Dzięki. Jest trochę lepiej ponieważ zaktualizował Linuxa ale nadal pokazuje, że jest dostępna aktualizacja Androida. Uruchomiłem jeszcze raz instalacje ręcznie z konsoli i z menu ale nadal jest to samo:
Odinstaluj ręcznie AisServerTermux.apk i zainstaluj ponownie. Plik apk pobierz z powiedz.co/ota
Wiesz jak to zrobić?
@CichY też miałem ten problem i pomogło rozwiązanie @jszkiela czyli pobranie i zainstalowanie AisSerwerTermux.apk
Nowa wersja wydana na kanale ALFA
Home Assistant w wersji 2023.10.1
Tym razem zmiany raczej kosmetyczne - nowe logo itp…
O wydaniu można poczytać na blogu Home Assistant:
Zigbee2Mqtt 1.33.1
Jak zwykle nowe urządzenia, poprawki i ulepszenia, wszystko opisane tu:
Tmux - poprawka na problemy z wpisywaniem tekstu w konsoli
Przypominam, że ekran sesji tmux możemy bez problemu podzielić na kilka mniejszych paneli. Za pomocą kombinacji klawiszy Ctrl+b oraz % podzielimy obraz pionowo, a Ctrl+b oraz “ (podwójny cudzysłów) poziomo. Efekt można zobaczyć poniżej.
Aby poruszać się między panelami używamy kombinacji klawiszy Ctrl+b oraz [strzałka] w kierunku zmiany lub Ctrl+b oraz o aby przechodzić po kolei do następnych paneli. Aktywny panel ma ramkę podświetloną na zielono.
Więcej komend:
Po aktualizacji do tej wersji Paweł (kanał Alfą) przestaje działać Terminal po wykonaniu 1 komendy, dalej jest pusto, nie działa wpisywanie ani enter
Podpowiedzcie proszę jakim poleceniem ręcznie w konsoli wywołać aktualizację systemu?
curl -L https://raw.githubusercontent.com/sviete/AIS-utils/master/releases/alfa.sh -o alfa.sh
chmod +x alfa.sh
./alfa.sh
wyczyść cache przeglądarki.
Nic to nie pomaga, jak również zmiana przeglądarek, na żadnej terminal nie działa
Zadziałało ale łatwo nie było. Po ręcznym odinstalowaniu i zainstalowaniu AisServerTermux.apk bramka nie pamiętała poprzedniej konfiguracji. Nie mogłem jej też odtworzyć z poziomu ekranu logowania (pojawiał się komunikat o złym użytkowniku lub haśle). Założyłem nowego użytkownika i po zalogowaniu wersja Android była już aktualna ale pozostałe komponenty miały wersje nieaktualną.
Wykonałem aktualizację z przycisku “Zainstaluj teraz aktualizację” i wszystkie komponenty zostały zaktualizowane. Dopiero w tym momencie mogłem przywrócić ustawienia z kopii.
Właśnie dlatego pytałem czy wiesz jak to zrobić. Moim zdaniem jedyny skuteczny sposób to reinstalacja AisServerTermux.apk logowanie i aktualizacja bez przywracania kopii i na koniec przywrócenie kopii. Inaczej mi nie chce przejść prawidłowo aktualizacji. Przy przejściu z 2023.9.0b5 do 2023.10.1 znów miałem ten sam problem. Może to wina mojej konfiguracji ale nie mam czasu teraz konfigurować wszystkiego od nowa.
Czy działa Wam integracja “AIS Google Home” w wersji Paweł ? U mnie po wpisaniu “Google <treść pytania>” nie zwraca żadnej odpowiedzi a w wersji przed “Paweł” działało to bez problemów. W logach nie mam żadnych błędów odnośnie tej integracji.
Cześć,
prośba o pomoc nowicjuszowi… zapragnąłem nowego HA bo miałem zeszłorocznego jeszcze, przeszedłem na temuxa i zapuściłem aktualizację z konsoli zgodnie z instrukcjami wyczytanymi na forum. Aktualizacja niby przebiegła pomyślnie ale po wstaniu bramka się już nie loguje.
Pytanie co z tym robić dalej.
W logach coś takiego:
Edit godz1.15 postawiłem na nogi lecz pomimo aktualizacji stan wersji ten sam jak wcześniej. Podczas aktualizacji żadnych info o niezgodności wersji itp. Czy w ogóle da się zaktualizować te moje wersje Zigbee/HA/Linux do najnowszych? Ma ktoś taką wiedzę?
Spróbuj zaktualizować ręcznie a jak nie to Wersja systemu Paweł 🧔♂ - #94 przez jszkiela
Po aktualizacji na kanale alfa do systemu Paweł 2023.10.1 straciłem dostęp do terminala co opisałem kilka postów wyżej a teraz po aktualizacji mam brak dostępu i możliwości integracji Lan Kontroler 3. Czy miał już ktoś taki przypadek, czy jest jakaś możliwość naprawy tego
I boom … Po aktualizacji systemu wstaje ale ma do niego dostępu
Za pierwszym razem aktualizacja wykonała instalacje zigbee. AIS HA niestety pozostał w starej wersji.
@jolka jak widać ta aktualizacja wywołuje problemy, możemy prosić o pomoc ?
Czy jedynym rozwiązaniem jest instalacja na nowo AIS termux APK ?
Przy ręcznym uruchomieniu aktualizacji błąd
Mam dokładnie tak samo
Dobiłem się po SSH
w widows uruchamiamy power Shell jako admin.
ssh <IP-BRAMKI>
zatwierdzamy "yes" (jak pierwszy raz)
hasło "dom"
doc:
i uruchamiamy kolejno:
curl -L https://raw.githubusercontent.com/sviete/AIS-utils/master/releases/alfa.sh -o alfa.sh
chmod +x alfa.sh
./alfa.sh
i leci. czekam na wynik i dam znać