Switch powinien być w pliku switches.yaml lub po prostu w sekcji switch pliku configuration.yaml
Tutaj mój przykład z pliku switches.yaml:
Kolego Aukszyn - zaglądnij czasami w swoje logi - tam znajdziesz przyczynę tego błędu - w aktualnej wersji HA zmieniła się definicja i musisz wywalić parametr host i timeout.
Aktualnie integrację broadlink’a trzeba dodać przez konfigurator i wywalić wpis z configuration.yaml
W obecnej wersji konfig dla switch’a wygląda tak:
PS: przykłady załączone w tym temacie powyżej są nieaktualne.
mam tak
oraz tak
i dalej nie mam broadlink.learn po wielokrotncyh restartach bramki a także spróbowałem jak Stravi i tez nic
Ponieważ nadal nie przeczytałeś linka którego Ci podesłałem (zrozumienie tekstu z googlem naprawdę nie jest takie trudne):
Musisz dodać integrację Broadlink i dopiero wówczas zacznie Ci działać switch:
i będziesz mógł go nauczyć swoich kodów przez usługę remote.learn_command :
mam już dodaną integrację broadlink a ponowne dodanie nie wyświetla tego co dodałem w switches.yalm
i po restarcie nie masz w encjach switch.telewizor_hyundai ?
nie mam nowej encji w broadlink w integracjach ale widzę że mogę używać usługi remote.learn.command
dobra mam teraz musze w ha nauczyć i stworzyć guziki oraz musze je w dwa stosy je chyba dać? tylko nie wiem jak to dodać w stosie bo wywołuje usługę klikam klawisz na pilocie i nie wiem jak go w ha znaleźć
Dzięki za ten wątek. Udało mi się to skonfigurować i działa ON i OFF.
Pytanie - czy tylko ON i OFF można sterować za pomocą Broadlinku? Czy można zdefiniować inne komendy np. VOL czy CH i używać ich w sekwencji?
Mam dodaną integrację Broadlink i działają mi usługi “remote.learn_command” i “remote.send_command”. Chciałbym utworzyć automatyzację z wykorzystaniem “Broadlink RM4 mini”, która włączy gniazdo gosund w momencie jak nacisnę przycisk PowerOn na pilocie TV a następnie włączy TV. Wyzwalaczem automtatyzacji jest wykrycie w pomieszczeniu ruchu przez czujkę ruchu. Jako akcję uruchamiam usługę “remote.learn_command” przez określony okres czasu i wówczas Broadlink przechodzi w tryb uczenia. Do tego momentu wszystko działa. Teraz potrzebuje utworzyć warunek w którym jeżeli Broadlink odczyta wskazany kod z pilota od TV to wyślę polecenie włączenia gniazda gosund i TV a jeżeli nie odczyta to zakończy się automatyzacja. Z tego co zauważyłem to podczas uruchomienia usługi “remote.learn_command” pojawia się powiadomienie w AIS (poniżej zrzut ekranu) a po naciśnieciu przycisku pilota TV modyfikowany jest plik “broadlink_remote_…” w katalogu /AIS/.storage. Nie wiem tylko w jaki sposób i które z tych danych mogę wyciągnąć aby Broadlink mógł przejść w automatyzacji z trybu uczenia do trybu wysyłania komend po naciśnięciu przycisku na pilocie TV. Czy możecie mi pomóc ?