:ais: Przejście na binarki Termux

Cześć, czy ruszyło coś w temacie z DEV3 przejścia na TERMUX ??

Postanowiłem dołączyć do grona kamikadze i spróbować przejść na Termux. Na początek poszło DEV-1. No i wygląda, że mam teraz taki sobie przycisk do papieru :frowning:
Odebrałem prawa administratora dla apki AIS Server. Następne odinstalowałem AIS Server, AIS i AIS Launcher, jak to było w instrukcji i kontakt z DEV1 się urwał…
Po twardym restarcie pojawia się logo AIS, potem animowane logo AIS a potem czarny ekran i jest on stabilny, nic się nie dzieje. Muszka z pilota radiowego pokazuje wskaźnik i to wszystko…
Jakieś pomysły?

Czy przypadkiem nie została w bramce karta pamięci lub pendrive?

Ta sytuacja trochę kojarzy mi się z moimi próbami postawienia CoreELEC’a i samą procedurą…
System nie startował bo miałem jakieś błędy na karcie… ale próbował właśnie z karty.

Nie, po prostu jak odinstalowałem te 3 apki jednocześnie to nie było launchera, więc nic się nie pojawiło jako apka startowa…
Ale miałem niezbyt dokładnie skalibrowany ekran monitora więc przypadkiem wjechałem myszką na górną “ramkę” i rozwinęły mi się 4 ikonki, a jedną z nich był nieodinstalowany AIS Screen Stream, który udało mi się wystartować a z niego przejść do przeglądarki Chrome i po paru perturbacjach ściągnąć w końcu instalkę AIS Server Termux no i właśnie ściąga pakiety… może coś z tego jednak będzie :wink:

No i coś wyszło…

Ciekawe dlaczego nie widać wersji Andka?

OK, już widać, pogoniłem jeszcze DEV3 na Termuksa, ale tym razem nie usuwałem od razu AIS Launchera i AIS Dom, tylko dopiero po instalacji AIS Server, przy czym AIS Launcher mi się aktualizował, nie było opcji odinstalowania.

No ale to były Pikusie, bo puste bramki, z PRO1 już będzie jazda, bo to produkcyjna bramka i wszystko na niej siedzi…

1 polubienie

znaczy się

pkg install postgresql

?

Szczerze to nie pamiętam. Za to pamiętam, żę bardzo mi pomógł @SebiCo - dzięki raz jeszcze :+1:.
Więc poczytaj naszą dyskusję po moim przejściu na Termux w tym temacie:

Dzięki.
Poradziłem sobie z opisem od Jolki, robiąc tylko poprawkę na nową ścieżkę do plików.
No ale byłem zdziwiony, że w podanej lokalizacji baza postgresql już sobie czekała z bazą ha i użytkownikiem ais…
Wystarczyło ją tylko odpalić w pm2 :slight_smile:

Kopia przywraca całe katalogi, więc to raczej nie jest dziwne. W Linux wszystko jest plikiem :wink:

Bramka PRO1 zmigrowana do Termux :slight_smile:
Musiałem po odtworzeniu kopii uruchomić proces PostgreSQL i dodałem tę bazę jako zewnętrzną :wink:
Odpaliłem też z powodzeniem Node Red z kopii.
Oczywiście do odtworzenia była też konfiguracja MQTT, ale byłem na to przygotowany.
No ale najważniejsze, to znowu encje Zigbee zaczęły działać! Aktualizują się (nawet climate!) i można nimi sterować :slight_smile:
Czyli czekam teraz na grudzień i Nikodema PROD :wink:

@jolka mała uwaga do logów. Teraz mqtt sieje do logów jak szalone, docelowo tak ma być? Wcześniej było mniej rozmowne :wink: No i moja uwaga do kolorowania właściciela logu. Wcześniej miałem uwagę, że ais nadaje na czerwono, bez względu na to czy komunikat jest błędem czy nie, ale teraz wszystkie procesy nadają defaultowo na czerwono, co jest trochę mało informacyjne…

EDIT: przepraszam, w tym nawale logów ciężko było zauważyć, że zigbee2mqtt nadaje na zielono :wink:

Informacyjnie możesz zawęzić logi do danej usługi/procesu pm2
np:
pm2 logs mqtt

pm2 logs zigbee

Tak, wiem, korzystam z tej opcji, ale najczęściej odpalam dla wszystkich :wink:

o właśnie też to zauważyłem, że mqtt wali jaki szalone po przejściu na termux, nawet się zastanawiam czy może gdzieś w tym moja wina?

U mnie to samo masa logów mqtt

Od dłuższego czasu planowałem postawić wszystko od nowa, stąd też wykonałem pełny reset aplikacji. Wgrany termux, pakiety się pobierają (po wgranym termuxie, też były już próby z pełnym resetem)

ą, choć przy 3 z nich jest błąd.
Następnie Launcher się odpala, udaje się nawet założyć konto (celowo nie przywracam żadnego backupu), dodają się domyślne integracje i potem bramka po jakimkolwiek restarcie już nie wstaje.
Wisi na planszy “łączenie z ‘ip’ lub ‘tunnel’”
Nie da się dostać do konsoli z poziomu przeglądarki i portu 8888, a na bramce podłączonej pod monitor, przy wejściu w konsolę widać planszę jak przy pobieraniu pakietów termux, a następnie samoczynnie znowu próbuje się odpalić launcher i pozostaje tylko kolejny pełny reset.

Wygląda, jakby termux w kółko próbował dossać jakieś pakiety?

Wcześniej była próba akutalizacji do wydanej wczoraj bety 2022.10.0, ale tam to już w ogóle wszystko się posypało i nawet konsoli nie miała uprawnień, każde polecenie było “aborted”, ale to w osobnym wątku.

Musi być jakiś błąd kompilacji / pobieranych pakietów albo domyślnie instalowanie po starcie integracje coś mieszają.

Bardzo dużo problemów od momentu przejścia na termux, może przydałoby się jakieś wsparcie @Celina lub @jolka ?

Moja bramka to dev1 i nawet jako tako działała już na termuxie od kilku tygodni, aż do momentu pełnego resetu

2 polubienia

Zrób pełny reset, zainstaluj poprzednie oprogramowanie i zmigruj do Termuksa. Może jeszcze Termux nie jest gotowy do instalacji na czystą bramkę?

ok, tylko to sposób na tymczasowe obejście problemu, a nie jego rozwiązanie.

Daj znać czy się udało?

pełny reset bez termuxa, ale brak teraz jakiejkolwiek aktualizacji dostępnej, nawet po przejściu na alfe…

Spokojnie jak pójdzie aplikacja Termux to pociągnie aktualne wydanie.

1 polubienie