Cześć
jest to dla mnie jasne,
dlatego jasno napisałem że nie wiem jak znaleźć port bo nie mam dostępu do hardware.
I również jasno napisałem, ze zigbee nie uruchamia się jak nie ma CC, więc pytam jak to włączyć.
Opcja innej maszyny nie nie zadowala, no chyba że jest to jedyny sposób, wtedy tą Jolkę wypierzam prosto przez okno, bo już mi się cierpliwość kończy i rozżalenie sięga zenitu.
Bo zamiast mieć normalne HA to mam wersje micro HA (ale z oczywiście możliwościami HA lecz tylko dla osób które znają się świetnie na rzeczy)
Głupi myślałem, że kupując jako początkujący w temacie tą wspaniałą bramkę… będę miał łatwiejsze początki. A tak muszę cudować i wszystko ręcznie robić, zamiast kliknąć dwa razy w integracjach, przeczytać pierwszy lepszy post i rozwiązać napotkany problem.
Ale co ja gadam, mogę po polsku powiedzieć kilka komend i właczyc gniazdko i radio zet… super.
Mam żal, bo przed zakupem bramki chciałem się skontaktować i zadać kilka pytań, bo nie do końca było wszystko dla mnie jasne, zostałem odesłany do manuala. Tam przeczytałem jak to bramka ma HA i wszystkie 1400 integracji i w ogóle to jest to samo tylko że lepsze. To ja sie pytam… jak chce zainstalować integracje to nie mam 1400 integracji do wyboru oficjalnie wspieranych przez HA tylko 20 czy tam 30… no ale oczywiście moge sobie manualnie wszystko wgrać… fantastycznie, dlaczego? Bo jakas babcia kupuje bramke żeby sobie radio puszczać i cos moze zepsuć jak ma za dużo opcji? Dlaczego to jest wszystko okrojone, nie pojmuje tego. To że hacs itd nie jest wspierane to jest wszystko jasne, ale czemu nie moge mieć PODSTAWOWYCH funkcjonalności HA z fontendu? Tak jak w tym przypadku z conbee nie wiem jak zobaczyc HARDWARE…
Nie lubie innym zawracać gitary, zawsze jak coś nie wiem, szukam… tylko w przypadku AIS natrafiam na problemy których 99% rozwiazań jest na HA, a ja co chwile czegoś nie mam, co chwila czegoś nie mogę włączyć, albo pół dnia uczyć się coś wgrywać zamiast nacisnąć jeden guzik.
Więc albo będę teraz całymi dniami uczyć się i zostanę użytkownikiem zaawansowanym albo będe babcią z inteligentnym włączaniem radia i gniazdka… oczywiście koloryzuje.
Z czasem oczywiście zagłębiając się w kolejne elementy zdobędę wiedzę i doświadczenie, chodzi mi o moment w którym jestem… kłody pod nogi… mam żal że przed zakupem tego nie wiedziałem, opisane to wszystko było inaczej, same rewelacje… ktoś kto się zna wie od razu co to, ktoś kto się nie zna, jest wprowadzany w błąd… a sama jolka pisze że ais jest dla tych głupszych dlatego jest ograniczone… paradoks
… chciałem tylko zrobić sobie smart dom