Na wstepię Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Zwracam sie z goracą prośbą o POMOC bo nie mam już pomysłów .Zmagam się od kilku dni z problemem po aktualizacji LEO. Zigbee przestało działać na Conbee II.System był restartowany kilkakrotnie .
Aktualizacja zigbee 1.22.1
AIS HA 2021.12.9
Android 3.0.1
Linux 22.01.06
po właczeniu CONBEE II jest komunikat o znalezionym sprzecie i uruchomieniu serwisu zigbee.Natomiast przy zakładce konfiguracja->zigbee2mqtt nie może się połączyć KOmunikatem BRAK POŁACZENIA Z ZIGBEE2MQTT
Zgodnie z informacja dotyczacą pomocy i problemu log z konsoli to :
PM2 | App [zigbee:5] starting in -fork mode-
PM2 | App [zigbee:5] online
5|zigbee | Zigbee2MQTT:info 2022-02-01 22:58:01: Logging to console and directory: '/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/data/log/2022-02-01.22-57-57' filename: log.txt
5|zigbee | Zigbee2MQTT:info 2022-02-01 22:58:01: Starting Zigbee2MQTT version 1.22.1 (commit #c2b5229)
5|zigbee | Zigbee2MQTT:info 2022-02-01 22:58:01: Starting zigbee-herdsman (0.13.176)
5|zigbee | CREATED DECONZ ADAPTER
5|zigbee | Zigbee2MQTT:error 2022-02-01 22:58:12: Error while starting zigbee-herdsman
5|zigbee | Zigbee2MQTT:error 2022-02-01 22:58:12: Failed to start zigbee
5|zigbee | Zigbee2MQTT:error 2022-02-01 22:58:12: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start.html for possible solutions
5|zigbee | Zigbee2MQTT:error 2022-02-01 22:58:12: Exiting...
5|zigbee | Zigbee2MQTT:error 2022-02-01 22:58:12: undefined
PM2 | App [zigbee:5] exited with code [1] via signal [SIGINT]
Jakby nie mógł połaczyc się z adapterem w pliku konfiguracyjnym jest zapis portu:
serial:
port: /dev/ttyACM0
adapter: deconz
po kilku chwilach ok 2 minutach przy kilkukrotnej próbie uruchomienia wystepuje komunikat:
5|zigbee | Zigbee2MQTT:error 2022-02-01 23:04:09: Error: Error while opening serialport 'Error: Error: No such file or directory, cannot open /dev/ttyACM0'
system restartowałem nawet do zera ustawienia i nadal nic jakby ten conbee po aktualizacji nie współpracował z zigbee2mqtt.
Po wyłączeniu AIS i właczeniu oraz gdy system całkowicie się załaduję po podłączeniu CONBEEII jest komunikat o podłaczonym urządzeniu i uruchomieniu serwisu zigbee2mqtt niestety on nie działa kręci sie w kółko i nic.Gdy wypnę conbee po kilku minutach nie ma juz komunikatu o usunieciu urzadzenia to samo przy próbie podłączenia gdy system juz działa jakbym nic nie wpinał wogóle brak wówczas komunikatu o jakimkolwiek podłączeniu CONBEE.Mam pilota i on działa na obu portach usb rozpoznaje dodaje go i usuwa więc mysle że porty usb są ok tym bardziej że nigdy nic nie grzebałem przy nich i niec nie podłączałem od nowego wszystko było ok po aktualizacji do LEO wszystko padło tzn zigbee.Nawet kopii zapasowej nie wiem czemu ale nie mogłem przywrócic nie dało rady czerwony komunikat i koniec mimo poprawnego hasła.
Prosze o Pomoc kogokolwiek urządzenia teraz nie działaja i haos w domu echh
Czy naprawdę zaktualizowało Ci zigbee? Większość z nas tutaj miała problem z automatyczną aktualizacją zigbee przy Leo. Trzeba było ręcznie to zrobić - z konsoli.
Możesz uszczegółowić na czym polegały te próby?
Conbee2 ma dziwne zachowanie na porcie USB i lubi się przeenumerować - mniejsza o szczegóły, ale efekt tego zachowania i próba rozwiązania tego przez zespół AIS jest taka, że odłączenie Conbee2 i podłączenie go ponownie niewiele daje, ponieważ serwis nie zostanie zrestartowany.
