Kamery ip - rtsp - przetwarzanie, detekcja, zapis - rozwiązania integrowane z HA

Może dlatego że masz zdublowane wpisy poz 39-44?

Nie to nie to, nawet jak startuję od podstawowej konfiguracji, która działa na czystym HA

android_ip_webcam:
  - host: 192.168.2.14
    port: 8080

to i tak nie przechodzi kontroli serwera na bramce.

mi też się wydaje że nie potrzebnie masz 2 razy to samo czyli w lini 15 i 16 oraz 39 i 40
bo ja mam podobnie jak kolega

i mam komunikat “Konfiguracja poprawna można wykonać kopię” a poza tym czym się różnią te opcje?

Lepiej Rtsp czy IP?

jak zmniejsza sie okienko,obraz kamery?
Mam dodane 3 kamery i aby zobaczyc w pelni kamere ktora jest na dole, musze przewinac strone

Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego mój obraz z kamery wygląda tak:

kamera

Czy to może być wina źle skonfigurowanej sieci?

Witam szukając frazy camera home assistant no lags znalazłem integrację która podczas podgladu z kamer nie ma zadnych opoznien może komuś się to przyda

1 polubienie

Słaby zasięg wi fi chyba że masz kabel podpięty to nie wiem

Używam WebRTC od dłuższego czasu i to jest najlepsze co może być do podglądu kamer na HA. Dziwne, że jeszcze ta nazwa tutaj nie padła

1 polubienie

@lyczko ; @Medykkforek - czy możecie wytłumaczyć jak ten “custom component” działa w waszych zastosowaniach? Na jakich sprzętach (kamery, bramka DEV)? Czy jest problem, o którym wspomina dokumentacja dodatku, z dostępem zdalnym, przez tunel?

Wszystko działa w realu tylko należy mieć podłączone pod kabel ethernet przez wi fi słabo działa.Bramka AIS Dev 1 .Przez tunel działa wyśmienicie.Bramka się nie zawiesza testuje od 2 dni.Wystepuje lag ok 0.2 sekundy

1 polubienie

bramka dev1 i 3x kamera hikvision 4mpix, używam wprawdzie podstrumienia 720p, ale to mi wystarcza do podglądu na tablecie 10"

Działa również zdalnie

1 polubienie

Masz podłączone kamery po wi fi czy kabel

kamery lan poe, ale miałem przez dłuższą chwilę jako 4 kamerke Yi z YI-hackiem po wifi i też działało

@lyczko ; @Medykkforek - czy coś specjalnego, innego niż dodanie katalogu webrtc z plikami w custom_component trzeba wykonać. Integracja dodana, konfiguracja karty się pokazuje, ale brak połączenia do strumienia. Zarówno do tego z demo jak i moich działających w sieci lokalnie z kamer.

ja mam tak

type: custom:webrtc-camera
entity: camera.brama2

w
camera.yaml

• platform: ffmpeg
    name: brama2
    input: rtsp://IP:554/user=&password=&channel=1&stream=0.sdp?

W url wystarczy wpisać prawidłowy adres i powinno być ok. U mnie działa z rejestratorem BCS (@dahua), konfig w moim przypadku wygląda tak:

type: custom:webrtc-camera
url: rtsp://login:haslo@adres_ip:554/cam/realmonitor?channel=1&subtype=1

Witam nie chcę zakładać nowego tematu więc dołączę się tutaj. Posiadam dwie kamery ip na kablu. Zainstalowałem wtyczkę onvif i działa, ale nie tak do końca. Na jednej kamerze chciałbym zrobić taką automatyzację że jak się bramka otworzy to obraz z tej kamery automatycznie się powiększy i analogicznie gdy bramka się zamknie to obraz wróci do normalnej postaci chodzi mi o coś takiego

bramka zamięta

kk

gdy bramka się otworzy to chciałbym ten obraz z tej kamery powiększyć na fula za pomocą jakiejś automatyzacji macie jakieś pomysły??

@SebiCo ; @Medykkforek - dzięki za podpowiedzi. Wygląda na to, że sposób z minimal konfiguracją u mnie nie działa.

Natomiast w konfiguracją z wyborem gotowej encji kamery jest OK.

EDIT:
Jednak nie jest OK, sporadycznie i na chwilę uzyskuję połączenie do strumienia. Większość czasu brak obrazu. Zarówno z rejestratora jak i wideodomofonu Dahua. Zaczynam podejrzewać problem z siecią, ustawieniami UDP. Lecz kompletnie nie wiem gdzie szukać problemu…

A masz po kablu czy wi fi?

Wszystko po kabelkach. Dahua ruszyła i chodzi. Strumień z trzema kamerami z rejestratora nie działa. Był moment, że działał przez chwilę. Więc nie wiem w czym problem.