dzisiaj po zaktualizowaniu bramki do 0.118 wraz z ais lts i mam taki komunikat
mimo iż mam komunikat głosowy : Konfiguracja poprawna można wykonać kopię
w logach widnieje taki wpis dotyczący errora:
Logger: homeassistant.components.ais_cloud
Source: components/ais_cloud/init.py:2017
Integration: AIS Cloud (documentation, issues)
First occurred: 17:35:53 (3 occurrences)
Last logged: 17:36:41
do_backup zigbee 7za: Command ‘7za a -mmt=2 -xr!logs /data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee_backup.zip /data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/data/.’ returned non-zero exit status 1.
wygląda na to, że nie masz konfiguracji zigbee2mqtt, a skoro jej nie ma to nie da się jej spakować i jest wyjątek, albo zmieniłeś uprawnienia do folderów bo robiłeś coś w konsoli czego nie rozumiesz - polecamy:
Skoro nie możesz połączyć bramki z internetem to pewnie nie tylko przywrócenie kopii zigbee nie działa ale też np odtwarzanie radia internetowego czy muzyki z YouTube (sporo usług może mieć problemy bez internetu).
Zacznij proszę od podłączenia bramki do prądu, następnie do internetu a potem przywracanie kopii, itd… (jeżeli potrzebujesz je przywracać z jakiegoś powodu).
Jeżeli masz jakiś problem to opisz dokładnie krok po kroku co robisz i jak jest efekt.
Zanim zaczniesz heheszkować i wymagać to proponuję zacząć wymagać od siebie. Dajesz szczątkowe informacje, a oczekujesz elaboratów i algorytmów rozwiązujących 100 przypadków które mogły Ci się przydarzyć.
Cześć @zielony
Zgłoszę to do sprawdzenia, wiemy już w jaki sposób łączysz się z WiFi (dzięki za screena- na tym można już pracować w odróżnieniu do samego posta że “nie działa”). Zobacz, czy jesteś w stanie połączyć się z poziomu Androida tak, jak w instrukcji
Zastanawia mnie jednak, w jaki sposób jesteś połączony z bramką skoro nie masz połączenia WiFi? Czy po kablu Ethernet? Bo jeżeli tak, to bramka przełącza się na WiFi, zmienia IP i w przeglądarce będziesz widział jej nieaktualny status, że się ciągle łączy… Bo w przeglądarce widzisz ja pod adresem, który jest już nieaktualny.
Podsumowujac- opisz dokładnie co robisz, co podłączasz do bramki itd. i wtedy my będziemy w stanie ogarnąć obraz sytuacji i powiedzieć o co chodzi
Małe pocieszenie dla reszty.
Dziś zrobiłem aktualizacje.
Wszystko ruszyło od strzała więc luzik
W integracjach tylko supla bo reszta po zigbee i tasmota