Trzy tygodnie temu uderzył piorun w linię telefoniczną i uszkodził mi między innymi zasilacz od dev1 (wymieniłem na trochę mocniejszy 5V i 2,5A) i bramka wstała bez problemu i wszystko hulało na Darku jak należy. Tym razem luba gdy dostała od Jolki ostrzeżenie o zbliżającej się burzy (polecam tą integracje) nie czekając jak ostatnio na kulę ognia na środku pokoju odłączyła cały sprzęt od zasilania (wtyczkę z gniazdka). Po ponownym podłączeniu bramki nie mogłem się dostać do bramki przez adres IP, tunnel i HDMI oraz nie działa zigbee. FTP i SSH działało. Długo się nie zastawiając zrobiłem pełen reset (oczywiscie poszła już Greta) i wszystko wróciło do normy. Jednak ciekowość mi nie dała spokoju i ponownie odłączyłem bramkę od zasilania i znowu to samo
Poniżej screen z logami
z tego co widzę to nie masz usługi tunel włączonej,
tunel jest domyślnie wyłączony (trzeba go sobie włączyć jak ktoś chce mieć dostęp z Inetrnetu do bramki)
po pełnym resecie masz domyślne ustawienia czyli tunel wyłączony
Dlaczeo nie masz usługi zigbee to nie wiem.
Najlepiej wyciągnij wszystko co masz powkładane do bramki (karty sd, pendrive itd…) podłącz ją, jak wstanie to w konsoli wpisz pm2 logs i wtedy dodaj adapter zigbee i patrz co się dzieje w logach.
Co do reszty też nie wiadomo, jak sobie nie poradzisz to możesz pisać na info@ai-speaker.com
Postaramy się pomóc, jak się nie da reanimować bramki po to zaproponujemy ci coś fajnego bo jesteś naszym PRO userem
Na 200% tunel był włączony w obu przypadkach.
Taki sam PM2 logs (czyli bez tunnelu i bez zigbee) dostawałem po pierwszym odłączeniu zasilania.
Czyli jakby odcięcie zasilania usuwał/kasowało te dwie usługi i bez pełnego resetu nie chcą z powrotem wrócić.
Oczywiście wszystko powyciągałam i dalej to samo tunnel i zigbee nie wracają.
Zrobiłem kolejny pełen reset i będę przyglądał się logom.
Jak sobie nie poradzę to będzie większa motywacja na zakup PRO
a DEV 1 zostanie na pamiątkę (pewnie kiedyś będzie więcej warta niż PRO ).
Czas na wnioski
W weekend wykonałem kolejny pełen reset i tym razem nie przywracałem z kopii tylko wszystko zrobiłem od nowa. Bez bagażu śmieci i różnych nie potrzebnych rzeczy które nazbierałem przez półtorej roku posiadania bramki (bo przywracanie z kopi przywraca wszystko jak leci z przed resetu). Dodatkowo wymieniłem CC2531 na Conbee.
Od tej pory bramka działa bez żadnych problemów i nie straszne jej nagłe odcięcie zasilania.
Jakoś się nie mogę przyzwyczaić, że w logach mam pusto tam zawsze coś było