Cześć, Jest w planach dodanie integracji z gioś stan powietrza. W HA jest gotowa ale konfiguracja tylko z panelu użytkownika.
Jest luftwafe ale akurat w moje okolicy nie ma czujników są z gioś.
Introduced in release: 0.104
zaktualizuj bramkę
Ok , ma wersję 103 i pokazuje że jest aktualna, później wymuszę aktualizację.
To pytanie jak zaktualizować? Automatycznie nie da rady z ręki też nie.
log pokazuje że zaktualizowana
Downloading launcher apk
Install AisLauncher.apk----------
Success
Oficjalny soft bramki to 0.103.8 aby aktualizować do bety 0.104 musisz ustawić to na portalu integrator
https://sviete.github.io/AIS-docs/docs/en/next/ais_dom_cloud_index.html#docsNa
No i się robi, Dziękuję za poświęcony czas. W planie mam wykonanie lampki która będzie zmieniała kolor w zależności od jakości powietrza na led ws1820b
Fajny pomysł, jak zrobisz wrzuć na forum.
czy można jakoś przetłumaczyć te angielskie nazwy na polski(aby były bardziej zrozumiale dla laika lub osób starszych)?
Że zacytuję:
“Jak to „to ten”?! Chcesz powiedzieć, że ten obiekt znajduje się w zasięgu mojego wzroku? Pokaż go, to palcem, bo chciałbym uwierzyć, że śnię.”
Nie mam tej integracji, ale jeśli chodzi Tobie o nazwy encji, to każdą możesz nadpisać nazwą własną.
Problem jest tego typu że ta integracja ma jedną ogólna encje więc nie mam jak nadpisać jak w przypadku pogody
Więc dla tego pytam czy można to jakoś spolszczyć czy zespół Ai-Speaker tylko to może spolszczyć ?
Mozesz spolszczyc encje samemu. Przyklad wpisu z pliku sensors.yaml:
- platform: template
sensors:
air_quality_index:
value_template: '{{ states.air_quality.gios.attributes.air_quality_index }}'
friendly_name: "Jakość powietrza - Łódź, Jana Pawła"
A gdzie znajdę ten plik bo u mnie go nie ma u mnie w folderze AIS
stworz go samemu (oczywiscie musisz zaincludowac w configuration.yaml) albo dodaj bezposrednio w configuration.yaml
Chyba wolę poczekać na oficjalne spolszczenie a poza tym czy u was też różnią się wartości w ha i na stronie gios ?
Da się coś z tym zrobić ?
Nie wiem kto mialby dostarczyc oficjalne spolszczenie ale raczej nie liczylbym na to Co do roznic w wartosciach - wg mnie wszystko sie zgadza, to po prostu kwestia jednostek, rzedu jednosci oraz zaokraglen:
nitrogen dioxide: 26 -> 25.9 ug/m3
pm10: 14 -> 13.5 ug/m3
pm2.5: 11 -> 10.1 ug/m3
carbon monoxide: 218 -> 0.2mg/m3 = 200ug/m3
etc
Ktoś ma podobny problemu z tą integracją że stan jest nieznany mimo iż pozostałe dane się wyświetlają prawidłowo
U mnie od kilku dni wyświetla się że “encja nie jest numeryczna” w lovence nawet ponowne dodanie integracji oraz restart bramki nie pomaga gdyż chyba ta stacja z której pobierane sa pomiary nie mierzy pm 2,5 od 10 lutego