Wszystko się ładnie dodało ale niestety nie działa. Wydje mi się że coś jest nie tak z konfiguracją broadlink.
broadlink.learn jest ale po wpisaniu hosta i wywołaniu usługi nic się nie pojawia w powiadomieniach.
Posiadam Broadlink RM4 Mini. Jak pisałem wcześniej gdy paruje aplikacje broadlink i dodaje urządzenie plus konfiguracja LG to wszystko działa jak należy.
Nie wiem jak zachowuje się RM4 ale w RM3 jest osobna pomarańczowa dioda, która zapala się po wywołaniu usługi i gaśnie po odebraniu kodu z pilota.
Spróbuj dodać do konfiguracji parametr type:
co robie zle?
Do wylaczenia i wlaczenia tv lg mam ustawione sceny i autmatyzacje, ktore dzialaja w aplikacji. Jednak jak wypowiem komende do mikrofonu “wlacz lg tv” to Jolka odpowiada ze wlacza ale tv sie nie uruchamia.
pilot na pulpicie jest widoczny i dziala ale komendy glosowe nie.
Drugi problem to taki ze w twoim pliku inputs.yaml masz wpisane - ‘71 TVN Fabuła’ i przy sprawdzaniu konfiguracji wyskakuje mi błąd : “Error loading /data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS/configuration.yaml: ‘utf-8’ codec can’t decode byte 0xb3 in position 183: invalid start byte”
Kolego Aukszyn - zaglądnij czasami w swoje logi - tam znajdziesz przyczynę tego błędu - w aktualnej wersji HA zmieniła się definicja i musisz wywalić parametr host i timeout.
Aktualnie integrację broadlink’a trzeba dodać przez konfigurator i wywalić wpis z configuration.yaml
dobra mam teraz musze w ha nauczyć i stworzyć guziki oraz musze je w dwa stosy je chyba dać? tylko nie wiem jak to dodać w stosie bo wywołuje usługę klikam klawisz na pilocie i nie wiem jak go w ha znaleźć
Mam dodaną integrację Broadlink i działają mi usługi “remote.learn_command” i “remote.send_command”. Chciałbym utworzyć automatyzację z wykorzystaniem “Broadlink RM4 mini”, która włączy gniazdo gosund w momencie jak nacisnę przycisk PowerOn na pilocie TV a następnie włączy TV. Wyzwalaczem automtatyzacji jest wykrycie w pomieszczeniu ruchu przez czujkę ruchu. Jako akcję uruchamiam usługę “remote.learn_command” przez określony okres czasu i wówczas Broadlink przechodzi w tryb uczenia. Do tego momentu wszystko działa. Teraz potrzebuje utworzyć warunek w którym jeżeli Broadlink odczyta wskazany kod z pilota od TV to wyślę polecenie włączenia gniazda gosund i TV a jeżeli nie odczyta to zakończy się automatyzacja. Z tego co zauważyłem to podczas uruchomienia usługi “remote.learn_command” pojawia się powiadomienie w AIS (poniżej zrzut ekranu) a po naciśnieciu przycisku pilota TV modyfikowany jest plik “broadlink_remote_…” w katalogu /AIS/.storage. Nie wiem tylko w jaki sposób i które z tych danych mogę wyciągnąć aby Broadlink mógł przejść w automatyzacji z trybu uczenia do trybu wysyłania komend po naciśnięciu przycisku na pilocie TV. Czy możecie mi pomóc ?