Od wersji 19.0 z2mqtt zaczęło szwankować. Działa kilka godzin stabilnie, później zaczyna swirować. Traci połączenie z urządzeniami, długi czas odpowiedzi itp…
Nie flashowałem dongla ostatnio tylko na samym początku w styczniu 2020 ale do wersji 18.1 wszystko pięknie działało. Używam koordynatora CC2531.
@Iron ja w wersji 19.1 (Conbee) miałem też problemy.
Teraz dwie najnowsze wersje tj. 1.20 i 1.21 działają bez żadnych uwag.
Wg mnie coś z CC2531 a może kanały WIFI w między czasie po zmieniałeś i się gryzie z zigbee? @macek już to wrzucał na forum (dzięki!!):
Moje Unifi Dream Machine miało ustawioną opcje samoczynnej zmiany kanału WIFI i mimo tego że wcześniej ustawiłem zgodnie ze sztuką to samo zmieniało na losowe.
Powiedzcie mi proszę dlaczego ja nie mam takich problemów,
wifi mam mesha tendy i kanałów zmienić nie mogę same sobie dobierają, więc mam zajęte kanały tak 1, 6, 11:
Odnośnie zigbee
w konfiguracji nie mam zadnego channel więc jak widze domyślnie jest 11.
Conbee mam podpiete do xpenology, na przedłużce, z2m jest w dockerze.
jak tylko wychodzi nowe to klikam i wczytuje najnowszą wersję z koenkk,
Przy żadnej z wersji nie zauważyłem aby cokolwiek się działo.
Wszystkie urządzenia działają poprawnie, nie mam żadnych lagów…
jak to jest że u mnie nie występują takie problemy?
Kwestia Conbee? czy tego ze nie mam podpiętego pod AIS, (może wersja softu z2m na AIS jest inna?)
Nie traktujcie tego jako wyrocznia - mam sporo integracji (w tym custom), oraz chyba najwięcej urządzeń zigbee na tym forum, a to na pewno ma wpływ na obciążenie całego systemu.
Mam podobne obserwacje do @bartik22 - CC2538 i potem Conbee2 śmigał aż miło na NUCu z dockerem z2m. Zmiana wersji z2m była zawsze bezbolesna.
Natomiast na AIS DEV1 CC2531 oraz Conbee2 miał odczuwalne lagi w automatyzacjach np. światła uzależnionego od czujnika ruchu. Kilka razy wyczyściło mi configuration.yaml od usługi z2m.
Ja miałem dokładnie jak @Stravi na AIS DEV1 i DEV2 miałem non stop jakieś problemy, po przełączeniu Conbee2 na Qnap Hassio wszystko śmigało aż miło, teraz robie testy na PRO1 i jak narazie zigbee działa ok.
Nie wszystkie sensory są do wybrania z rozwijanego menu a z ręki nie da się wpisać.
Ja mam MEW po MQTT z pominięciem serwera supli i żaden sensor z miernika MEW nie działa z nowym Statistics Graph Card.
Wydajnościowo oczywiście że tak, ale usługa z2m to jednak podstawa i odczuwalne lagi są dla mnie nie do zaakceptowania, dlatego przeniosłem usługę z2m na NUCa a teraz na AIS PRO1.
Nie mierzyłem, ale specjalnie dla Ciebie zmierzyłem (zwykły miernik gniazdkowy Orno, więc pomiar poglądowy). ~3,7W, czasami spada do 3,5W lub wzrasta do 4W. Wynik pewnie zależny od ilości integracji, automatyzacji, itp.