Masz rację, że menu i sam system trochę wydaje się prosty i dla Kowalskiego. Po pierwszym uruchomieniu od razu stwierdziłem, że i tak oddam. Oddałem, wziąłem MikroTika - mega skomplikowany - oddałem. Wziąłem Ubiquiti router + unifi. Szału nie było a cenowo dużo więcej - oddałem. Przeprosiłem Fritza i na nim zostałem. Jak na razie oprócz dziwnego menu niczego nie brakuje. DDNS zrobiony, porty przekierowane. Co jeszcze jest potrzebne?
- Wycięcie internetu dla wybranych urządzeń IoT
- Ograniczenie ruchu dla wybranych urządzeń do np. tylko Jolki.
- Nie sprawdzałem czy można ustawić, ale używam też własnego DNSa
2. nie bardzo rozumiem. Nie wejdziesz wtedy na moduł z lapka zeby go np. skonfigurować.
3. Mam ustawiony własny
Jakby nie namawiam. Nie jest to kombajn, ale dla przeciętnych zastosowań naprawdę ok. Dołożyłem 2 reapetery w standardzie “n” po 100zł (śmiech) i mam zasięg w piwnicy, ogrodzie i całym domu. Za 550 zł mam świetnie działającą sieć. Na Ubiquiti to jakieś 2 tys .
- Aktualnie mam skonfigurowane VLANy i większość urządzeń IoT mam w tej sieci.
Może przesadzam, ale jakoś tak przywykłem do tego że separuję większość urządzeń od normalnych użytkowników.
No tak cena zniechęca - pewnie poczekam do kolejnego problemu z aktualną konfiguracją i wtedy będę musiał na szybko podjąć decyzję.
Ad. 2 Oddzielna siec dla urzadzen IoT
Tez to chcialem zrobic. Moje pierwsze podejscie to bylo podpiecie Jolki do dwoch sieci - jedna po WiFi, druga po kablu. Jedna bylaby do obslugi urzadzen, ktore nie musza miec lacznosci z netem (np bramki sonoff czy tez kamery bez opcji cloud), druga do obslugi urzadzen z dostepem do internetu (np smart tv). Ale niestety, jednoczesna obsluga dwoch interfejsow sieciowych w Jolce zostala zmieniona wzgledem zwyklego Linuxa. Gdy poruszylem ten temat, czesc forumowiczow wmawiala mi ze chce uzyc Jolki jako routera i to jest bez sensu zachowanie
@badzio Android i Windows domyślnie po wykryciu połączenia LAN przełącza się na nie i WLAN jest rozłączany/usypiany. Nie wiem jak jest w linuxie, ale faktycznie to chyba nie tędy droga.
Na Androidzie nigdy nie podpinalem kabla to nie wiem . Moj windows jest rownoczesnie podpiety pod kabel i Wifi i wszuystko smiga. Podobnie sprawa wyglada na urzadzeniach z Linuxem
Jako ze Android bazuje na jadrze Linuxa, to zakladam ze technicznie jest to mozliwe - ale to juz off-topic.
Wracajac do meritum - fajine byloby miec dwie podsieci, jedna z dostep do netu + Jolka, druga bez dostepu do netu (ale wciaz z lacznoscia z Jolka).
Po rocznym doświadczeniu z rosnącą ilością klientów w mojej domowej sieci przyszedł czas na zmianę jej głównych komponentów. Od miesiąca siecią LAN zawiaduje router Asus RT-AC56U z oprogramowaniem Asuswrt-Merlin. Do tego dwa AP Ubiquiti kontrolujące WLAN. Dodatkowo prawie wszystkie urządzenia w domu otrzymały stałą adresację IP. Polecam gorąco rozwiązanie z UniFi.
@Stravi - trochę czasu minęło, jeśli jaszcze nie zmieniałeś swojej konfiguracji mogę podzielić się spostrzeżeniami.
Potwierdzam. Tanie to to nie jest, ale działa naprawdę wydajnie i stabilnie.
Całość podpięta do Neostrada +80 (choć max jest 40) poprzez FunBox 2.0.
Dzięki za zainteresowanie!
W okolicach październik/listopad przesiadłem się na Ubiquiti Dream Machine, USW-Flex-Mini oraz UAP-AC-Lite. Żona musiała zacząć pracować zdalnie i dotychczasowa sieć nie dawała rady.
Teraz wszystko stabilnie hula, 5G w całym domu w każdym zakamarku.
Kolega zaszałał bo postawił wszystko na UniFi, masz USG (router/firewall dostepy do internetu), do tego switche i AP oraz UniFi Controller (sprzetowy czy software’owy?), to bedzie działać bezproblemowo. Zrobiłeś dostęp dla gości do Wi-Fi? Używasz VLANów do rozdzielenia sieci IoT od sieci użytkowników? Do tego to rozwiązanie jest stworzone .
