Jakby co to wysłałem e-mail na info@ai-speaker.com.
Bramkę pro1 mogę przesłać ale najwcześniej 16.09.2022 bo jestem poza domem, bez fizycznego dostępu do niej
spoko, dzięki - jak do tego czasu nie uda się opracować procedury to poprosimy o wysłanie
dzięki
jak masz możliwość to zestaw mi tunel do konsoli na tej bramce, tak jak w tym wpisie:
wpisz taką komendę na bramce:
ssh -R 80:localhost:8888 localhost.run
i podeślij mi na info@ai-speaker.com link, wejdę zdalnie na bramkę i coś sprawdzę
poszedł do Ciebie email z linkiem do tunelu
Czołem. Udało się!
Operacja na bramce DEV3 zakończyła się sukcesem, bez większych problemów. Jedynie po zainstalowaniu serwera nastała długa, niepokojąca cisza, a wiersz poleceń konsoli przysłaniała androidowa klawiatura… Bramka jakby przywróciła się do ustawień fabrycznych i przy próbie zalogowania zaproponowała mi założenie nowego konta. Na szczęście, równocześnie zaproponowała przywrócenie ustawień z Portalu Integratora (jak ważne było zrobienie kopii przed przystąpieniem do zabawy!), co uczyniłem. Wystarczyło przypomnieć sobie do niego login i hasło, co wcale nie musi być takie proste
Cieszę się, że mam to już za sobą, choć jeszcze jedna DEV3 przede mną…
Dziękuję @jolka za obrazkową instrukcję postępowania!
Hej.
Jeżeli teraz mam system Maja PROD (pokazuje zamiast tego Wersja AIS Serwer)
1.Jeżeli prejde na Termux wg instrukcji to po całym procesie będę mieć wersję Maja czy zrobi się update dk Nikodema?
2. Jeśli wskoczę na Nikodem to Czy urządzenia zigbee będą działać czy już wchodzi ta zmiana mqtt że będę musiał przepisać wg nowej dokumentacji?
@Ciutnik jak było u Ciebie?
Dzięki
Po aktualizacji mam Nikodema (beta), wcześniej również miałem „AIS Serwer”, ale i Nikodema. Tak na szybko – wszystkie urządzenia ZigBee (mam ich z 50) działają bez zmian, bez żadnych dodatkowych czynności. Mam nadzieję, że nic nie wyjdzie w praniu
Edit: Posypała się tabelka z numerami wersji. Ale już kiedyś tak miałem i na Forum radzono, aby się tym nie przejmować.
Cześć, u mnie wystepuje ten sam problem Dev1 i Dev3 nie mozna zabrac uprawnien administratora aplikacji ais serwer co uniemozliwia odinstalowanie jej.
Dzięki.
Tabelkę pewnie naprawsz wg tej instrukcji (zmiana w portalu integratora na chwilę)
- Czy wszystkie osoby którym się udało miały wersję Nikodem a tym którym się nie udało Maję?
Miałem Maję - bez problemu odinstalowałem aplikację i zainstalowałem Termux.
Nie mam w rodzinie 3 bramki na wszystkich był Nikodem dwie poszły bez problemów, trzecia wyświetla wersja systemu AIS serwer (jest tam Nikodem) i nie można odinstalować AIS serwer
Aktualizacja na drugiej mojej DEV3 przebiegła gładko. Był na niej Nikodem Beta. Stare aplikacje odinstalowałem bezproblemowo, zainstalowałem nowe, przywróciłem kopie z Portalu Integratora, i wszystko działa jak przed aktualizacją. No, prawie wszystko, bo gdzieś się zapodział dysk wewnętrzny, na którym miałem pliki audio potrzebne w jednej z automatyzacji.
Zostały „dyski-wymienne“, „dyski-zdalne“ i tyle.
Może ktoś podpowie, jak mogę z poziomu Home Assistanta dostać się do tych plików, o ile w ogóle przetrwały przejście na Termux? Bo jeżeli zostały zaorane to trudno, odtworzę je sobie, ale gdzie najlepiej je umieścić (poza np. kartą SD czy pendrivem, które są widoczne), żeby były dostępne przy tworzeniu automatyzacji? Nie mogę znaleźć na Forum rozwiązania…
Dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się, że przed aktualizacją w katalogu /home/dom/
z Twojego pierwszego obrazka był podkatalog dysk-wewnetrzny
, do którego powrzucałem mp3.
Natomiast próba dostania się do tego katalogu przez zakładkę Audio
(wg obrazka 2) generuje komunikat „Tego typu plików jeszcze nie obsługuję“, i oczywiście brak dostępu…
Podobnie wygląda to w Biblioteka mediów -> Dyski
Utworzyłem katalog home/dom/dysk-wewnętrzny
i przeniosłem katalog /home/AIS/www/img
z całą zawartością do katalogu dysk-wewnętrzny
. Użyłem do tego menadżera plików z bramki.
Biblioteka mediów:
Dzięki! Czyli lokalizacja dysk-wewnętrzny
była niczym innym, jak tylko zwykłym podkatalogiem, który został zaorany przy przejściu na Termux?! Zatem nie mam co dalej szukać moich zagubionych na bramce empetrójek
Łącząc się z bramką przez FTP, w katalogu storage
widzę kartę SD z pełnym do niej dostępem, oraz puste katalogi emulated
i self
, ale nic nie mogę w nich dodać.
@jolka – może warto dodać ostrzeżenie i informację, że przed aktualizacją należy samodzielnie wykonać kopię plików z dysk-wewnętrzny
, bo zostaną usunięte (no chyba, że jeszcze gdzieś są ukryte…)?
Połącz się po FTP ale wpisz taką ścieżkę:
ftp://ais-dom.local//data/data/pl.sviete.dom/files/home/
Zobaczysz wówczas linuxowe katalogi.
EDIT:
Zapomniałem, że ścieżka się zmieniła:
ftp://ais-dom.local:1024/data/data/com.termux/files/home/
dysk wewnętrzny to link do lokalizacji /sdcard/dom
dodaj taką komendą:
cd ~/dom
ln -s /sdcard/dom dysk-wewnętrzny
Dzięki za instrukcję, ale już zdążyłem skorzystać z tej podpowiedzi:
I wszystko działa doskonale! Ponieważ odtworzyłem drzewo dostępu do plików (z tą różnicą, że link zastąpiłem fizycznym podkatalogiem o nazwie dysk-wewnętrzy
, w ktorym utworzyłem kolejny Muzyka
), to automatyzacje z nich korzystające ruszyły. Chyba z grubsza na jedno wyszło? Przynajmniej na pierwszy rzut oka, i na moje skromne potrzeby…
Sposób na usunięcie aplikacji AIS serwer z administratorów urządzenia (potrzebne do odinstalowania aplikacji AIS serwer). Przetestowane na bramce którą wysłał nam @Tomasz
-
Wchodzimy do ustawień aplikacji AIS Serwer
-
Klikamy ponad 20 razy w pole wersja aplikacji
- W zabezpieczeniach/blokadach aplikacja AIS serwer nie powinna być już administratorem urządzenia i powinno dać się ją odinstalować
@Mdk @tom42 @krzychorna dajcie znać czy pomogło