Integracja z Satel (AI-Speaker - Home Assistant)

Każdy panel dla każdej strefy czy jest jakiś inny powód? Jak to teraz u Ciebie działa?

partitions:
01:
name: ‘Dom’
arm_home_mode: 1
02:
name: ‘Noc’
# arm_home_mode: 1

zones:
01:
name: ‘Sypialnia’
type: ‘motion’

Tak to wygląda może się przyzwyczaję

Tutaj ktoś poruszył ten problem jednak nie ma rozwiązania. Z postu autora integracji wynika, że jest to do ogarnięcia, ale po stronie Satela, a nie HA.

-edit-
Jeszcze tutaj info:

Witam, czy miał ktoś problem ze po zmianie rouera integracja satela przestała działać i jak z tym sobie poradzić ?? miałem huawei B525 zmieniłem na B818 i integracja nie działa , aplikacja integry działa i dloax tez może ktoś coś podpowie ??

Hej, apka integry działa przez serwer Satela. Domyślam się, że po zmianie routera integra ma teraz inny adres IP. Musi on też być ustawiony na stałe.

Oczywiście ze adres jest ten sam , w nowym routerze jest tez przypisany po adresie MAC …

Hmmm… To jeszcze dla potwierdzenia - DLOADX łączysz się lokalnie przez ethm-1 plus? W sensie bez użycia serwera Satela?

Obie metody połączenia dzialaja w dloax. Tzn i przez serwer i lokalnie.

Czy na bramce widocznego są jakieś błędy w logach? Jaki jest dokładnie objaw? Czy są widoczne encje sensorów z Satela w bramce?

Cześć. Pierwszy raz na tym forum więc witam serdecznie.
Mam pytanie: Jak przygotować kartę jak wyżej, gdzie masz sterowanie bramą garażową w jednym wierszu (góra, stop, dół)?

Dodatkowo nie wiem czemu, ale mam problem z dodaniem typu do poszczególnych wpisów w switchable_outputs. Poniższy wpis działa:
switchable_outputs:
03:
name: ‘Rolety w dol’
04:
name: ‘Rolety w gore’
05:
name: ‘Zawor wody’
06:
name: ‘Brama garazowa’

Ale taki:
switchable_outputs:
03:
name: ‘Rolety w dol’
04:
name: ‘Rolety w gore’
05:
name: ‘Zawor wody’
06:
name: ‘Brama garazowa’
type: ‘garage_door’

już nie. Dostaję błąd konfiguracji:
"Invalid config for [satel_integra]: [type] is an invalid option for [satel_integra]. Check: satel_integra->satel_integra->switchable_outputs->6->type. (See /config/configuration.yaml, line 16). "
Nie potrafię znaleźć informacji, która pomogłaby mi rozwiązać problem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Może to pomoże :wink:

Wielkie dzięki! Przeoczyłem gdzieś ten post z dokładną instrukcją.
Działa.

W nawiązaniu do systemu satel fajnie by było wykorzystać możliwości paneli TSI od satela. Mają wbudowane głośniki i mikrofon tylko do tej pory nie odkryłem do czego to ma służyć.
Oczywiście z samego panela można też sterować, np. za pomocą wirtualnych przycisków , ale można by więcej.

Właśnie zakończyłem integrację Satel Integra 64 z INT-TSI i Home Assistantem. Po kilku dniach eksperymentów, doszedłem do wniosku że zamiast INT-TSI lepiej by było kupić RPI z monitorkiem ściennym i całe sterowanie zrobić na HASS. Cena podobna, a możliwości nieograniczone. Drugi manipulator tak mam zamiar zrobić.

1 polubienie

To tablet nie wystarcza?

Tablet ma kilka wad: nie ma Ethernetu, ma zasilanie z boku i kłopotliwe jest postawienie na nim Linuxa. RPi ma dodatkowo GPIO z którego można zrobić ciekawy użytek.

Piszesz o zastąpieniu manipulatora alarmu a masz na myśli stawianie Supervisor HA z Ethernet i GPIO. Ale znając cenę tego wyświetlacza dotykowego Satel, to można mieć za to RPi z ekranem, jak najbardziej.
Nie widzę tego aby łatwiej i estetyczniej powiesić RPi z monitorkiem na ścianie. Gdzie tu przewaga, a zasilanie czy kabel LAN z wtyczką? Do tego nasuwa się pytanie po co? Równie dobrze można radio samochodowe wbudować w ścianę, Androida nawet już ma i wiele innych peryferii. Bebechy podobne do tego co w bramce DEV.
A może lepiej poczekać na AIS Pro i na tablet starczy? Gdybam…

Serwer hass mam na oddzielnym komputerze, który robi całe mnóstwo innych domowych rzeczy. Na panelu sterującym chcę mieć tylko firefox-a w trybie kiosk z GUI. Do szczęścia brakuje mi tylko zintegrowania RTSP z kamer z FF.
Ekran moze być taki:
https://botland.com.pl/wyswietlacze-raspberry-pi/5698-ekran-dotykowy-h-pojemnosciowy-lcd-tft-101-1024x600px-dla-raspberry-obudowa-waveshare-11557.html

Więc nie rozumiem po co RPi i ekran.

Kamery integrujesz z FF a nie hass?
Nic nie kumam… FF to firefox?

RPi + ekran będzie panelem do automatyki, alarmu, kamer i innych głupot które mi wpadną do głowy. Będzie np. wyświetlać harmonogram wywozu śmieci :slight_smile:

FF to firefox. Mam parę kamer które dają obraz przez RTSP. Chciałbym to zintegrować z panelem tak aby mieć szybki podgląd obrazu: klik i widać.