👩‍🚀 Celina - wydanie na kanale stabilnym

a próbowałeś wg tego tutka? http://www.ai-speaker.com/docs/ais_bramka_update_force

1 polubienie

Widzę że tam są te komendy które wpisywałem pojedynczo i przy ostatniej komendzie też tracę możliwość połączenia z bramką więc muszę odłączyć i podłączyć zasilanie ponownie a w logach znalazłem taki wpis

Logger: homeassistant.core
Source: components/ais_updater/init.py:963
First occurred: 31 stycznia 2021, 23:13:55 (1 occurrences)
Last logged: 31 stycznia 2021, 23:13:55

Error executing service: <ServiceCall ais_updater.install_upgrade (c:bc85aeb45c39918e3dca4c15959de429)>
Traceback (most recent call last):
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/core.py”, line 1500, in catch_exceptions
await coro_or_task
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/core.py”, line 1523, in _execute_service
await self._hass.async_add_executor_job(handler.job.target, service_call)
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/concurrent/futures/thread.py”, line 52, in run
result = self.fn(*self.args, **self.kwargs)
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/components/ais_updater/init.py”, line 298, in install_upgrade
do_install_upgrade(hass, call)
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/components/ais_updater/init.py”, line 963, in do_install_upgrade
ret = subprocess.check_output(
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/subprocess.py”, line 420, in check_output
return run(*popenargs, stdout=PIPE, timeout=timeout, check=True,
File “/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/subprocess.py”, line 524, in run
raise CalledProcessError(retcode, process.args,
subprocess.CalledProcessError: Command ‘cp -R /data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/data /data/data/pl.sviete.dom/files/home/data-backup’ returned non-zero exit status 1.

Wiele osób zapomina o trywialnym początku każdej aktualizacji:
apt -y update
apt -y upgrade

Mi sie Linux zaktualizował sam wiec nie pisałem o tych komendach a ten skrypt sporo ułatwia jeśli potrzeba zaktualizować androida i pozostałe ale gdy nie ma konieczności aktualizowania androida to lepiej nie korzystać z tego jeśli nie mamy możliwości włączenia i wypaczenia fizycznie zasilania bramki a poza tym w tym skrypcie nie ma komend do aktualizacji zigbee i po wykonaniu dodatkowo tych komend https://ai-speaker.com/docs/ais_app_integration_zigbee#aktualizacjainstalacja-ręczna mam taki efekt


więc chyba skrypt autoaktualizacji być może ma jakieś błędy bo przez ponad 8 godzin gdy spałem system nie był w stanie sam zaktualizować się i po raz pierwszy od wielu aktualizacji mogłem zrobić kopie całego systemu a nie tylko ha bez otrzymywania błędu związanego z zigbee

@jolka cieszę się z nowych funkcjonalności zmierzających w kierunku domofonu i panelu sterowania.
Jest pewne ale… dla którego chyba zostanę przy :

Najbardziej w AIS dom Panel brakuje mi wygaszacza (z zegarem wędrującym po ekranie) po uśpieniu/wygaszeniu oraz detekcji ruchu/światła dla wybudzenia tabletu/panelu.
P.S. Jak Adaś Miałczyński piszę…

Hej, gdyby komuś jeszcze nie udawało się zaktualizować to są 2 drogi

Droga dla tych co chcą zrozumieć co się dzieje

  1. logi
  1. aktualizacja ręczna krok po kroku

Droga dla tych co chcą kliknąć i ma działać

  1. pełny reset aplikacji

pełny reset rozpakuje wam te pliki

i potem wszystko jest znowu OK

2 polubienia

Poszło bez najmniejszych problemów.
image

Sprawdzanie konfiguracji również działa.

Pewnie działa dlatego że mam HACS.
A może powinno być odwrotnie? :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Jesteś już na LTS?
Połączenie masz lokalne czy tunel?

Jestem w sieci lokalnej, ale łączę się przez adres tunelowy.
Nie jestem na LTS.

U mnie też działa sprawdzanie konfiguracji zarówno lokalnie jak i przez tunel. wiec ewidentnie przypadłość waszej instalacji. Mam LTS.

Jakiś pomysł żeby to zadziałało?

Ciekawe, bo przed aktualizacją robiłem kopię zapasową i sprawdzanie konfiguracji działało.
@Stravi @jszkiela @Tomasz - czy możecie odpalić stronę panelu aplikacji lokalnie na bramce podłączonej do monitora czy TV? U mnie jak i @Goral64 bramka podłączona po HDMI do TV usilnie próbyje połączenia na http://127.0.0.1.

Też tak mam Czeka pełny restart widzę

Nie ma sprawy ale dopiero po 16.00.

Ja tez tak mam pomimo że aktualizacja zainstalowala się pomyślnie

Pełen restart i nadal się łączy z 127.0.0.1
W konsoli

Problem rozwiazany po 3 pelnym restarcie wszystko wstało Ustawienia Przywrocone.Sprawdzanie konfiguracji działa

po zaktualizowaniu zigbee i wykonaniu restarty bramki mimo iż otrzymałem konfiguracja prawidłowa to po restarcie bramki nie ładuje się biblioteka mediów, historia , oraz audio a wygląda to mniej więcej tak: image
więc czeka mnie pełen restart i powrót z kopi tylko czy po przywróceniu kopi nie będę miał dalej tych lub podobnych błędów ?

zrob pelen restart pomoze
I zauważyłem że adress ip bramki został wykorzystany w camcast tutaj dlatego łączenie ciągle było 127.0.0.1

Mam ten sam problem… Jakieś rozwiązanie?

Pełen restart aplikacji
A czy ktoś wie dlaczego po pełnym restarcie utility meter się zeruje ale zużycie kWh jest nadal (historia zapisywana gdzieś indziej )