Może dlatego że masz zdublowane wpisy poz 39-44?
Nie to nie to, nawet jak startuję od podstawowej konfiguracji, która działa na czystym HA
android_ip_webcam:
- host: 192.168.2.14
port: 8080
to i tak nie przechodzi kontroli serwera na bramce.
mi też się wydaje że nie potrzebnie masz 2 razy to samo czyli w lini 15 i 16 oraz 39 i 40
bo ja mam podobnie jak kolega
i mam komunikat “Konfiguracja poprawna można wykonać kopię” a poza tym czym się różnią te opcje?
Lepiej Rtsp czy IP?
jak zmniejsza sie okienko,obraz kamery?
Mam dodane 3 kamery i aby zobaczyc w pelni kamere ktora jest na dole, musze przewinac strone
Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego mój obraz z kamery wygląda tak:
Czy to może być wina źle skonfigurowanej sieci?
Witam szukając frazy camera home assistant no lags znalazłem integrację która podczas podgladu z kamer nie ma zadnych opoznien może komuś się to przyda
Słaby zasięg wi fi chyba że masz kabel podpięty to nie wiem
Używam WebRTC od dłuższego czasu i to jest najlepsze co może być do podglądu kamer na HA. Dziwne, że jeszcze ta nazwa tutaj nie padła
@lyczko ; @Medykkforek - czy możecie wytłumaczyć jak ten “custom component” działa w waszych zastosowaniach? Na jakich sprzętach (kamery, bramka DEV)? Czy jest problem, o którym wspomina dokumentacja dodatku, z dostępem zdalnym, przez tunel?
Wszystko działa w realu tylko należy mieć podłączone pod kabel ethernet przez wi fi słabo działa.Bramka AIS Dev 1 .Przez tunel działa wyśmienicie.Bramka się nie zawiesza testuje od 2 dni.Wystepuje lag ok 0.2 sekundy
bramka dev1 i 3x kamera hikvision 4mpix, używam wprawdzie podstrumienia 720p, ale to mi wystarcza do podglądu na tablecie 10"
Działa również zdalnie
Masz podłączone kamery po wi fi czy kabel
kamery lan poe, ale miałem przez dłuższą chwilę jako 4 kamerke Yi z YI-hackiem po wifi i też działało
@lyczko ; @Medykkforek - czy coś specjalnego, innego niż dodanie katalogu webrtc
z plikami w custom_component
trzeba wykonać. Integracja dodana, konfiguracja karty się pokazuje, ale brak połączenia do strumienia. Zarówno do tego z demo jak i moich działających w sieci lokalnie z kamer.
ja mam tak
type: custom:webrtc-camera
entity: camera.brama2
w
camera.yaml
- platform: ffmpeg
name: brama2
input: rtsp://IP:554/user=&password=&channel=1&stream=0.sdp?
W url wystarczy wpisać prawidłowy adres i powinno być ok. U mnie działa z rejestratorem BCS (@dahua), konfig w moim przypadku wygląda tak:
type: custom:webrtc-camera
url: rtsp://login:haslo@adres_ip:554/cam/realmonitor?channel=1&subtype=1
Witam nie chcę zakładać nowego tematu więc dołączę się tutaj. Posiadam dwie kamery ip na kablu. Zainstalowałem wtyczkę onvif i działa, ale nie tak do końca. Na jednej kamerze chciałbym zrobić taką automatyzację że jak się bramka otworzy to obraz z tej kamery automatycznie się powiększy i analogicznie gdy bramka się zamknie to obraz wróci do normalnej postaci chodzi mi o coś takiego
bramka zamięta
gdy bramka się otworzy to chciałbym ten obraz z tej kamery powiększyć na fula za pomocą jakiejś automatyzacji macie jakieś pomysły??
@SebiCo ; @Medykkforek - dzięki za podpowiedzi. Wygląda na to, że sposób z minimal konfiguracją u mnie nie działa.
Natomiast w konfiguracją z wyborem gotowej encji kamery jest OK.
EDIT:
Jednak nie jest OK, sporadycznie i na chwilę uzyskuję połączenie do strumienia. Większość czasu brak obrazu. Zarówno z rejestratora jak i wideodomofonu Dahua. Zaczynam podejrzewać problem z siecią, ustawieniami UDP. Lecz kompletnie nie wiem gdzie szukać problemu…
A masz po kablu czy wi fi?
Wszystko po kabelkach. Dahua ruszyła i chodzi. Strumień z trzema kamerami z rejestratora nie działa. Był moment, że działał przez chwilę. Więc nie wiem w czym problem.