@Pattio - masz jakoś ogarnięte wygaszanie ekranu? To jest czysta aplikacja AIS?
Nie ma żadnego wygaszacza, tablet włączony 24h. Tak to jest czysta aplikacja AIS.
Ekran cała dobe tak świeci ?
Nie wypala się ?
Ja używam Wallpanel z wykrywaniem ruchu też na mediapad t5
Na czarnym ekranie jakieś plamki widać ale trzeba się przyjrzeć. Już nie pamiętam dokładnie ale coś było nie tak z wygaszaczem, znaczy po wybudzeniu coś nie chciało działać, ale jeśli u Ciebie działa może podejmę kolejną próbę instalacji Wallpanel.
Póki co potrafi raz na dwie godziny błysnąć i przeładować stronę.
Tak to nie mam zastrzeżeń.
Ustawione wybudzanie ekranu na wykrywanie twarzy
A u mnie Wallpanel przestał reagować na kamerkę aby się włączyć, teraz w ogóle nie wyłącza ekranu. Co jakiś czas się przeładowuje strona. Czekam na apkę mobilną AIS na tablet z funkcjami umożliwiającymi pracę jako panel.
Witam.
A co myślicie o takim tablecie?
https://allegro.pl/oferta/tablet-pritom-10-cali-3-32gb-android-10-5gwifi-gps-10618982652
albo
https://allegro.pl/oferta/tablet-blow-platinumtab-lte-wifi-3gb-32gb-android-9979774940
Osobiście mam słabe wrażenia po kontakcie z marką BLOW, słabe wykonanie materiałowe. Ostatnio reanimowałem radio samochodowe tej marki, szkoda kasy jeśli filozofia produkcji się nie zmieniła.
Myślę, że jak ostrożnie rozpakujesz, to i zapakujesz z powrotem i odeślesz, jeśli nie spełni oczekiwań. Ale prawda o takiej budżetowej elektronice wyjdzie pewnie po jakimś czasie użytkowania. Co nie znaczy, że nie będzie OK.
Wallpanel ma opcję sterowania wybudzaniem po komendzie MQTT.
Np. usługą mqtt.publish
wysyłasz komendę wybudzenia po wykryciu ruchu innym czujnikiem w pomieszczeniu.
{"wake": true, "wakeTime": 60}
Topic:
wallpanel/mywallpanel/command
nie mam czasu aby rzeźbić, czekam na AIS WallPanel
To wiesz o czymś, o czym ja nie wiem? Jest jakiś projekt w TODO z wygaszaczem?
Coś wiadomo w tym temacie ?
Samsung idzie w takim kierunku: Samsung's Home Hub is a tablet for controlling SmartThings devices | Engadget
8.4 cala w pionie na podstawce
Dedykowane dla AIS i nie tylko: http://www.tabletydotykowe.pl
Od 4 cali do 21 cali.
Trochę kosztują
Czy komuś udało się podłączyć monitor HDMI z ekranem dotykowym pod USB do bramki DEV1?
Jako, że jestem w posiadaniu monitora, z działającym bez problemu dotykiem pod Linux szukam rozwiązania dla dodania odpowiedniego sterownika. @Sebastian; @araczkowski a może sterownik hid-multitouch
jest na DEV1 lub DEV3?
Posiadam taki monitor:
próbowałem podłączyć go do DEV1 - nie śmigało, zresztą kupiłem go pod maline a z nią działa prawidłowo.
Na RPi4 mam suple i NodeRED , dashboard to NR posiłkowałem się tym tematem:
i taka konfiguracja działa idealnie.
Dzisiaj przeglądałem net i trafiłem na ciekawy temat - Android 11 na Raspbery PI:
https://forum.xda-developers.com/t/omnirom-android-r-11-for-pi-4.4183121/
temat rozwojowy - mając malinę i ekran dotykowy mamy ciągle aktualnego androida, nie musimy się martwić
czy producent danego tabletu zrobi aktualizację do wyższej wersji andka.
Do celów testowych wygrzebałem starą RPi3B (bez plusa) i uruchomiłem na niej antka ale “10” zasoby sprzętowe
RPi3B nie pozwalają na więcej i o dziwo śmiga, instalacja aplikacji AiS i działa chociaż demonem prędkości to to nie było.
Jak zainstalować na RPi3 antka:
Kompilacji Androida 10 dla RPi3:
A tu ciekawy temat - Dotykowy panel w inteligentnym domu - Smart'ny Dom
A próbował ktoś z innym rozwiązaniem niż tablet 10,1’? Przymierzam się do czegoś większego w rozsądnych pieniądzach
15,6 bądź więcej byłoby idealne, pomysł padł na monitor / ekran dotykowy plus podłączony Terminal PC, no chyba że uda się to na bramce DEV-BT bo leży w szafie i czeka na użytek
Próbowałem z monitorem dotykowym 23’'. Bramce AIS brakuje sterownika hid-multitouch
.
Obecnie mam pudełko H96max X3
Skutecznie i po bojach udało się mi zainstalować Arbiana, ale to niewspierana platforma i będzie ciężko w codziennym utrzymaniu. Najlepszą próbą jest do tej pory CoreELEC:
Lecz brakuje w nim przeglądarki www.
Zarówno Armbian jak i CoreELEC obsługują monitory dotykowe bez żadnych problemów.
Tutaj odchodzę od takiej koncepcji z uwagi na gabaryty pudełek i prądożerność.
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem było by dodanie sterników dotyku do bramki AIS. Podobnie jak inni mam AIS DEV1 i chętnie bym ją wykorzystał. Myślę, że samo integrowanie po ADB czy Android TV było by prostsze do wykonania z HA. Pozostaje również kwestia wybudzania takiego monitora, np commad line.
Mam i ja
W koncu zawisł na scianie lenowo P11 z Jolką na czele , obslugiwany za pomocą apki wall panel , ramke zrobilem sam z mdfu i polakierowalem w czarnym macie w sumie koszt około 50 zł Pod spodem puszka i w niej ładowarka sterowana strownikiem tuya. W koncu cieszy oko…
Sorry za odkop, ale czy udało Ci się zmusić dev1/dev3 do współpracy z monitorem dotykowym?
Mam monitor Faytech do którego producent udostępnia sterowniki zarówno pod linuxa jak i androida, ale rzecz jasna nie działa to na zasadzie instalacji appki…
Monitor z windowsem sprawdzony, a sama bramka wykrywa podłączone urządzenie po usb do dotyku, podaję jego nazwę itd. lecz nic więcej nie da się zrobić