Ja niestety musiałem poszukać oszczedności, kupiłem Mikrotika hEX S a do tego oczywiście UAP-AC-LR, duet sprawdza się idealnie jak dla mnie.
Miałem ale “piszczał”, szczególnie było go slychać w nocy jak w domu było cicho (sam w to nie wierzyłem bo czytałem o tym w internecie), wymieniłem na UAP-AC-LR i po kłopocie.
Rozwiązania Ubiquiti Wi-Fi to najlepsze rozwiązanie jezeli chodzi o stosunek koszt/jakość. Jak zaczniecie używać to zapomnicie, że macie Wi-Fi w domu, z ciekawosci sprawdziłem uptime moich urządzeń - 117dni
W mojej sztuce chyba coś poprawili, bo słuch mam dość czuły w szerokim zakresie, żona i dzieci również nie wspominali nic na ten temat. Ale fakt nie jest on w sypialni tylko w korytarzu.
Kontroler software na malince z Suplą. Co do konfiguracji docelowej to jeszcze przede mną. Najpierw masa, potem rzeźba
Ja ciągle coś grzebię, ale jak skończę to myślę, że będą podobne dane
A jak nie ma internetu ubiquiti nie wyłącza Wam sieci said nie znikają?
Czytam i nie rozumiem o co pytasz? Co brak internetu ma mieć wspólnego z moją siecią lokalną?
Co to jest said
?
Pytałem @Cezary.K czy jeśli od routera odłączysz internet nie masz takiego problemu na ubiquiti że nagle nie widzisz SSID sieci bezprzewodowej?
Nie, taki problem nie występuje, ustawienia SSID i inne robisz do ich pamięci nieulotnej, zapisujesz w sprzęcie i nie znikają. To by było straszne… dostawca internetu ma awarię, a ja nie mam urządzeń z Tasmota. Czyli przykładowo ciepłej wody w kranie, bo pompka obiegowa się nie załączyła.
Ubiquiti mogą działać niezależnie, nawet bez routera. Mam adresy IP wpisane na sztywno w każdym urządzeniu. Jeśli nawet router padnie, to komunikacja wewnątrz sieci działa. Jeśli sieć zostanie pozbawiona routera, AP oraz inne urządzenia wewnątrz sieci ze stałymi adresami i maską, będą się nadal komunikować. Czyli bramka i urządzenia z Tasmota nadal się widzą. Właśnie dlatego przeszedłem na stałe IP. Nie takie przypisywane przez router po adresie mac klienta, bo to nadal jest przyznawanie adresu z routera.
Dla urządzeń z Tasmota są komendy:
Na bramce AIS w ustawieniach Androida - można wpisać na stałe, własne ustawienia sieci.
Kombinuje coś podobnego i mam kilka pytań.
Też mam Neostradę 80Mb po przez Asus DSL AC52U (Funbox 2.0 leży w szafie)
-
WLAN
Zamówiłem na próbę UAP-AC-LR i liczę że jak znajdę dobre miejsce to zasięgiem obejmie cały dom. -
LAN
Jak chciałbym zarządzać całą siecią LAN prze Ubiquit z pominięciem Asus DSL AC52U (Funboxa 2.0) to musiałbym Unifi-USG czy może być EdgeRouter-X ? Czy może jeszcze coś innego?
W miejscu gdzie musi stać Router potrzebuje 4 Porty czyli do Unifi-USG potrzebowałbym jeszcze kolejny Switch co razem prawie 600zł a EdgeRouter-X ma już 4 wolne Porty i kosztuje 220zł
Ktoś jest w stanie mnie naprowadzić w tym temacie?
Mam ~110m2 na piętrze, poziom niżej w każdym miejscu jest stabilny zasięg Wi-Fi, a AP leży na na szafie (na pietrze) “nogami do góry” .
Tak, musisz mieć to urządzenie i do tego UniFi Controller (sprzetowy lub software’owy), EdgeRouter-X to inny “typ” urządzenia.
Zakładam, że planujesz to tak: urzadzenie dostawcy internetu z wyjsciem ethernet, to wpinasz do portu WAN urządzenia USG, wyjscie LAN z USG wpinasz do switcha, do switcha wpinasz wszystkie swoje urządzenia LAN, np. AP (zasilany przez dodatkowy zasilacz PoE).
To u mnie też powinno dać radę, mam około 70m2 parter i 70m2 piętro. AP chce też na piętrze mam przygotowane miejsce po środku na suficie. Jutro przyjedzie to zaczną się testy
Postawiłem na NASie w dokerze
Trochę drogo z tym USG. EdgeRouter-X wiem że to inna linia produktowa ale wychodzi że to razem zadziała:
Ruter Ubiquiti Edge Router X + 2x Unifi AP AC Lite - instalacja, konfiguracja - YouTube
Tylko jestem ciekaw jak tym się później zarządza, LAN i WLAN osobno?
EDIT
to trochę wyjaśnia:
Unifi USG vs EdgeRouter — LazyAdmin