić?
ręczna instalacja alfy i bety z konsoli nie przynosi efektu, cały czas wywala się na tym module orjson.orjson

1 polubienie

Ciekawe ile osób ma problemy na dev 1 z pythonem i numphy

Raczej wszyscy, na DEV1 proponuję zostać na ais_server 3.0.1, niestety wtedy max wersja ha to 2022.5.5 - ale za to stabilna jak skała :wink:

1 polubienie

Ale co się stało że dev 1 nie wspiera zbytnio termux?
Już idzie do mnie dev 3

Nie wiem, może winny jest prekompilowany kernel, bo w sumie architektura jest podobna…

DEV3 to fajna bramka i 128GB eMMC robi robotę z postgresem :slight_smile:

Będzie czuć różnicę od dev1 ? Oraz co to jest postgrrsem widzę już baza danych

Będzie czuć, może nie tak jak po przesiadce na PRO1, ale różnica jest odczuwalna.

BTW Niedługo “wjedzie na bramki” AisServerTermux w wersji 4.2.0 może cos poprawi?

Aktualizacja na kanale ALFA

Co nowego:

1. Najnowsze zigbee2mqtt

2. Najnowszy beta Home Assistant

https://rc.home-assistant.io/blog/2022/11/30/release-202212/

3. Android 4.2.0

• Poprawka na automatyczne uruchamianie usług systemu po restarcie lub zaniku prądu
  • Poprawka na mówienie własnego tekstu powitania po uruchomieniu systemu

Cześć, czy jest możliwość aktualizacji samej usługi zigbee2mqtt do 1.28.3 bez aktualizacji systemu Ais ha ? Mam teraz wersie 2022.10.5 która pracuje w miare stabilnie i nie chcial bym tego narazie zmieniać.

Kawałek skryptu odpowiedzialny za aktualizację m2z - prawie żywcem zerżnięty z oryginału więc powinien zadziałać - klep linie po kolei.

cd ~
curl -H 'Cache-Control: no-cache' -o "/data/data/com.termux/files/home/AIS/zigbee_update.zip" -L https://github.com/sviete/AIS-utils/blob/master/releases/zigbee_alfa.zip?raw=true
cp -R /data/data/com.termux/files/home/zigbee2mqtt/data /data/data/com.termux/files/home/data-backup
rm -rf /data/data/com.termux/files/home/zigbee2mqtt
7z x -mmt=2 -o/data/data/com.termux/files/home/zigbee2mqtt /data/data/com.termux/files/home/AIS/zigbee_update.zip -y
rm -rf /data/data/com.termux/files/home/AIS/zigbee_update.zip
cp -R /data/data/com.termux/files/home/data-backup/* /data/data/com.termux/files/home/zigbee2mqtt/data
rm -rf /data/data/com.termux/files/home/data-backup
pm2 restart zigbee
pm2 restart ais
1 polubienie

Przy załorzeniu, że @Mdk jest na wersji Termux.

więc raczej termux, a jeśli nie to wszystkie wystąpienia
com.termux
trzeba zastąpić
pl.sviete.dom
:wink:

Dziękuje za skrypty. Tak jestem na Termuxie, ogarnę to jak wrócę z pracy.

A czy jest możliwość zrobienia backup calego systemu bramki a nie tylko ustawień. Bo az strach sie bać aktualizować a w razie czego przywrócę backup i bede miał spowrotem wersję Maja z moimi ustawieniami. Cos w stylu enigma2 na dekoderze.

1 polubienie

Musiałbyś spakować cały katalog /data/data/com.termux/files np. tak
spakować katalog files do files.tar.7z
cd /data/data/com.termux
w zależności czy bramka PRO1
7za a -m0=lzma2 files.tar.7z /data/data/com.termux/files
czy inna
7za a -m0=lzma2 files.tar.7z /data/data/com.termux/files -mmt=2
czekasz, czekasz, czekasz
i mając już w cd /data/data/com.termux plik files.tar.7z możesz go sobie skopiować na kompa i mieć jako backup - jest pełny ze wszystkimi ustawieniami i nawet bazą danych (jeśli jest)
W celu przywrócenie backupu kopiujesz files.tar.7z do /sdcard/ (/storage/emulated/0/) i postępujesz analogicznie z instrukcją
Bramka: PEŁNY RESET aplikacji - faq - AI-Speaker

nie testowałem tego, ale powinno działać.

EDIT
Oryginalny skrypt AIS “ais_backup.sh” tworzący “czyściocha” jest w:
/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/homeassistant/components/ais_shell_command/scripts
więc to co podałem wyżej zadziała.

Nikodem wydany na kanale ALFA i BETA

Najnowszy Home Assistant 2022.12.3

Najnowszy Zigbee2Mqtt 1.28.4

Fajna nowość to Lokalny Kalendarz

2 polubienia

Nikt nie zostawił informacji, czy aktualizacja się udała - to krótka informacja ode mnie.
Aktualizacji automatycznie z GUI nie mogłem wykonać to posłużyłem się terminalem:

curl -L https://raw.githubusercontent.com/sviete/AIS-utils/master/releases/beta.sh -o ~/AIS/beta.sh 
chmod +x ~/AIS/beta.sh
cd ~/AIS
./beta.sh

Jedyny fragment który zgłosił błędy wyświetlam poniżej

kopia:

ERROR: pip’s dependency resolver does not currently take into account all the packages that are installed. This behaviour is the source of the following dependency conflicts.
hass-nabucasa 0.55.0 requires cryptography<38.0,>=2.8, but you have cryptography 38.0.3 which is incompatible.

Pierwsze uruchomienie trwało długo, ale bez błędów.
W logach mam 1 nowy błąd (poza reszta która się powtarza)
image

3 polubienia

Odważyłem się i ja! Aktualizację zainicjowałem z poziomu aplikacji. Faktycznie trwało to dość długo, ale przebiegło bezproblemowo. Żadnych błędów nie zauważyłem.