U mnie kamery dahua nie chciały ruszyć, za to strumień z rejestratora dahua/bcs działa dla pojedynczych kanałów kamer.
type: custom:webrtc-camera
url: rtsp://xxx:xxx@xxx.xxx.xxx.xxx:554/cam/realmonitor?channel=3&subtype=1
U mnie kamery dahua nie chciały ruszyć, za to strumień z rejestratora dahua/bcs działa dla pojedynczych kanałów kamer.
url: rtsp://xxx:xxx@xxx.xxx.xxx.xxx:554/cam/realmonitor?channel=3&subtype=1
A czy w samej konfiguracji HA coś zmienialiście?
#kamery
stream:
ffmpeg:
camera: !include camera.yaml
A w pliku camera.yaml
taki zapis:
- platform: ffmpeg
name: camera_1
input: rtsp://[IP]:[Port]/H264?ch=1&subtype=[1
name: camera_2
input: rtsp://[IP]:[Port]/H264?ch=2&subtype=1
name: camera_3
input: rtsp://[IP]:[Port]/H264?ch=3&subtype=1
Dahua chodzi z HA po Onvif więc ie robiłem wpisu po rtsp.
Nic w konfiguracji nie zmieniałem, a wpis do tego strumienia mam taki:
name: DVR 3
input: rtsp://xxxx:xxx@192.168.x.xx:554/cam/realmonitor?channel=3&subtype=1
W aplikacji WallPanel dodatek WebRTC nie działa. A tak fajnie wygasza się i zmienia w zegar…
Może ktoś rozpracował automatyczne wybudzanie i wygaszanie ekranu tabletu przy aplikacji AIS dom panel?
Edit:
Jednak działa… a jak już działa to rewelacyjnie.
Ostatnie wpisy w w tym temacie uświadomiły mi, że mało wiem o aktualnych możliwościach zintegrowania czy ulepszenia przetwarzania strumieni video, które już w mojej sieci płyną. Chciałbym uprzedzić śmierć mojego rejestratora, którą wyczuwam…
Poszukuję rozwiązania open source z funkcjonalnością NVR. Zapis i bieżący podgląd to mój priorytet. Platforma to jakiś serwer NAS, czy środowisko docker. W zależności od zasobożerności chcę dokonać selekcji. Nie potrzebuję fajerwerków w postaci detekcji twarzy, rozpoznawania tablic.
Natrafiłem na taki w miarę świeży przegląd:
W ostatnim czasie głośno było o Frigate w kontekście HA, może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami…
Cezary ja się bawilem webrtc zmieniłem channel z 0 na 1 i jest teraz perfekt spróbuj zmieniał kanał kamery oraz strumień
U mnie jest jakiś problem z ustawieniem sieci, prawdopodobnie zapora na routerze.
Nie działa nawet strumień demo…
Strumień demo też u mnie nie działa, wiec tym się nie sugeruj
Dojrzewa u mnie myśl o wymianie kamer zewnętrznych. Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami odnośnie wyboru sprzętu. Rozglądam się za czymś z obudową kopułkową, zasilaniem POE. Dziś wiem, że chciałbym aby sprzęt wspierał WebRTC dla płynnego podglądu w HA bez zwłoki. Czy ktoś może polecić jakieś modele?
Ja kupiłem to wspiera webrts i można nagrywać na kartę pamięci nawet głos jest w AIS z kamery
131,70 zł 51%OFF | 5MP HD PTZ kamera Wifi IP Outdoor Ai Human Detect Audio 1080P FHD IP Camera Color Night Vision 3MP Wifi Security
Mam taką samą. Jak ja skonfigurować w Ais?
Musisz użyć dodatku webrtc
mozesz podac jakie masz ustawienia pod ta kamerke?
ja mam tak jak ponizej i nie mam glosu i sie odswierza obraz co okolo 10s
url: rtsp://user:haslo@192.168.0.89:555/profile0
title: My super camera
poster: https://home-assistant.io/images/cast/splash.png
intersection: 0.75
muted: false
ui: true
shortcuts:
top: 0
left: 0
orientation: vertical
services:
- name: Record
icon: mdi:record-circle-outline
service: switch.toggle
service_data:
entity_id: switch.camera_record
background: true
ptz: null
mse: false
webrtc: false
entity: camera.brama2
@Medykkforek , @paciuk Powiedzcie Panowie jak Wam się ta kamerka sprawuje? Rozważam zakup kamery zewnętrznej. Potrzebuję jednej kamery stałej i jednej obrotowej. Co byście polecili ewentualnie?
@Cezary.K znalazłeś jakieś ciekawe rozwiązanie z tymi kamerami? Jakie modele zastosowałeś?
U mnie bardzo dobrze i nawet działa głos bez opóźnień
śr., 9 mar 2022, 10:46 użytkownik kokot1973 z AI-Speaker <notifications@ai-speaker.discoursemail.com> napisał:
Wiecie jak wyciągnąć link rtsp z dzwonka google hello?
Ostatnio zamontowałem zintronic.pl
5Mpx 2x A5 POE i 4x A5 Wifi, wszystkie kupiłem w outlecie na ich stronie, po ok. 200zł
Elegancko działają, dobrze doświetlają w nocy, obraz wyraźny, dwa strumienie, zapis na karcie, na ftp, wykrywanie człowieka, ruchu, powiadomienia w aplikacji i email.
Mają też obrotowe.