Bardzo miło jak ktoś pokazuje 3 bramki AIS
Kultura pracy pro1 i dev3 jest naprawde dopracowana - odrobiliśmy lekcje i nie mamy się czego wstydzić !
Można to udowodnić - np. takim narzędziem do monitoringu
pip install glances
glances
PS
mieliśmy do systemu “Szafa PRO” wdrożyć PoE watchdog - żeby w razie problemów można było zrestartować bramkę po PoE. Ale, uff - od czasu jak zaczeliśmy testy, nie mamy ani jednego restartu za pomocą PoE watchdog. Dodamy to chyba tylko “na wszelki wypadek”.
Zauważyłem, że linux na bramce jest w wersji 32-bitowej:
dlaczego nie 64-bitowej?
Dobre pytanie, u mnie to wygląda tak:
DEV1:
Linux localhost 3.14.29 #1 SMP PREEMPT Thu Dec 28 16:40:15 CST 2017 armv8l Android
DEV3:
Linux localhost 4.9.113 #1 SMP PREEMPT Sat Apr 25 15:05:04 CST 2020 armv7l Android
PRO1:
Linux localhost 4.9.113 #1 SMP PREEMPT Mon Apr 26 09:09:55 UTC 2021 armv7l Android
No i okazuje się, że moje DEV1 ma już system w architekturze arm8l a DEV3 i PRO1 jeszcze w arm7l
Zgadzam się. Zamierzam się z zakupem, ale cos jest nie tak, powinien być co najmniej 64-bitowy. Żeby to wszystko się nie dławiło. Wg mnie Throttling CPU jest dużo lepszy na 64 i lepsze dynamiczne skalowanie. Tu jest wyjasnione - polecam:
Jak się robi PRO to powinno być PRO! Może to są jakieś tańsze procesory przelutowane? Ktoś to powinien wytłumaczyć? @jolka Ktoś tu cos wyjaśnia, czy tylko sprzedaje OpenSource???
Widze ze jak tak dalej pójdzie to pro2 będzie 16 bitowe
A czy komuś z użytkowników PRO udało się już dołączyć cos takiego? Czy nie zacina się przez te 32bity?
Dzięki bardzo serdeczne z góry za możliwie szczegółowy opis.
https://domatic.org/2021/03/31/getwired-ai-speaker/
https://domatic.org/2020/03/01/szybki-start-z-getwired/
Dzięki serdeczne! Chyba tego szukam.
Mam już ciśnienie, bo zaraz tynkownie i nie wiem, czy kable zdarzę. To wszystko albo trzeba się napłacić, albo jakieś pokomplikowane dla informatyków i o każdy opis trzeba się prosić. Jak się nie uda kablem to Sonofy wstawię w puszki, ale taniej chyba kablem będzie. Pisze do GetWired, może chcieliby taki pokazowy show room z systemem zrobić, to zawsze wiadomo z korzyścią będzie dla wszystkich - można pokazywać dla sąsiadów i kolegów. Może oni odpiszą, bo AI-Speaker nic nie odpisuje.
Zastanów się dobrze bo jak zrobisz instalację elektryczną w gwiazdę (przewody z przycisków i przewody z oświetlenia do rozdzielnicy) to już żadnego modułu w puszkę nie włożysz bo nie bedzie tam wymaganych kabli od oświetlenia , co najwyzej moduł możesz włożyć do rozdzielnicy, o ile masz duuużo wolnego miejsca w tej rozdzielnicy.
Jestem informatykiem i nie jest to “pokomplikowane” jak ktoś wie o co biega.
To widzę, że nie rozeznałeś wcześniej tematu, robisz wszystko “na już”, nie uzwględniłeś innych wymaganych elementów do sterowania po kablu, napewno wyjdzie drożej.
Dzięki za rady, ja bym wolał nawet kabel, nawet jak drożej to, chociażby ze względu na zdrowie i fale.
Czytałem to wszystko, ale ja nie dam chyba rady sam, bo to muszę teraz przed tynkowaniem, a nawet nie bardzo wiem jaki kabel mam tam dać. Nikt mi nie odpisuje, wszyscy chyba mają za dużo pieniędzy.
Ja chyba będę potrzebował pomocy informatyka, ja mogę wszystko zroibć - podłączyć, żeby mi tylko ktoś mądry powiedział co ja mam tam wstawiać i podłączać???
Czy możesz mi pokazać jak, na jakiejś instrukcji, takiej dla początkujących? Żeby było wiadomo co kupić dokładnie?
Albo, jaką firmę polecać co może to zrobić? Ile coś takiego kosztuje? Zapłacę, nie chcę za darmo.
AI-Speaker w końcu odpisał, że nie mogą mi niestety sprzedać bramki pro, bo nie jestem klientem AI-Speaker, bo w samym gniazdku, które kupiłem po ankiecie, to nie ma systemu AI-Speaker. W Greton mówią, żebym na jakieś szkolenie jechał, za które mam jeszcze im zapłacić, a potem kupić ich sprzęt nie wiadomo za ile który będę sam mógł podłączyć. W GetWired zaproponowałem, że mogą taki pokazowy dom zrobić u mnie, wypełniłem i opisałem ile czego potrzebuje i też cisza. Chciałbym tylko to wszystko podłączyć, żeby działało i sterować, czemu to wszystko jest takie trudne
Kolego spokojnie wypełniłeś nam formularz o 18:30 w piątek (a przynajmniej o tej godzinie mam powiadomienie). Skoro się tak spieszysz, to Ci jeszcze dzisiaj odpiszę, bo muszę dopytać o kilka rzeczy.
Pozdrawiam,
Jakub z Domatic
Dziękuje serdeczne, za ofertę. Na razie z jesteście najtańsi ze wszystkich. Kolejna firma chce 40 tysięcy, a inni jeszcze lepiej. Sporo się widzie pozmieniało i już nic mnie chyba nie zdziwi w tej Polsce. Byłem tylko na weekend i musiałem znowu wracać. Jak znowu przyjadę za 2 tygodnie i do tego czasu nie będzie lepszej oferty, to zadzwonię.