Żarówki yeelight rgb

witam, a więc może banał ale nie poradziłem sobie mam 2 żarówki yeelight połączone przez kontroler homekit i jest jakiś sposób aby ustawienia jasności i koloru ustawiały to w 2 żarówkach na raz a nie w każdej z osobna ??

automatyzacja wyrównująca wartości między nimi

Jesli wartosci maja byc zmieniane wywownywane tylko przypadku zmian wprowadzonych w interfejsie uzytkownika, mozna to ciut proscie, za pomoca grup:
[lights.yaml]
- platform: group
name: Lampy stojace
entities:
- light.lampa_stojaca_1
- light.lampa_stojaca_2
- light.lampa_stojaca_3

[configuration.yaml]
light: !include lights.yaml

Automatyzacja wyrownujaca daje wieksze mozliwosci (np gdy ktores ze swiatel moze byc zmienianie pilotem, inna automatyzacja etc). Z drugiej strony mozna niechcacy wpasc w petle.

1 polubienie

wielkie dzięki !!!
mam to

@zielony
Cieszę się Twoim szczęściem ale może byś opisał dla innych sposób instalacji i konfiguracji krok po kroku. Może opracowałeś jakieś sceny lub automatyzacje do sterowania jasnością i kolorem.
Mam zamiar kupić 3 szt żarówek RGB i nie wiem czy zdecydować się na
Yeelight po wifi czy Ikea Tradfree zigbee
Czy Yeelight wymagają dedykowanej bramki do połączenia z Jolką?
Może ktoś coś podpowie?

Yeelight nie wymaga zadnej bramki. Kroki:

• dodajesz zarowki do aplikacji Yeelight
  • w aplikacji zaznaczasz opcje “sterowanie przez LAN”

w pliku yeelight.yaml (w configuration.yaml mam yeelight: !include yeelight.yaml) dodajesz kolejne urzadzenia

devices:
    192.168.178.35:
      name: Kinkiet
    192.168.178.30:
      name: Ledy w salonie

Calosc jest dobrze opisana na stronie HA: https://www.home-assistant.io/integrations/yeelight/

Wydaje mi sie ze od pewnego momentu mozna tez dodac urzadzenia Yeelight poprzez menu Integracje ale ja dodawalem swoje zarowki dawno temu, recznie w configuration.yaml

ja połączyłem poprzez kontroler homekit brak efektu rozłączania śmiga super
kod do połączenia jest na żarówce

Alert dla użytkowników żarówek yeelight.

Nie aktualizujcie softu żarówek bo stracicie dostęp do sterowania lokalnego czyli “sterowanie przez LAN”

1 polubienie

Potwierdzam - to już od 2 miesięcy jest z tym problem. W mojej lampie Bedside Lamp 2, również wykastrowali LAN; udało mi się nieoficjalnie to przywrócić ale jedyna rada to faktycznie nie aktualizować softu. No i nowe (za jakiś czas) urządzenia zapewne będą już pozbawione kontroli poprzez LAN…

Robią to bez ostrzeżenia; czas pożegnać się z tą firmą…

To kolejny argument za Tasmotą i ESPHome czyli za urządzeniami w sieci lokalnej a nie w chińskiej chmurze. Naszczęscie mam tylko jedną żaróweczkę, reszta to AIS Tasmota :slight_smile:

Też potwierdzam. Od momentu aktualizacji softu nie mogłem ustawić stabilnej pracy Yeelight w oficjalnej integracji AIS , pomogła porada kol. @zielony aby integrować przez Homekit. To samo dotyczy żarówek z Lidla - nie upgradować softu.

No nie no, jak było LAN to można było właśnie bez chmury ale widać to im przeszkadzało więc faktycznie po zawodach…