Zrobiłem aktualizację Sonoff SV z Tasmoty orginalnej 8.5 na AIS Tasmota 9.4 i czujnik temperatury przestał podawać dane.
mam coś takiego (wszędzie null.)
co ciekawe, wcześniej wysyłał informacje poprawnie. Flash był via USB na Tasmota-sensors.
W konsoli mam: MQT: tele/IOT-SV-Garaz/SENSOR = {“Time”:“2021-05-10T22:00:24”,“Switch2”:“ON”,“Switch3”:“ON”,“SI7021”:{“Temperature”:null,“Humidity”:null,“DewPoint”:null},“TempUnit”:“C”}
(czujnik był wcześniej ustawiony jako SI7021).
czy ktoś wie, jak sobie z tym poradzić?
Pozostaje chyba wyczyszczenie pamięci i wgrywanie na czyste ESP od nowa. Możesz jeszcze spróbować ‘reset2 1’ i kolejna próba już po OTA.
Przechodzenie z Tasmota na AIS Tasmota wykonuję przez wgranie na początek minimal.bin ale zalecał bym robić to na równoważnych wersjach. Czyli najpierw podnieść Tasmota do tej samej wersji co wgrywana od AIS.
Nie wiem czy już sobie poradziłeś, ale ja dziś przewalczylem ten sam temat.
Moje rozwiązanie to:
podwyższenie napięcia z 3.3 do ok. 4.5v (5V plus dioda)
zmiana pinu na GPIO03
Dokumentacja Am2302 mówi, żeby zasilać od 3.3 do 6V. Z reguły pod ręką jest 3.3 a to dolna minimalna granicą. Nie jest to zbyt optymalne. Wyższe zasilanie można pobrać np. sprzed stabilizatora jeśli mamy płytkę sonoff. U mnie na sonoff 4ch była taka możliwość. Przed stabilizatorem jest 5v a za 3.3.
Pamietac tylko trzeba, że pull up ma być nadal do 3.3V!!!
Druga sprawa to to, że am2302 musi mieć po załączeniu spokój przez ok 1 sekundę.
Tak mówi dokumentacja.
Jeśli się tego nie zapewni to nie będzie działać.
I tu na przeszkodzie stają piny esp, które coś niecoś po restarcie wysyłają. Trzeba wybrać bezpieczny i cichy pin a będzie ok.
A co ciekawe to ds18 ma głęboko gdzieś takie śmieci i działa dobrze nawet na tych zaszumionych pinach.