Co konkretnie nie dziala, wciaz masz blad Exception:No module named ‘MySQLdb’? Jesli tak - czy sprawdzales wersje pythona?
Ja niedawno robilem reset bramki, wiec musialem jeszcze raz zainstalowac modul mysql. No i jak pisalem, moja bramka jako domyslnego pythona ma ustawiona wersje 3.x wiec musialem uzyc pip3 zamiast pip.
Proszę nie obraź się, ale mam wrażenie że zadajesz w krótkim czasie wiele pytań, na które ciężko odpowiedzieć. Na dodatek w wielu wątkach i tematach.
Nie jestem informatykiem, nie jestem programistą, angielskiego się nie uczyłem, Jeszcze w styczniu nie wiedziałem nic o HA, Tasmota itp. Ale myślę, że dobrze sobie radzę z Jolką. Zacząłem jednak od podstaw, czyli przeczytania dokumentacji, przeczytania działu faq, szukania odpowiedzi w już istniejących wątkach. Nie czekam na gotowe instruktarze pisane pod moje pytania. Jeśli już je zadaję, to staram się przedstawić dokładnie co zrobiłem, jak zrobiłem i opisać w jakim celu. To uważam jest podstawa dobrej komunikacji ogółem. Rozumiem, że są osoby, które mają doświadczenie z HA i informatyką czy programowaniem ogólnie. Może czasem zakładają, że tak czy inaczej zadane pytanie inni zrozumieją w locie?.
Proszę Ciebie Akszyn, o szanowanie czasu innych na tym forum. Jeśli przekażesz informacje konkretne i rzeczowe, to na pewno znajdzie się osoba, która Ci pomoże i będzie kompetentna w tym co podpowie. Jeśli piszesz ogólnikami w jednym niepełnym zdaniu, to nawet pomimo chęci pomocy nie wiem czy będzie ktoś w stanie to zrobić.
To jest forum użytkowników, co prawda wersji DEV ale otwarte na ciekawych.
Pracę domową należy odrobić.
Polecam:
Przeniosłem zapis bazy danych do bazy MarianDB, wszystko działa prawidłowo ale nie mogę zmienić liczby dni przechowywanych w historii.
Po zmianie na inną liczbę dni po restarcie bramki wraca do 10dni.
Też tak macie?
Kurcze, nie zwróciłem na to uwagi a liczyłem na to że będę miał dane z całej zimy.
Mam tej samo, bo pamietam że ustawiłem 365.
Edit:
To będzie wg mnie ten sam problem co z szybkością mowy, w definicji jest podane default_value=10 co przywraca ta wartość. Do potwierdzenia w kodzie.
Który plik za to odpowiada?
Moja 10-dniowa baza zajmuje 200M. 365 dni to będzie jakieś 8GB…
Rozmiar bazy to nie problem, bo dysk mam duży, a poza tym mogę wyłączyć historię nieważnych encji.
spoko, zrób proszę tak:
- fork repo (do swojego)
- popraw pliki/kody na swoim forku
i zakomituj
- zgłoś pull request - zgłoszenie porbrania kodów z twojego repo do naszego
jak przyjdzie pull request to sprawdzimy czy ok i jak tak to dami Ci uprawnienia do jego złączenia z kodem
Dzięki
Dzięki za instrukcje. Poszło.
Mam problem z ponownym uruchomieniem bazy danych na MarianDB.
Zrobiłem na serwerze lokalnym nową bazę, ale wyskakuje komunikat:
(pymysql.err.InternalError) Packet sequence number wrong - got 1 expected 0 (Background on this error at: http://sqlalche.me/e/13/2j85)
Wydaje mi się, że mam zrobione wszystko prawidłowo:
Hej, mam ustawiony zapis zdarzeń do bazy danych jako SQLite (memory). Czy to prawidłowe zachowanie, że po zaniku zasilania znika cała historia np. wykresów i zaczyna się rejestrować od nowa?
Tak, to jest w pamięci RAM.
Dzięki! myślalem, że jednak tworzy się plik bazy na dysku. Jeśli jest to tylko w RAM to faktycznie inaczej się nie da
Jak masz zapis do zewnętrznej bazy na dysku zewnętrznym to nic nie powinno znikać po restarcie. Ma się pompować na bieżąco do karty SD czy pendrive.
@Cezary.K, nie mam. Całkiem możliwe, że to było przyczyną zawieszania się bramki (godzina zawieszania zgadza się z godziną optymalizacji bazy danych). Teraz od dłuższego czasu jest ok, sporadycznie przestaje działać zigbee, ale ogólnie po przywróceniu ustawień i wyjęciu karty SD jest bardzo duża poprawa stabilności. Kiedyś jeszcze spróbuję z jakimś lepszym jakościowo pendrive. EOT
Nie bardzo rozumiem jakiej godziny optymalizacji?
@Cezary.K, chodziło o to, że zauważyłem jak moja bramka najczęściej zawieszała się około godziny 4:12
Myślę, że masz wyjaśnienie, zmień kartę SD. @Tomasz miał podobne objawy przy nieprawidłowym zasilaniu bramki.
Teraz widzę tę informację o godzinie 4:12 na karcie konfiguracji zapisu do bazy danych.
Na razie się pozbyłem i 2 dni w pamięci RAM na chwilę obecną w zupełności mi wystarcza Idealnie byłoby, gdyby to był plik z bazą widoczny gdzieś na bramce, ale tak jak jest też jest całkiem OK.