U mnie po aktualizacji do bety zniknęły integracje z Google Home i Fibaro Hub i AIS Spotify musiałem je od nowa integrować co w przypadku zwłaszcza Google Home jest trochę uciążliwe.
U mnie problem z broadlink, z tego co zauważyłem krótkie kody wysyła długie nie
Hej, wlaśnie wydaliśmy kolejną betę 0.108.5b1
Zmiany:
-
najnowszy Home Assistant 0.108.5
-
nowa opcja w aplikacji umożliwiająca ustawienie rotacji plików dziennika / loga
- oczywiście poprawki na wykryte błędy
0.108.6b0
kolejna beta wydana, 2 zmiany:
- najnowszy Home Assistant 0.108.6 który wyszedł kilka godzin temu
- poprawka błędu w procesie czyszczącym historyczne rekordy z bazy
0.108.6b1
kolejna beta wydana,
Poprawki na zgłoszone błędy:
- znikanie integracji Spotify
- nie czytanie w przeglądarce jeżeli użytkownik nie jest w grupie admini
- głosowe komendy dla listy zakupów
Kopia konfiguracji Zigbee
Przygotowujemy się do aktualizacji zigbee2mqtt, w ramach tego dodaliśmy możliwość wykonania kopii konfiguracji zigbee. Zdecydowaliśmy się dodać to jako oddzielną opcję w aplikacji. Dzięki temu w zależności od potrzeby można dodawać/przywracać tylko kopię konfiguracji Home Assistant lub Zigbee albo wszystko.
tak, “Bring her back online”
już nie ma śladu, dzięki
Jakiś czas temu dodałem integracje Koronowirusa do bramki.
Gdy ją usuwam to po ponownym uruchomieniu integracja znowu się pojawia.
Próbowałem usuwać na 0.108.5b1 i 0.108.6b0.
Ciężko się pozbyć Koronowirusa
Zakładam, że nie jest to problem “mam Koronawirusa w beckupie i jak go przywracam to on wraca”.
Jeśli nie to może to jakiś błąd w HA, pierwsza wersja tej integracji powstała bardzo szybko, a potem była jakaś poprawka… też szybka.
Teraz po dodaniu się już normalnie usuwa - więc może kiedyś się to źle dodawało i teraz nie może być usunięte…
Zobacz czy jest coś w logach jak usuwasz?
Możesz też próbować zrobić taki test:
- Kopiuje folder .storage w którym HA przechowuje konfiguracje
cp -R ~/AIS/.storage /sdcard/ha_storage_old
- Dodaje integracje z aplikacji web
cp -R ~/AIS/.storage /sdcard/ha_storage_new
mam teraz 2 folder do porównania - przed i po dodaniu integracji
- Porównuje zawartość folderów za pomcą jakiegoś diff-a
w pliku core.config_entries
doszła konfiguracja encji “domain”: “coronavirus”,
a w pliku core.entity_registry
doszły 4 sensory
- Usuwam integracje z aplikacji
cp -R ~/AIS/.storage /sdcard/ha_storage_new2
- Porównuje zawartość folderów old i new2 za pomcą jakiegoś diff-a
kurcze akurat coś się zaktualizowało więc piki już nie są identyczne, ale koronawirusa już nie ma
po restarcie też go nie ma w apce
Dzisiaj do końca dnia wydamy kolejną wersję beta -> 0.108.8bx
Dojdzie możliwość aktualizacji zigbee2mqtt z aplikacji.
Aktualizujemy zigbee2mqtt z wersji 1.8.0 do wersji 1.12.2 (którą mamy od jakiegoś czasu przetestowaną na bramce). Kolejne stabilne wersje zigbee2mqtt będziemy już wydawali na bieżąco.
Będzie to działało tak jak każda aktualizacja:
-
Integracja Zigbee przed aktualizacją
-
Aktualizacja systemu
-
System po aktualizacji
-
Integracja Zigbee po aktualizacj
PS
Projekt zigbee2mqtt ładnie się rozwija, już 692 urządzenia są wspierane od 123 producentów.
Co ciekawe zanana firma z Drezna zgłosiła się do projektu zigbee2mqtt i już sami pracują nad dołączeniem Conbee adapter do zigbee2mqtt. Być może niedługo do obsługiwanych w zigbee2mqtt adapterów działających na układach firmy Texas Instruments dołącza kolejni producenci adapterów.
W tej chwili testujemy jeszcze aktualizację na naszym wewnętrznym alfa kanale, damy znać jak będzie gotowa na beta.
