:ais: Przejście na binarki Termux

Witam Panowie.
Proszę o podpowiedź, czy Termux postawi się na DEV1. Bo próbowałem i d…pa. Może jakaś inna instrukcja dla DEV1 ?
MOże jeszcze pytanko. Jeżeli nie przejdę na Termux to mój system nie będzie się aktualizował ?
pozdr.

Mam DEV1 jak i DEV3, obie przeszły do Termux bez większych problemów.

Tak nie będziesz miał możliwości aktualizacji. Nie będzie wymaganych pakietów w nowych wersjach HA. Wyjaśniała @jolka w pierwszym poście masz link.

Jak już @Cezary.K napisał, idzie na wszystkich bramkach, ja przeszedłem na DEV1, DEV3 i na PRO1.
Najlepiej, jeśli dokładnie napiszesz co to za d…pa, wtedy można spróbować pomóc.

Witam.
Dziękuje za odpowiedzi. Znajdę chwilkę czasu to spróbuje od nowa zainstalować.

:tipping_hand_woman:
Jeżeli u kogoś nie działa odinstalowanie aplikacji AIS Serwer i nie daje się przejść na Termux, to opublikowaliśmy instrukcję resetu bramki do ustawień fabrycznych - po tym można odinstalować aplikację AIS Serwer i przejść na wersję Termux.

3 polubienia

Ja przeszedłem na Termux i ucieszyłem się, że zigbee zaczęło znów działać pokazując statusy w lovelace włącznie z komponentem climate (aż się wzruszyłem) ale po kilku dniach dostęp do www stawał się coraz bardziej utrudniony, zrywało połączenie, wieki trwało nawiązanie ponownego więc zapadła decyzja o
su -c reboot
a po rebocie zigbee znowu nie aktualizuje ani nie wyświetla stanów i czar prysł :frowning:

czy ktoś zauważył ze poza instalowaniu tej wersji (nawet świeżej) nie działa pm2 bo w odpowiedzi otrzymuje się Aborted lub wie jak sobie poradzić z tym problemem aby przywrócić główna funkcjonalność konsoli bramki

Czołem, powiedzcie kto już przeszedł na nowe binarki i z jakim efektem? Czy jest ktoś komu poszło bez niespodzianek? Chciał bym przejść żeby ogarnąć urządzenia na bluetutch, nie tracąc kilku nocy na stawianiu systemu od nowa. Głównie zależy mi na konfiguracji zigbee :slight_smile:

Przeszedłem w miarę bezboleśnie. Mały problem napotkałem z dostępem do PostgreSQL.
Małe problemy dla dodatków/konfiguracji gdzie korzysta się ze ścieżki do HA.
Było:
//data/data/pl.sviete.dom/files/home/

A po przejściu na termux jest:
//data/data/com.termux/files/home

MQTT i Zigbee2mqtt bez problemu ruszyły z kopii.
Wszystkie pozostałe custom components z HACS raczej ruszyły bez problemu. Ale nie mam tego za wiele.

Generalnie polecam przeczytać cały ten temat, dużo zależy od tego jak bardzo zmieniona jest konfiguracja na bramce przez użytkownika.

1 polubienie

Też mogę określić przejście jako “w miarę bezbolesne”, ale nie bezstresowe. Konieczne okazało się odtworzenie konfiguracji z kopii, i dobrze że zachowałem też własną kopię katalogu głównego ze skryptami, bo jego w kopii standardowej nie ma (jako że własny :smiley: ). Wszelkie integracje, HACS czy Zigbee chwilę się niestety instalowały, a całość się ustabilizowała po kilku resetach.

Czy udało ci się uporać z brakiem dostępu przez tunel i odmowami w konsoli ? Bo ja mam identyczne problemy gdy zrobiłem pełen reset aplikacji bo też mi konsola strajkowała z nadzieją że to pomoże a to pogorszyło sytuację

Kilka resetów, kilka razy pobierałem i odinstalowywałem AIS Serwer, launcher itd. ale co chwilę coś się sypało.
W końcu przywróciłem stary AIS Serwer (nie termux), pełny reset. Następnie już server termux na czystym systemie i poszło.
Odpuściłem backup i zacząłem na start od czystego systemu, a i przeszedłem chwilowo na kanał ALFA, żeby był już poprawiony błąd z PSUTIL.
Obecnie działa, ale tak jak wspomniałem nie przywracałem backupu, tylko ręcznie pokopiowałem sobie kilka plików + configi, resztę stawiałem od zera.

1 polubienie

Zaktualizowałem bramkę DEV1-BT (Nikodem, Beta) do Termux wg INSTRUKCJI. Na początku nie mogłem odinstalować aplikacji AIS serwer ale pomógł mi TEN sposób.

