Na kanale BETA wydaliśmy pierwszą wersję o kodowej nazwie Hugo.
O Hugo wiemy tyle, że:
1. Jak podaje Wikipedia: Hugo , Hugon – imię męskie, które powstało przez skrócenie germańskich imion ze składnikiem hugu (rozum, umysł), co oznacza “człowiek rozumny, bystry”.
2. Hugo w stosunku do Grety ma w tej chwili 2 nowości:
1. Zigbee2Mqtt 1.9.0
Aktualizacja Zigbee2Mqtt do najnowszej wersji 1.9.0
Główne zmiany to ponad 1490 wspieranych urządzeń i interfejs w języku Polskim
Wszystkie szczegóły tu:
2. Home Assistant w wersji 2021.06
Oczywiście jak zwykle będzie mnóstwo świetnych ulepszeń, ale także jedna przełomowa zmiana - aktualizacja frontend (aplikacji webowej), aby korzystał z Lit 2.0 (komponenty webowe w aplikacji):
Wszystkie nasze karty zostały przetestowane i działaję bez problemów z Lit 2.0, ale jeżeli używasz niestandardowych kart to ich autor musi zapewnić zgodności karty z Lit 2.0… inaczej może być problem z wyświetlaniem tej karty w aplikacji webowej.
wielokrotnie było to tłumaczone
Ta część kodu nie jest zmieniana od początku tego systemu. To Android decyduje która mikrofon jest lepszy i go używa w danej chwili… może jak masz z tym problem to nie wkładaj wszystkiego na raz… nie pozostawiaj Androidowi wyboru mikrofonu tylko sam go wybierz.
Ja to już kiedyś pisałem - w moim DEV1 z głośnikiem od początku, na różnych wersjach systemu, jest podobny problem (“przepraszam co mówiłeś?, nie rozumiem spróbuj ponownie”) podczas uruchomienia czy zrestartowania bramki. To co muszę zrobić to ponownie ją uruchomić i czasami od razu a czasami za którymś razem zaskoczy i Jolka słucha co się do niej mówi.
Nie wiem z czym to jest związane - może potrzebne jest połączenie z siecią i może moje wifi później jest inicjowane, niż sterownie głosowe? Nauczyłem się z tym żyć a i moja bramka jest już zdecydowanie mniej restartowana, niż na początku; podczas nauki
Natomiast na Dev3 nigdy nie zrejestrowałem tego symptomu.
Jak masz taki objaw to zamiast restartować bramkę próbuj wyciągnąć i włożyć do USB mikrofon albo klucz sprzętowy od pilota, tak jak to jest w Pilot FAQ:
Kod jest ten sam na wszystkich bramkach, ale może DEV1 nie daje zawsze radę z powodu mniejszych zasobów (pamięć, sieć, procesor…)
Technicznie to jest tak, że jeżeli zamiast rozpoznania mowy, system Android nam zawraca ERROR_SPEECH_TIMEOUT
komunikaty są randomowe żeby Jolka nie była nudna… ale bardziej inteligentna i wyrafinowana
PS
oczywiście jeżeli ktoś to jest w stanie lepiej napisać niż my, to jesteśmy otwarci - kod można poprawiać.
Pamiętajcie że my nie tylko przyjmujemy poprawki.
Dodatkowo jeżeli znajdziecie się ktoś kto doda coś fajnego na życzenie społeczność AIS, to my jeszcze dopłacimy 50%
A mówienie Jolki związane jest z połączeniem z internetem? Chyba jak brak internetu to też nie odpowiada tylko daje te losowe komunikaty zwrotne? Tak mi się wydaje, raz czy dwa chyba przyuważyłem
Na bramce TTS jest offline - jeżeli masz głośnik podłączony do bramki to Jolka będzie mówiła bez sieci… Np jak bramka wstaje bez sieci to Jolka mówi coś w stylu → “Problem z siecią, część usług może nie działać poprawnie. Sprawdź połączenie z Internetem.”
Mówienie z przeglądarki to już inna sprawa, do przeglądarki wysyłamy tylko tekst do przeczytania (za pomocą Speech Synthesis API), jak ona to działa offline/online to zależy od autora przeglądarki