Znikające integracje

Po każdym restarcie serwera czy to przy testowaniu kolejnej bety czy przy dodawaniu nowego urządzenia znika mi część integracji z listy a w rejestrze encje te oznaczone są czerwonym kółkiem i dotyczy to przważnie powiązań z usługami zewnętrznymi tj. google home, google cast, spotify,home no, urządzenia mobilne- tracking czasami fibaro home. Wiem, że najlepiej nie ruszać
jak działa ale paluszki swędzą do testów. Drugie pytanie to: jak włączyć dziennik który też zniknął z paska bocznego?
zn.integracje

Przyjrzymy się temu - to nie jest normalne, nawet jeżeli nie ma kontaktu z usługą to i tak integracja nie powinna znikać. Fajnie by było gdybyś dał jakiś jeden powtarzalny przykład, na zasadzie - robię tak:

  1. dodaje integracje z X za pomocą Y (konfiguracji, hacs, integracji wbudowanych…)
  2. restartuje urządzenie
  3. integracja znika

# Example configuration.yaml entry
logbook:

PS
Raczej samo nic nie powinno “znikać”, ale to co jest dostępne zależy od konfiguracji którą masz. Wiem, że każdemu kto pisze coś na forum wydaje się, że wszyscy wiedzą jak to u niego wygląda i jak działa. Ale prawda jest taka, że nie koniecznie :wink: dlatego pisząc co nie działa daj proszę jakiś przykład i postaraj się takie błędne zachowanie odtworzyć.
Na zasadzie, mam taką konfigurację, robię to i to (krok po kroku) a efekt za każdym razem jest taki… to ułatwi zrozumienie problemu i pomoc. Dzięki :wave:

  1. dodaję integrację AIS Serwis Spotify za pomocą Konfiguracja -> Integracje -> (+)
  2. restartuję urządzenie
  3. integracja znika

Mam tak od pierwszego uruchomienia bramki tj. 10 kwietnia.

Robię w takim razie test restartu serwera. Nie mam HACS ani custom components poza wpisem:
custom.yaml
powód restartu- dodanie kamery i dziennika do paska.
screeny przed restartem:

log.
screeny folderu AIS

screeny plików configuration.yaml, switch.yaml,
switch.yaml
Bramka działa poprawnie nie ma żadnych błędów przed restartem.
C.d. w następnym wpisie po restarcie.

Po restarcie zniknęły niektóre integracje:


W rejestrze encji pojawiły się czerwone kółka:

tak wygląda log:

a tak sprawdzenie konfiguracji:
konfig1.

Wgranie kopii ustawień nie przywraca mi brakujących integracji.
Jak żyć?

1 polubienie

Dzięki za opis :slight_smile: , faktycznie wygląda na to, że… wdarł się… tutaj… jakiś… błąd :bug:
Integracje dodawane na nowej wersji nie są poprawnie zapisywane i znikają.
Tak być nie może i nie będzie - poprawka w kolejnej wersji :wave:

PS
My mieliśmy je dodane jakiś czas temu na starszej wersji i nie znikały, dlatego żyliśmy w błogiej nieświadomości tego faktu i nie rozumieliśmy o co chodzi…

U mnie też pojawił się problem ze znikającymi integracjami. Wcześniej działało ok, wczoraj próbowałem dodać integrację smartthings oficjalną i jeden moduł z esphome. Wszystko jest ok do restartu, po nim integracje znikają. Natomiast same urządzenia są dalej widoczne w zakładce urządzenia. Po próbie wejścia w nie pojawia się biała strona, nie można ich też usunąć. Problem był na oficjalnej wersji, zainstalowałem też bete ale nadal występuje.

Jeżeli robisz podgląd z komputera spróbuj wyczyścić cache przeglądarki
CTRL+SHIFT+J , zakładka network , disable cache a potem CTRL+ F5 i jeżeli nie pomoże to zainstaluj najnowszą betę 0.108.8b1 możliwie na “czystą” bramkę, która zawiera w większości odpowiednie poprawki .
U mnie po tym działaniu wszystko w porządku.

Jest już jakieś rozwiązanie na znikające integracje?

tak :slight_smile:
trzeba usunąć integrację AIS Spotify a potem ją dodać ponownie, to ta integracja powoduje problemy
jeżeli nie pomoże to daj znać - co dokładnie znika, czy jest to odtwarzalne i czy coś jest w logach (jakieś błędy)

1 polubienie

Działa - wykonałem kilka resetów i integracje nie znikają - dzięki.

1 polubienie