Po aktualizacji i uruchomieniu zalogowałem się do portalu integratora i przywróciłem dane.
Miałem takie błędy:

1. Z poziomu konsoli nie można było sprawdzić aktualnej wersji i zrestartować bramki.

2. Nie został wykryty zewnętrzny dysk SSD z bazą SQLite.

3. Po uruchomieniu z poziomu www konsoli i wpisaniu “pm2 logs” otrzymywałem komunikat “Aborted”.

4. Nie działał tunel pomimo włączonego “szyfrowanego tunelu”. Na stronie UptimeRobot jest cały czas “Down” i nie mogę połączyć się do bramki ze smartfona przy korzystaniu z danych komórkowych (przez WiFi działa).

Tunel-błąd

Tunel-błąd 1

Wykonałem ręczną aktualizację dla kanału Beta zgodnie z TYMI poleceniami. Wykonała się aktualizacja z wersji 22.08.20 do 2022.10.0. Po tej aktualizacji nadal występowały ww. problemy ale zauważyłem że polecenie “pm2 logs” działa ale tylko z konsoli podłączonej bramki do TV. Z poziomu www nadal otrzymuje komunikat “Aborted”.

Następnie uruchomiłem polecenie: pip install ais-dom -U i zainstalowała się wersja 2022.10.5. Na końcu instalacji otrzymałem komunikat “A new release of pip available: 22.2.2 → 22.3” ale nie aktualizowałem. Po zakończeniu instalcji bramka nie zrestartowała się sama. Użyłem polecenia: pm2 restart ais. Po retarcie zaczęły instalować się zależności kilku pakietów i po kilku minutach bramka wstała i został wykryty zewnętrzny dysk SSD z bazą SQLite.

Aktualnie mam wersję:
aktualnawersja

“AIS serwer” - wersja 4.0.1 com.termux
“AIS” - wersja 3.6.0 pl.sviete.dom.client
“AIS launcher” - wersja 3.2 launcher/sviete.pl.domlauncherapp

i następujące problemy:

1. W dalszym ciągu nie działa tunel. Na stronie UptimeRobot jest cały czas “Down” i nie mogę połączyć się do bramki ze smartfona przy korzystaniu z danych komórkowych.

2. Po wywołaniu pm2 logs z poziomu www otrzymuje komunikat “Aborted”. Działa z poziomu konsoli przy podłączeniu do TV.

3. Nie widzę historycznych danych z encji i w panelu Energia (widzę dodane źródła) pomimo tego, że baza jest skonfigurowana w AIS i są pliki na dysku zewnętrznym:
    ais.db - 1,2GB
    ais-db-shm - 32KB
    ais.db-wal 6,27 MB
    ais.log 354 KB

baza

Czy macie jakiś pomysł na rozwiązanie tych problemów ?

Ja się zastanawiam nad przejściem na localhost run lub cloudflare bo od około miesiąca mam te problemy (identyczne)

Punkt 3.
Ostatnio znikąd rozłączyła mi się baza, nic nie zapisywało nic nie wyświetlało historycznego, restarty nic nie dały, logi pokazywały niby coś z recorderem, ale historii też nie było więc nie wiem, mam postgreSQL lokal, nie mam termuxa.
U mnie pomogło: gdy zmieniłem na SQLite memory, zrestartowałem, zobaczyłem ze pojawiają się wykresy, i spowrotem zmieniłem na poprzednią i ruszyło, wszystko zaczęło działać

1 polubienie

Pomogło @bartik22 . Dziękuje. Widzę już bieżące i historyczne dane.

Punkt 1: problem rozwiązany dzięki TEJ podpowiedzi @araczkowski. Dziękuje :grinning:.

Punkt 2: błąd zgłoszony przez @araczkowski :+1: - LINK

Zauważyłem jeszcze jeden problem. Dotychczas po uzupełnieniu pliku welcome.txt (ais_welcome.txt) i uruchomieniu bramki nie było słychać recytowanego wierszyka. Obecnie po przejściu na Termux pomimo tego że plik jest uzupełniony tekstem, za każdym razem recytowany jest wierszyk. W jaki sposób można to wyłączyć ?

welcome

Ja też mam problem z tunelem
Bramka po odcięciu zasilania ma problem z samoistnym powstaniem.
Brak dostępu przez ip (192.168.xxx.xxx) oraz przez paczka.pro

Aby uruchomić ręcznie tunel podłącz się z bramka w ten sposób

A potem wklej w konsoli o czy była mowa

(Potwierdzam to podnosi tunel tylko pewnie co każdy restart bramki będzie trzeba to wklejać)

Po wywołaniu tego polecenia pojawi się komunikat: „[PM2][WARN] Current proces list is not synchronized with saved list. Type ‘pm2 save’ to synchronize". Wpisz: pm2 save i od tego momentu usługa tunnel będzie już uruchamiana automatycznie po każdym restarcie bramki.