Polskie znaki w nazwie?
Dziękuje pomogło. Teraz próbuje ustawić scenę która uruchomi encję, jednak coś nie chce iść.
Trochę mało informacji, zrób screena.
Problem tkwi chyba w tym że encja ma dwa stany on oraz off. Dopiero wdrażam się w “Jolkę” Aktywując scenę zapewne nie wie co wybrać z encji on czy off.
W jaki sposób stworzyć encję w broadlink, aby bez problemu aktywowana scena uruchamiała encję on np.
Bądź, czy można w broadlinku ustawić tylko jeden stan np. on? Wtedy encja będzie pojedyncza.
Mam nadzieje że zrozumiale napisałem.
Hej
Byłbym zainteresowany konfiguracją do nc+. Podesłał byś ?
Hej mam problem z broadlink RM4 mini. Przez aplikacje broadlink i sterowanie przez telefon wszystko dzidzia jak należy. Przez Broadlink manager niestety nie znajduje urządzenia. Jak wywołać usługę broadlink.learn ?
mam komunikat :
Nie udało się wywołać usługi broadlink/learn. extra keys not allowed @ data[‘entity_id’]
ustawienia :
ale nie wiem jak użyskać kod IR base64.
Dołączam się do pytania kindzio. A jak obudzić czujnik temperatury w Broadlink ?
Usługa broadlink.learn ma tylko jeden parametr (host). Ty podajesz dodatkowo entity_id i command więc dostajesz błąd wywołania. Po jej wywołaniu broadlink wchodzi w tryb nasłuchiwania - klikasz przycisk na pilocie i jak poprawnie odczyta to dostaniesz powiadomienie z kodem w AIS.
Jaki masz model dekodera NC+?
Dla dekodera NC+ wifi Premiumbox+ masz gotowe kody pilota w załączonym scripts.yaml - pamiętaj o zmianie IP’ków.
W pozostałych plikach masz definicje kanałów, komend głosowych oraz intencje - do uzupełnienia wg własnych preferencji.
configuration.yaml (250 bajtów) conversation.yaml (1,2 KB) inputs.yaml (6,1 KB) intents.yaml (4,4 KB) scripts.yaml (4,4 KB) switch.yaml (951 bajtów)
Karta z przyciskami pilota:
cards: - cards: - entity: script.tv_channel_0 icon: 'mdi:circle-small' name: ' ' type: entity-button - entity: script.tv_vol_up icon: 'mdi:volume-plus' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_vol_up service_data: entity_id: script.tv_vol_up type: entity-button - entity: script.tv_channel_0 icon: 'mdi:circle-small' name: ' ' type: entity-button type: horizontal-stack - cards: - entity: script.tv_prog_down icon: 'mdi:arrow-left-bold' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_prog_down service_data: entity_id: script.tv_prog_down type: entity-button - entity: script.tv_exit icon: 'mdi:exit-to-app' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_exit service_data: entity_id: script.tv_exit type: entity-button - entity: script.tv_prog_up icon: 'mdi:arrow-right-bold' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_prog_up service_data: entity_id: script.tv_prog_up type: entity-button type: horizontal-stack - cards: - entity: script.tv_channel_0 icon: 'mdi:circle-small' name: ' ' type: entity-button - entity: script.tv_vol_down icon: 'mdi:volume-minus' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_vol_down service_data: entity_id: script.tv_vol_down type: entity-button - entity: script.tv_channel_0 icon: 'mdi:circle-small' name: ' ' type: entity-button type: horizontal-stack - cards: - entity: script.tv_channel_1 icon: 'mdi:numeric-1' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_channel_1 service_data: entity_id: script.tv_channel_1 type: entity-button - entity: script.tv_channel_2 icon: 'mdi:numeric-2' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_channel_2 service_data: entity_id: script.tv_channel_2 type: entity-button - entity: script.tv_channel_3 icon: 'mdi:numeric-3' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_channel_3 service_data: entity_id: script.tv_channel_3 type: entity-button type: horizontal-stack - cards: - entity: script.tv_channel_4 icon: 'mdi:numeric-4' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_channel_4 service_data: entity_id: script.tv_channel_4 type: entity-button - entity: script.tv_channel_5 icon: 'mdi:numeric-5' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_channel_5 service_data: entity_id: script.tv_channel_5 type: entity-button - entity: script.tv_channel_6 icon: 'mdi:numeric-6' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_channel_6 service_data: entity_id: script.tv_channel_6 type: entity-button type: horizontal-stack - cards: - entity: script.tv_channel_7 icon: 'mdi:numeric-7' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_channel_7 service_data: entity_id: script.tv_channel_7 type: entity-button - entity: script.tv_channel_8 icon: 'mdi:numeric-8' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_channel_8 service_data: entity_id: script.tv_channel_8 type: entity-button - entity: script.tv_channel_9 icon: 'mdi:numeric-9' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_channel_9 service_data: entity_id: script.tv_channel_9 type: entity-button type: horizontal-stack - cards: - entity: script.tv_channel_0 icon: 'mdi:circle-small' name: ' ' type: entity-button - entity: script.tv_channel_0 icon: 'mdi:numeric-0' name: ' ' tap_action: action: call-service service: script.tv_channel_0 service_data: entity_id: script.tv_channel_0 type: entity-button - entity: script.tv_channel_0 icon: 'mdi:circle-small' name: ' ' type: entity-button type: horizontal-stack type: vertical-stack
PS: Dawno tego nie używałem, więc zapewne lista kanałów będzie wymagała aktualizacji.