Jeśli masz przypuszczenia że zawiesza się hardware Conbee2 i go wypinasz z USB to po takiej operacji wykonaj w konsoli pm2 restart zigbee
Natomiast z reguły powinno pomóc samo zrestartowanie serwisu zigbee2mqtt za pomocą komendy: pm2 restart zigbee
Osobiście nie pamiętam kiedy ostatnio wypinałem Conbee2 z portu USB (podłączonego za pomocą przedłużki)
Przy automatycznej aktualizacji rzeczywiście było zero zamiast numeru wersji czytałem forum i w związku z tym zainstalowałem ręcznie wg opisu zigbee bo i tak to nie działało i był ten sam problem jakby nie zainstalowało się mimo iż po sprawdzaniu aktualizacji jolka twierdziła że wszystko aktualne.Po instalacji i restarcie była wersja już widoczna.Odnośnie prób to chodziło o komunikaty pojawiajace sie o starcie aplikacji zigbee w terminalu kilkakrotnie sie pojawiały ,dopiero przy którymś z kolei występował błąd z portem że jest niewłaściwy.
Urządzenia usb z tego co sie orientuje rozpoznawane sa za pomoca nr VID PID danego urzadzenia stąd komunikaty głosowe o włożeniu lub wypięciu urządzenia.I teraz jest sytuacja że przy restarcie całkowitym przy starcie pojawia sie komunikat o znalezionym urzadzeniu a w odstepie czasu o serwisie zigbee.Jest online w terminalu niestety nie działa.Stąd moje próby wypięcia i wpięcia tego conbee .I kiedy wypnę go odczekam i wpinam po raz kolejny jolka milczy jakbym nic nie wpiął w port usb.Natomiast pilot który mam z donglem przy wpinaniu i usuwaniu za każdym razem komunikuje takie info.Uruchoniłem Ais bez conbee i ok wszystko sie uruchomiło bez serwisu zigbee .Po odczekaniu by wszystko sie załadowało wpinam w port usb conbee mam info o znalezieniu urzadzenia oraz o uruchomianym serwisie zigbee niby wszystko ok.Natomiast nic sie nie wyświetla odnośnie konfiguracji urządzeń strona konfiguracji nie może sie załadować i po wejciu w terminal w pm2 występują komunikaty jak wcześniej opisywałem.Jak mogę sprawdzić port pod który jest podpięty Usb conbee?
Moje spostrzeżenia może mylne ale wygląda to jakby serwis działał a nie mógł sie skomunikować z urządzeniem conbee gdyż port wpisany jest niewłaściwy.
Dziękuję za podpowiedzi napewno będę próbował.Niestety późno dziś skonczyłem prace a na dodatek od 16:00 jestem bez internetu i całe osiedle .Odezwę się napewno jak wykonam te instrukcje.Odpisuje z tel więc proszę o wyrozumiałość.
Dalsze moje próby na nic przy zmianie portu na ACM1 takze to samo
~ $ cd zigbee2mqtt
~/zigbee2mqtt $ node index.js
Zigbee2MQTT:info 2022-02-04 19:47:13: Logging to console only'
Zigbee2MQTT:info 2022-02-04 19:47:13: Starting Zigbee2MQTT version 1.22.1 (commit #c2b5229)
Zigbee2MQTT:info 2022-02-04 19:47:13: Starting zigbee-herdsman (0.13.176)
CREATED DECONZ ADAPTER
Zigbee2MQTT:error 2022-02-04 19:47:14: Error while starting zigbee-herdsman
Zigbee2MQTT:error 2022-02-04 19:47:14: Failed to start zigbee
Zigbee2MQTT:error 2022-02-04 19:47:14: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start.html for possible solutions
Zigbee2MQTT:error 2022-02-04 19:47:14: Exiting...