Hej
0.108.8b1 wydana na beta
Zmiany:
- najnowszy Home Assistant 0.108.8
- możliwość aktualizacji Zigbee
- poprawki
Uwaga
Nie nadpisujemy aktualizacją żadnych ustawień użytkownika (ani Home Assistant ani Zigbee) ale zawsze warto przed aktualizacją sprawdzić konfigurację i wykonać kopię zapasową ustawień
ta aktualizacja będzie 2 etapowa, najpierw zakualizuje się Asystent domowy i wetedy w aplikacji pojawi się nowa opcja aktualizacji Zigbee.
Jeżeli po aktualizacji nie ma nowej opcji w aplikacji, to znaczy, że cache przeglądarki jest nie odświeżone i trzeba poczekać na taki komunikat jak na obrazku pniżej:
albo wyczyścić ręcznie cache przeglądarki:
Miłego Weekendu
Wszystko działa a dodatkowo aktualizacja zigbee ożywiła czujnik światła
GZCGQ01LM - Xiaomi MiJia light intensity sensor (EndDevice)
zigbee2mqtt/czujnik_swiatla’, payload ‘{“illuminance”:12788,“illuminance_lux”:18,“linkquality”:94}’
0.108.9b0 wydana na beta
Tylko 2 zmiany:
- Najnowszy Home Assistant 0.108.9
- Poprawka na blokowanie mikrofonu w pilocie, staramy się wykryć, że doszło do zablokowania mikrofonu i go odblokować bez potrzeby wyjęcia i ponownego włożenia klucza USB
Mamy nadzieję, że to już ostatnia beta przed wydaniem wersji 0.108 na kanale stabilnym, planujemy wydanie w środę 29 kwietnia.
Czekam, czekam na 0.108
Dzięki za szybkie działanie Sprawdzę po aktualizacji czy problem zniknął
U mnie problem z pilotem występuje, wersja Asystenta domowego 0.106.7.
Moze to moje subiektywne odczucie ale spadło rozpoznawanie mowy z pilotem. Znacznie lepiej działa to na telefonie. Wydaje mi się, ze jaszcze jakiś czas temu nie było z tym problemu.
Nadal blokuje się mikrofon w pilocie lub podobny jest objaw. Wyjęcie i ponowne włożenie klucza USB nie pomaga. Baterie nowe. Jolka nie rozumie, nie słyszy i fragmentarycznie rozpoznaje słowa. Z aplikacji na telefonie komendy rozpoznawane wzorowo i bez problemów.
To o czym piszesz to chyba dwa różne problemy…
Jeżeli chodzi o blokowanie mikrofonu to wiemy, że to się zdarza, jeszcze nie wiemy dlaczego ale pracujemy nad rozpoznaniem tematu i będziemy to poprawiali żeby działało tak jak powinno. Mamy na to zgłoszenie w projekcie
Jeżeli chodzi o problem, mikrofon w moim telefonie jest lepszy niż w pilocie, to oczywiście jest to możliwe. Po pierwsze to działa zupełnie inaczej. Pilot ma mikrofon który wysyła do bramki po radiu 2.4 (ta sama częstotliwość co wifi ale nie wifi) komendę, a telefon wysyła to co mówisz do serwisów STT po WiFi.
Inna sprawa to, że telefon kosztuje zwykle ponad 1 000 zł i ma trochę lepszy mikrofon niż pilot który kosztuje trochę mniej.
Problem jest z samym rozpoznawaniem mowy, komend. Nie było z tym problemu wcześniej. Pilota używam od stycznia. Sterowanie z przycisków czy nawigacja po ekranie działają dobrze z pilota. Problem od jakiegoś miesiąca.Po restarcie bramki związanym z aktualizacją czy zwykłym zanikiem napięcia problem ustępuje na jakiś czas. Po ok dniu czy dwóch mówienie komend do pilota typu włącz czy zamknij kończy się odpowiedzią “nie rozumiem, nie można, nie znajduję” lub przekierowaniem do wiki.
Te same komendy wypowiedziane przez telefon działają od strzału. Myślałem, że problem może dotyczyć błędu w komunikacji z kluczem USB czy brakiem aktualizacji serwera do wersji 2.0. Po wykonaniu migracji i aktualizacji Android, nadal brak poprawy dla działania komend z pilota. Działało - nie działa… nie mam zastrzeżeń do jakości mikrofonu w pilocie jako sprzętu.