@dudikof157 Zacznij od dokumentacji
I przygotuj się na maraton:
@dudikof157 Zacznij od dokumentacji
I przygotuj się na maraton:
Cześc!
mam INTEGRA 64 (działa poprawnie z Domoticz), teraz chciałbym migrować do HA, ale jedyne co mi się udało to widok prostego manipulatora i zadeklarowanych (w pliku):
strefy, czujek, wyjść.
Teraz ten prosty manipulator znikł wraz z resztą elementów (wydaje mi się, że kod jest ten sam)
Jeśli mam dwie strefy: wew. czujki i zew. kontaktrony.
To w jaki sposób korzystając z alarm panel w HA zrobić aby:
alarm home: wew + zew
alarm night: zew
Proszę o pomoc
czy jest możliwość sterowaniem blokad wejść z pozycji HA?
Czy ktoś może wie jak wyciągnąć informację o braku zasilania - w aplikacji SATEL-a mam błąd “Awaria AC (230V) - Płyta główna”?
Witam.
Ja mam podobnie na 40 wyjść które działają są dwa co nie da się ich wyłączyć ale da się włączyć z HA
Jak sobie poradziłeś ?
Ja bym sie dorzucił bo też by Mi się przydała taka integracja
Witaj.
Udało Ci sie taką informacje wyciągnąć ?
Niestety nie.
Zmienił mi się w międzyczasie dostęp do internetu i w tej chwili nie jestem w stanie zapewnić zasilania awaryjnego dla sieci, więc odpuściłem temat.
Dzień Dobry (ja tu po raz pierwszy tym bardziej witam wszystkich pięknie!)
U mnie integracja INTEGRA 128+ z HA (Proxmox) przebiegła “od strzała” wszystko co miało działć - działa - HURRA!!!
Ale…
W HA widzę jako encję wyjście z INTEGRY i pięknie działa w obie strony, mogę stanu tego wyjścia użyć w automatyzacji jako wyzwalacz (stan) - i też działa, nie mogę jednak użyć tego wyjścia jako akcja automatyzaji czyli przekazać zmiany do INTEGRY.
Liczę iż znajdzie się jakieś (software’owe) rozwiązanie (jak na razie mam to zrobione z wykorzystaniem ESP32 wpiętego w wejście INTEGRY).
Witam forumowiczów!
Próbuję znaleźć rozwiązanie na problem integracji Integry 64 z HA. Mam taki kod w configuration.yaml
satel_integra:
host: 192.168.x.x
port: 7094
code: xxxx
partitions:
01:
name: 'Strefa 1'
zones:
07:
name: 'Łazienka dół'
type: "motion"
20:
name: 'Kuchnia okno prawe'
type: 'opening'
10:
name: 'Drzwi korytarz'
type: 'opening'
04:
name: 'Korytarz dół'
type: 'motion'
binary.sensor pojawiają się w systemie, natomiast nie ma zmian statusów. Pomimo ruchu lub otwarcia drzwi HA tego nie monitoruje, w DLOADX zmiany są.
Jaki adres serwera DLOADX powinienem ustawić w programie Satel?
adres serwera DLOADX w tym przypadku nie ma znaczenia (u mnie ustawiony ten sam co adres ethm’a. Istotne jest uruchomienie integracji w Twoim przypadku z domyślnym (7094) portem.
Tak wygląda konfiguracja
Nie kumam w jakim celu te zabazgrania, przecież to adresy sieci lokalnej…
Masz rację, ale ja z kolei nie rozumiem Twojego komentarza, który nic do dyskusji nie wnosi…
Wnosi tyle, że
Konfiguracja ETHM wygląda OK,
Rozumiem, że dostęp przez sieć do integry działa (aplikacja mobilna, połączenie DLOADX)
Czy HA widzi alarm_control_panel i czy z poziomu HA działa zał/wył czuwania strefy?
Twój kod w configuration.yaml zawiera apostrofy (z wyjątkiem “motion”). Być może nie ma to znaczenia ale chwytając się wszystkiego spróbował bym zmienić. U mnie wszędzie jest cudzysłów. Mam też inne typy dla kontaktronów: door, window, I działa
To jeszcze spróbował bym zaktualizować soft integry, ethm’a i popróbować z zmianą portu integracji.
Próbowałem i z apostrofami i cudzysłowami, efekt ten sam. Czy do poprawnego działania integracji, potrzebne jest połączenie GSM (tak jak do aplikacji mobilnej)?
HA widzi alarm_control_panel, ale stan jest nieznany.
Wszystkiemu winne było wpisanie złego adresu maski podsieci, instalator zrobił to odruchowo i stąd problemy z brakiem łączności Satel - > HA
Był jeszcze problem z połączeniem się przez Integra Kontrol (brak połączenia), okazało się że Adguard (program do blokowania reklam) był winien. Po rozmowie z administratorem, dowiedziałem się, że niektóre VPNy też odpowiadają za brak połączenia.