Największa nowość to oficjalna integracja z SUPLA MQTT - wg nas działa to naprawdę świetnie, nieporównywalnie lepiej niż poprzednia integracja przez API (która będzie wyłączona w kolejnej wersji).
Gratulacje dla SUPLA, bardzo dobra robota!
O wszystkich zmianach i nowościach poczytacie tu:
PS
uzupełniamy jeszcze dokumentacje, do DEV KIT, do końca dnia postaramy się dodać wszystkie zdjęcia
Stara integracja supli wykryła mi wemosa a w nowej wersji nie wykrywa mi tego urządzenia a poza tym jest chyba problem ze skalowaniem na urządzeniach mobilnych bo po kliknięciu w mqtt info komunikat się nie mieści na ekranie
Cześć, aktualizacja przeszła bez problemu, natomiast mam problem z suplą. Na Supli mam obecnie tylko SBW-02 do sterowania bramą (i furtką). Po do daniu nowej integracji widzę tylko statusy obu czujników natomiast nigdzie nie ma encji do otwierania/zamykania bramy. Próbowałem kilka rzeczy tu z forum ale niestety nic nie działa. Dodam że statusy tych dodanych czujników działają ok, nawet jak zmieniłem ich nazwy w supli to od razu nazwy encji też sie zmieniły, niestety bramą sterować na razie nie mogę przy pomocy AIS.
PS ok nie ma tematu, na forum supli już mi wyjaśnili.
Czy w takiej sytuacji mogę próbować aktualizować poprzez przycisk “zainstaluj teraz aktualizację” czy konieczne jest najpierw LTS? Czytałem wątek o tym, ale wydaje się, że jest dla bardziej zaawansowanych użytkowników.
to jest stary Python, możesz instalować i część składowych się uda zainstalować
ale aplikacja AIS HA się nie zaktualizuje i cały czas będzie pokazywała, że jest niaktualna - bo wymaga nowszego Pythona.
Podczas instalacji będzie uruchomiona komenda
pip install ais-dom==2021.2.4
a pip nie znajdzie wersji dobrej dla Twoej wersji pythona… więc jej nie zainstaluje, to widać tu:
U mnie po aktualizacji do Darka (metodą z pełnym resetem aplikacji i przywróceniem danych z kopii zapasowej) wszystkie automatyzacje które dotychczas były wyłączone, włączyły się automatycznie. Poza tym tryb nocny też wyłączył się automatycznie po aktualizacji.