Opróżnienie swap na bramce, jak?

Czy ktoś wie jak na bramce wyczyścić swap?
Niestety, linuksowe

swapoff -a && sleep 30 && swapon -a

na bramce nie działa a u mnie jakieś badziewie go zapycha :frowning:

~ $ free -m
               total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:            3792        1395         153         234        2244        1924
Swap:            255         255           0

Nie sądzisz, że masz gdzieś wyciek pamięci?

Ale gdzie? RAM zajęty mniej niż w połowie, nie ma powodu odkładać do swapa… a jednak coś tam odkłada… i to do oporu… a jak trafia na opór to głupieje i może tu tkwi problem, ale ja nie mam pomysła jaki :frowning:

Zaczął bym on wyłączenia NR.

W sensie wywalić na inną maszynę?

A wyłączyć nie możesz na czas testów?
Nie wiem jak masz go uruchomionego, czy zarządza tą usługą/procesem pm2.
Ale widzę, że jest w procesach, a z doświadczenia innych wiem, że najłatwiej w nim o wycieki pamięci poprzez zapętlone flow.

No ale NR pisze ekstra do swapa? No ja się zastanawiam własnie, czy NR nie wywalić na inną maszynę, bo gdzieś czytałem (teraz nie mogę znaleźć), że może być przyczyną zakłócenia działania innych usług (albo HA albo Zigbee2Mqtt czy może coś jeszcze innego). Ja naprawdę już wymiękam, ale możliwe, że nie pozostanie mi nic innego jak poświęcić kilka dni na odtworzenie tego od nowa… a jak i to nie pomoże to mam przygotowany 5kg młotek, który mnie wyleczy z bramki AIS raz na zawsze…

1 polubienie

Zrestartowałem bramkę. Swap czysty, ale się kurna postgresql nie uruchomił :frowning:
Trzeba było ręcznie pogrzebać … ale proces po stop a potem start nie chodzi… status na czerwono