Na początek w imieniu całego zespołu AI-Speaker najserdeczniejsze życzenia, zdrowia , które jest najważniejsze, spokoju ale też pogody ducha , radości z życia i słońca .
Dziękujemy, że macie hobby, pomagacie nam rozwijać projekt i że jesteście z nami. Niech ten wiosenny czas będzie odwiecznym zwycięstwem życia nad wirusami i innymi “bug-ami”
Wracając do projektu i walki z bugami ;), wydaliśmy nową wersję 0.108.2b0 na kanale beta.
Co nowego:
Najnowszy Home Assistant 0.108.2
Kilka poprawek w aplikacji do funkcjonalności zapisu do baz zewnętrznych + szczegółowy opis konfiguracji połączeń z bazami
Fajne nowości, które odnotowaliśmy to:
Loga i ikonki, będziemy je stopniowo usupełniać - docelowo ma być ładniej
U mnie po aktualizacji do bety zniknęły integracje z Google Home i Fibaro Hub i AIS Spotify musiałem je od nowa integrować co w przypadku zwłaszcza Google Home jest trochę uciążliwe.
nie czytanie w przeglądarce jeżeli użytkownik nie jest w grupie admini
głosowe komendy dla listy zakupów
Kopia konfiguracji Zigbee
Przygotowujemy się do aktualizacji zigbee2mqtt, w ramach tego dodaliśmy możliwość wykonania kopii konfiguracji zigbee. Zdecydowaliśmy się dodać to jako oddzielną opcję w aplikacji. Dzięki temu w zależności od potrzeby można dodawać/przywracać tylko kopię konfiguracji Home Assistant lub Zigbee albo wszystko.
Jakiś czas temu dodałem integracje Koronowirusa do bramki.
Gdy ją usuwam to po ponownym uruchomieniu integracja znowu się pojawia.
Próbowałem usuwać na 0.108.5b1 i 0.108.6b0.
Zakładam, że nie jest to problem “mam Koronawirusa w beckupie i jak go przywracam to on wraca”.
Jeśli nie to może to jakiś błąd w HA, pierwsza wersja tej integracji powstała bardzo szybko, a potem była jakaś poprawka… też szybka.
Teraz po dodaniu się już normalnie usuwa - więc może kiedyś się to źle dodawało i teraz nie może być usunięte…
Zobacz czy jest coś w logach jak usuwasz?
Możesz też próbować zrobić taki test:
Kopiuje folder .storage w którym HA przechowuje konfiguracje
Dzisiaj do końca dnia wydamy kolejną wersję beta -> 0.108.8bx
Dojdzie możliwość aktualizacji zigbee2mqtt z aplikacji.
Aktualizujemy zigbee2mqtt z wersji 1.8.0 do wersji 1.12.2 (którą mamy od jakiegoś czasu przetestowaną na bramce). Kolejne stabilne wersje zigbee2mqtt będziemy już wydawali na bieżąco.
Będzie to działało tak jak każda aktualizacja:
PS
Projekt zigbee2mqtt ładnie się rozwija, już 692 urządzenia są wspierane od 123 producentów.
Co ciekawe zanana firma z Drezna zgłosiła się do projektu zigbee2mqtt i już sami pracują nad dołączeniem Conbee adapter do zigbee2mqtt. Być może niedługo do obsługiwanych w zigbee2mqtt adapterów działających na układach firmy Texas Instruments dołącza kolejni producenci adapterów.
W tej chwili testujemy jeszcze aktualizację na naszym wewnętrznym alfa kanale, damy znać jak będzie gotowa na beta.
Nie nadpisujemy aktualizacją żadnych ustawień użytkownika (ani Home Assistant ani Zigbee) ale zawsze warto przed aktualizacją sprawdzić konfigurację i wykonać kopię zapasową ustawień
ta aktualizacja będzie 2 etapowa, najpierw zakualizuje się Asystent domowy i wetedy w aplikacji pojawi się nowa opcja aktualizacji Zigbee.
Jeżeli po aktualizacji nie ma nowej opcji w aplikacji, to znaczy, że cache przeglądarki jest nie odświeżone i trzeba poczekać na taki komunikat jak na obrazku pniżej:
Poprawka na blokowanie mikrofonu w pilocie, staramy się wykryć, że doszło do zablokowania mikrofonu i go odblokować bez potrzeby wyjęcia i ponownego włożenia klucza USB
Mamy nadzieję, że to już ostatnia beta przed wydaniem wersji 0.108 na kanale stabilnym, planujemy wydanie w środę 29 kwietnia.
U mnie problem z pilotem występuje, wersja Asystenta domowego 0.106.7.
Moze to moje subiektywne odczucie ale spadło rozpoznawanie mowy z pilotem. Znacznie lepiej działa to na telefonie. Wydaje mi się, ze jaszcze jakiś czas temu nie było z tym problemu.