Nie straszę ale wiem z doświadczenia że systemy przewodowe są narażone na RÓŻNE przepięcia. Nie wyobrażam sobie innego systemu niż przewodowy ale nie takiego gdzie jeden moduł kosztuje 4-6 tysięcy. Jeśli bym chciał kupić jakiś gotowiec to wydał bym 100 tys na automatykę którą zrobiła by firma i za to odpowiadała od a do z. Jednak na przepięcia z sieci czy podczas burzy nikt nie da gwarancji.
Ostatnio miałem dwie takie sytuacje najpierw piorun trochę narozrabiał a po 2 tygodniach przy podłączaniu PV przez pomyłkę poszło 400V na instalacje w domu i też zniszczyło trochę sprzętu.
Przetrwał praktycznie tylko sprzęt podłączony pod listwy przeciwprzepięciowe i UPS.
Ale na szczęście są ubezpieczenia (do tego stosunkowo tanie) i dzięki temu nie muszę się stresować.
PS
Bramka dev1 przetrwała (oprócz jej zasilacza) jako jedno z nielicznych podłączona bezpośrednio to zwykłej listwy (switch unifi i UDM spalone) stąd teza że jest nie zniszczalna
Ja mam pod upsa więc jakoś tam zabezpieczy, no i ubezpieczenie oczywiście też…
Czy na bramke pro1 mogę wgrać starsze wersje ais?
Jest już paru użytkowników bramki PRO i zapraszam aby podzielili się swoimi opiniami, spostrzeżeniami. Pokazali różnice, w stosunku do DEV itp.
Pewnie jeszcze więcej osób budowało własne serwery NAS na bazie PC lub podobne sprzęty.
Jestem ciekaw, czy obsługa kamer odbywa się płynniej na PRO?
Na DEV1 przy 4 - strumieniach niewygórowanej jakości z rejestratora, mam lag ok. 3-5s. Parę porównań robiliśmy już wcześniej pod TYM tematem.
Czy posiadacze PRO mogą pochwalić się płynnością działania kamer?
Czy na PRO można zainstalować oprogramowanie (NVR) do obsługi, rejestrowania obrazu z kamer, detekcji ruchu itp… np Frigate ?
Czy na PRO można zainstalować jakieś oprogramowanie do zarządzania plikami multimedialnymi (foto, filmy) - domowe archiwum?
Czy jest sens budowania (z pomocą PRO) serwera dla tych kilu TB danych (ala NAS), jakaś macierz programowa dla podłączenia dwóch dysków zewnętrznych?
Pierwszych właścicieli PRO zapraszam do podzielenia się planami wykorzystania swoich bramek
Zapraszam do dyskusji… zwłaszcza tych mających porównanie z projektami OpenMediaVault czy Xpenelogy.
Korci możliwościami, ale tyle monet naraz to ciężko zebrać na ten cel Gdyby jakieś raty…
Odnośnie kamer dev-1 → pro
niewygórowana jakość rejestratora po otwarciu okna z kamery obraz bez opóźnienia wcześniej 3-4sek, w miniaturce na pulpicie 3-4sek opóźnienia ale idzie płynnie na dev1 leciało co któraś klatka
Co Wy macie do Della?
Ja właśnie od niego zawsze zaczynam naukę-tym razem jak rozbujać na nim AIS. Jak mi się uda to pójdę dalej…była na nim supla, był czysty HA,byl android i zabawy w Termuxie…
Nawet udało mi się na nim na androidzie postawić Home Assistanta…
Tak samo irytacja na poziomie hard z chińszczyzny…
Ciężko jest znaleźć sprzęt w którym nie ma rączek ChRL…
Czy jest szansa że AIS Pro trafi do sieci dystrybucyjnej takiej jak produkty SATEL ROPAM, ZAMEL i czy stanie się to do końca roku. Ciekaw jestem jak ostatecznie będzie wyglądała sprzedaż B2B. PS fajnie gdyby okazało się że współpracujecie z Satelem czegoś takiego tam brakuje.
@jolka minęło trochę czasu, jakieś nowe informacje w tym temacie? Może przynajmniej informacje czy automatyka będzie bezprzewodowa czy po kablu (jak powinno być położone okablowanie sieci elektrycznej/systemowej)?
@jolka minęły kolejne dwa miesiące a tu ani widu ani słychu o ambitnym projekcie na scenie systemów automatyki, może nic z tego nie wypaliło i nie pozostaje nic, tylko wybrać co to jest na rynku lub samemu rzeźbić.
Coś już wiadomo z bloga. Być może zespół AIS rozwinie temat; mam nadzieję, że jednak wszystko dobrze się ułoży.
Hmmm…
Z bloga 31 grudnia 2021:
Nagroda główna (za odpowiedź na pytanie otwarte), czyli bramka AIS PRO1 powędruje do pewnego Pana, który w ankiecie opisał kilka super fajnych i ciekawych rzeczy. Obiecał, że pojawi się na forum, pochwali się nagrodą i pokaże społeczności, jak zrobić z nią kilka fajnych i całkowicie legalnych projektów (musieliśmy tu malutką część odfiltrować) Nie będziemy przeklejać wpisu z ankiety, poczekamy na rozwinięcie z opisem krok po kroku dla Was wszystkich - nie możemy się już doczekać!
Toż to intrygująca i wymagająco długie oczekiwanie… No albo przesyłka do Pana nie dotarła albo pomysły za wymagające dla tej bramki; albo Pan się rozmyślił… - no ale depozytariuszem pomysłów jest, jak wynika z tego cytatu, @jolka
No nie dajcie czekać; rozruszajcie ten wątek - zapału chyba wystarczy jeszcze?
Pozdrowienia