Dzięki za podpowiedź, niestety nie działa jak trzeba. Mogę wybrać usługę broadlink.learn ale po wpisaniu
host: 192.168.1.xxx
nic się nie pojawia w powiadomieniach
Jak wygląda twoja konfiguracja broadlink, masz też może czujnik temp i wilgotności ?
u mnie:
configuration.yaml
switch: !include switch.yaml
switch.yaml
platform: broadlink
host: 192.168.1.xxx
mac: ‘A0-43-xx-xx-xx-xx’
timeout: 15
switches:
tv_lg:
friendly_name: “Lg TV”
command_on: ‘JgBYAAABIJISExETETcSEhISEhQQFBETETcROBESEjcRNhM1EjcTNRMTERISNxEUERMSExE2EjYSNhM2EhIROBE3ETcREhITEgAFGwABH0oSAAwzAAEfShEADQU=’
command_off: ‘JgBYAAABIJISExETETcSEhISEhQQFBETETcROBESEjcRNhM1EjcTNRMTERISNxEUERMSExE2EjYSNhM2EhIROBE3ETcREhITEgAFGwABH0oSAAwzAAEfShEADQU=’
ogólnie pojawiła się encja tv_lg jako przełącznik
a gdzie wkleić card: ?
Wszystko się ładnie dodało ale niestety nie działa. Wydje mi się że coś jest nie tak z konfiguracją broadlink.
broadlink.learn jest ale po wpisaniu hosta i wywołaniu usługi nic się nie pojawia w powiadomieniach.
Posiadam Broadlink RM4 Mini. Jak pisałem wcześniej gdy paruje aplikacje broadlink i dodaje urządzenie plus konfiguracja LG to wszystko działa jak należy.
a gdzie wkleić card: ?
W konfiguracji interfejsu lovelace tworzysz nową kartę i wybierasz:
Powiadomienie pojawi się jak broadlink poprawnie odbierze kod z pilota:
Nie wiem jak zachowuje się RM4 ale w RM3 jest osobna pomarańczowa dioda, która zapala się po wywołaniu usługi i gaśnie po odebraniu kodu z pilota.
Spróbuj dodać do konfiguracji parametr type:
Dziękuje dodanie type: rm4c_mini zadziałało i wszystko śmiga jak należy
co robie zle?
Do wylaczenia i wlaczenia tv lg mam ustawione sceny i autmatyzacje, ktore dzialaja w aplikacji. Jednak jak wypowiem komende do mikrofonu “wlacz lg tv” to Jolka odpowiada ze wlacza ale tv sie nie uruchamia.
nikt mi nie pomoze rozwiazac ten problem?
Dzieki za nakierowanie.
Mialem tak:
tv_lg:
friendly_name: “LG TV”
zmienilem na:
tv_lg:
friendly_name: "TV LG"
i dziala.Dzieki jeszcze raz
pilot na pulpicie jest widoczny i dziala ale komendy glosowe nie.
Drugi problem to taki ze w twoim pliku inputs.yaml masz wpisane - ‘71 TVN Fabuła’ i przy sprawdzaniu konfiguracji wyskakuje mi błąd : “Error loading /data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS/configuration.yaml: ‘utf-8’ codec can’t decode byte 0xb3 in position 183: invalid start byte”
jak uzyskac to co na obrazku? “Telewizja nc+”
co zrobic aby Jolka rozpoznawala polskie znaki
sorry ze posty pod postem ale chce odswiezyc moje pytania