Zigbee2MQTT:error 2022-02-04 19:47:14: Error: Error while opening serialport 'Error: Error: No such file or directory, cannot open /dev/ttyACM1'
at SerialPort.<anonymous> (/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/deconz/driver/driver.ts:182:28)
at SerialPort._error (/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/zigbee-herdsman/node_modules/@serialport/stream/lib/index.js:198:14)
at /data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/zigbee-herdsman/node_modules/@serialport/stream/lib/index.js:242:12
~/zigbee2mqtt $
Zastanawia mnie jedna rzecz nie wiem bo nie jestem ekspertem w tej dziedzinie mam podłączona przedłuzkę i na niej conbee II zgodnie z zaleceniami.I jesli cokolwie podłacze zamiast conbee jest komunikat jolki o podłaczeniu i usunieciu urzadzenia.Kiedy podpinam conbee jest komunikat o znalezieniu urzadzenia ale po zatrzymaniu serwisu zigbee i wyjęciu juz nie ma komunikatu ani po usunieciu ani po podłaczeniu jakby urządzenie nie było rozpoznawane .Nie wiem czy to ma znaczenie według loga dla mnie jest to błąd z konfiguracją portu na którym jest conbee tylko jeśli zmieniam z ttyACM0 na ttyACM1 i na obu jest błąd.
Czy mozliwe by po aktualizacji system powielił jakby urzadzenie i stworzył cos wirtualnego? co koliduje teraz z urządzeniem fizycznym.Moze jakis sterownik z aktualizacji nie jest kompatybilny z tym urządzeniem .
Sprawdzałem plik zigbee2mqqqconfiguration.yaml z innymi tu na forach
i powinno być ok według wzoru innych uzytkowników
dodatkowo
sprawdziłem porty usb wypiałem pilot radiowy od jolkii jeden fakt mnie zastanawia
~ $ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6f:0002
Bus 002 Device 001: ID 1d6f:0003
to jest jedno urzadzenie jak wsune pilota jolki wskakuje ono na BUS 002 nie wiem czy wtedy nie kolidują ze soba bo sa jakby dwa urzadzenia na Bus 002.Może sie mylę staram się jakoś pomóc naprowadzić by usunać przyczynę nie działania zigbee.Conbee był zawsze spiety z Jolka i nie był przedtem wogóle wypinany nic nie było grzebane w logach w konfiguracji bo nie było nigdy problemów zaczęło się dopiero od tej aktualizacji.
Nic w katalogach nie było zmieniane zdaje sobię sprawę gdybym cos takiego robił napewno bym o tym napisał bo zależy mi na rozwiązaniu tego problemu a nie ukrywaniu czegokolwiek gdyz nic mi nie działa na zigbee.Zgadza się że raz jest ACM0 a raz ACM1 bo zmieniłem tylko w pliku konfiguracyjnym yaml z poziomu bramki zamiast ACM0 na ACM1 procedura wg wskazówek by sprawdzic czy nie zmienił sie port przypadkiem nastepnie powróciłem do domyslnego ACM0.
Powiem tak od tej aktualizacji wykrzaczyło się zigbee gdzie nie chciało już wystartować potem aktualizacja ręczna i dalej problem pozostał.
Przedtem działało bez zarzutu nic nigdy nie ruszałem bo po co skoro wszystko działa co najwyżej mógłbym coś popsuć.
Nie lubię ukrywać czegokolwiek by utrudniać komukolwiek pracę a tym bardziej ,że zależy mi na pomocy z waszej strony i jestem bardzo wdzięczny za wskazówki ale problem jest nadal i sam nie wiem co z tym zrobić.
Przepraszam, nie chciałem Ciebie o nic oskarżać. Nie znajduję rozwiazania dla Twojego problemu ale chcę pomóc. Jeśli wykonałeś reczna procedurę instalacji z2m na nowo i nie ma poprawy, to pozostaje podejrzenie, że Conbee II nie domaga.
Podepnij może koordynator do PC, zainstaluj deCONZ i sprawdź czy Conbee działa z oprogramowaniem producenta.
Nie ma sprawy nie przepraszaj nie obrazam w żadnym wypadku się nie jestem dzieckiem mam dwójke dzieci i rodzine sam nieraz wiem po prostu jak ciężko pomóc komus jak ktoś coś ukrywa i wiem cos o tym z mojej pracy.Stąd zawsze pisze może nawet zbyt wiele ale staram się podać jak najwięcej rzeczy by naprowadzic nakierować by rozwiazać problem.Naprawiałem po kilku osobach samochody tez twierdzili że nic nie grzebali a było innaczej stad ja tak nie robie bo wiem jak to wkurza gdy szukasz rozwiazania czyjegos problemu a ktos wcześniej cos namieszał i sie nie przyznał do tego.